Na hlavný obsah

Cestovný pas, občiansky či vodičský preukaz. Za doklady si zrejme priplatíme. Takto sa zmenia ich ceny

Zvýšiť by sa malo vyše 900 poplatkov.

Cestovný pas, občiansky či vodičský preukaz. Za doklady si zrejme priplatíme. Takto sa zmenia ich ceny
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Poplatky za vydanie dokladov sa zrejme od apríla budúceho roka zvýšia. Viac zaplatíme za cestovný pas, občiansky preukaz, vodičský preukaz aj za vydanie zbrojného preukazu. Zvýšenie poplatkov je súčasťou konsolidačného balíka, ktorý prijala vláda. Zmeny ešte musí odsúhlasiť parlament.

Od apríla by sa malo zvýšiť viac ako 900 poplatkov. Jedným z nich je aj ten, ktorý platíme pri vybavovaní cestovného pasu. „So zvyšovaním poplatkov treba rátať pri vydávaní občianskych preukazov, zbrojných preukazov, vodičských preukazov a pasov,“ priblížil hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Zdražovaniu poplatkov za doklady sa v reportáži v relácii Správy RTVS venovala redaktorka Barbora Škulová:

Štandardná cena za vydanie cestovného pasu je aktuálne 33 eur, no po novom to bude už 50 eur. Za vydanie cestovného pasu pre dieťa od šesť do 16 rokov ľudia zaplatia 20 eur. Pasy pre mladších ako šesť rokov by mali stáť 12 eur. Poplatok za občiansky preukaz sa zmení zo 4,5 eura na sedem eur.

„Úprava výšky poplatkov je jedno z konsolidačných opatrení, ktorého cieľom je najmä zreálniť náklady za jednotlivé úkony pre štátne úrady, keďže väčšina z daných poplatkov sa nemenila už aj viac ako 20 rokov,“ informoval Pavol Kirinovič z tlačového odboru ministerstva financií.

Odborník odporúča každému, komu sa v najbližších mesiacoch končí platnosť niektorého z dokladov, aby sa poponáhľal.

„Aby ľudia využili úsek časový medzi sviatkami. Dá sa určite vybrať také miesto, kde nebude žiaden rad, a v prípade, že to mám cez internet zarezervované na konkrétny termín, tak prídem na isto. Nebudem vôbec nič čakať,“ dodal šéfredaktor TouchIT Ondrej Macko.

Poplatky za prihlasovanie motorových vozidiel do evidencie by sa novelou zákona meniť nemali, keďže sa menili v júli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika