Na hlavný obsah

Finančnú krízu v Košiciach sa mestským poslancom nepodarilo zažehnať, iba sa rozhádali

Ani po hodinách rokovania neschválili skoro žiadne opatrenie.

Finančnú krízu v Košiciach sa mestským poslancom nepodarilo zažehnať, iba sa rozhádali
Rokovanie košických mestských poslancov. Foto: RTVS

Košickí poslanci riešili krízovú finančnú situáciu mesta. Aj napriek niekoľkohodinovému rokovaniu neschválili takmer žiadne opatrenia či riešenia.

Poslanci sa nestotožnili s návrhom primátora, ani s pozmeneným návrhom zo strany jedného z poslaneckých klubov. Podľa primátora mestu chýba viac ako 40 miliónov eur.

Rokovali hodiny, no takmer bez výsledku. Finančnú krízu v Košiciach zatiaľ nezažehnali. „Prekvapilo ma, že na konci dňa sa rozhádali poslanci, nie poslanci s primátorom, ale poslanci sami medzi sebou,“ skonštatoval primátor mesta Košice Jaroslav Polaček.

„Myslím si, že by sme mali menej energie venovať sami sebe a útočiť na seba navzájom. Viac energie by sme mali venovať diplomacii a trochu dať dole egá,“ povedal mestský poslanec a starosta košickej mestskej časti Sídlisko KVP Ladislav Lorinc.

„Toto mesto je na Titaniku. A môže sa potopiť. Treba prijať nejaké stanovisko a spraviť rozhodnutie. Nebáť sa ľuďom povedať pravdu,“ dodala starostka košickej mestskej časti Nad jazerom Lenka Kovačevičová.

Finančnej kríze v Košiciach sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Ondrej Behún:

Navýšenie poplatkov za odpad či v školách

Čiastočnou záplatou deravého rozpočtu by mohlo byť navýšenie daní a poplatkov za odpad či v školách. Aj napriek tomu, že o tejto možnosti poslanci rokovali už po niekoľkýkrát, k dohode nedospeli.

„Je definíciou hlúposti robiť to isté a očakávať iný výsledok. Čiže z môjho pohľadu to bolo vysoko neefektívne,“ dodal Lorinc. „Nemôžu tou palicou byť bití len obyvatelia, že koľko nám chýba, tak poďme im vytiahnuť z vrecka,“ povedala Kovačevičová.

„Tretinu toho balíka by malo tvoriť čiastočne zvýšenie daní, ale nie v takej miere, ako navrhovalo mesto. Druhá tretina by mali byť úsporné opatrenia. Tretia tretina sú očakávané opatrenia a pomoc vlády,“ priblížil Lorinc.

Nejaké opatrenie nakoniec prijali

Poslanci napokon predsa len niektoré opatrenia prijali. Mesto vyhlási súťaž na prenájom parkovacích miest v centre, odpredá prebytočný majetok či pozemky pod garážami. Odobrili tiež optimalizáciu počtu zamestnancov na magistráte a v mestských podnikoch.

„Ak vieme prenajať parkovacie miesta za zaujímavú cenu a sú tu nájomcovia, ktorí majú ochotu platiť, tak sme si povedali, že to má zmysel. Každé euro do rozpočtu sa ráta,“ povedal košický primátor Polaček. „Toto sú jednorazové riešenia. My hasíme požiar, ktorý je na streche,“ myslí si Kovačevičová.

Poslanci v neskorých večerných hodinách znížili primátorov plat na zákonné minimum. To už pre zložitú finančnú situáciu v meste avizoval aj on sám. Riešenia budú opäť hľadať na mimoriadnom zastupiteľstve, ktoré by malo byť ešte tento týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny