Na hlavný obsah

Izrael útočil na utečenecký tábor: Vianočný úder patrí k najtvrdším, o život zrejme prišlo viac než sto ľudí

K útoku došlo 24. decembra.

Izrael útočil na utečenecký tábor: Vianočný úder patrí k najtvrdším, o život zrejme prišlo viac než sto ľudí
Palestínčania nakladajú do nákladného auta telá svojich príbuzných. Foto: TASR/AP

Počet obetí nedeľňajšieho (24. 12.) izraelského vzdušného úderu na utečenecký tábor Maghází v centrálnej časti Pásma Gazy, v ktorom vládne radikálne hnutie Hamas, vzrástol na 106. Uviedla to v pondelok (25. 12.) agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov palestínskeho zdravotníctva a záznamy z miestnej nemocnice.

Izraelská armáda už predtým uviedla, že sa incidentom zaoberá. Predchádzajúca bilancia, ktorá sa odvolávala na ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy ovládané Hamasom, hovorila o najmenej 70 mŕtvych.

Prvé správy o leteckom útoku, ktorý sa udial v nedeľu (24. 12.) večer, hovorili o 16 mŕtvych, o tri hodiny neskôr už bolo hlásených najmenej 70 obetí. Ďalších viac ako 30 tiel záchranári našli v troskách v pondelok, píše AP.

Telá boli podľa AP nej odvezené do nemocnice Mučendníkov Al-Aksá v Dajr Balahu. Tamojšie zdravotné záznamy, ktoré mala AP možnosť vidieť, uvádzajú 106 mŕtvych.

Mimoriadne vysoký počet obetí

Agentúra AP nočný útok označuje za zrejme jeden z „najsmrteľnejších izraelských vzdušných úderov“ v Pásme Gazy od 7. októbra. V ten deň Izrael zahájil ofenzívu v reakcii na cezhraničný útok ozbrojencov z Hamasu na Izrael.

Pri ňom Hamas a spriaznené islamistické skupiny zavraždili podľa izraelských úradov okolo 1200 ľudí. Zhruba 240 ich uniesli do Pásma Gazy. Časť ich počas sedemdňového prímeria v novembri prepustili, ale okolo 130 by ich podľa izraelských zdrojov malo byť naďalej v zajatí.

Odvetné izraelské vzdušné údery a pozemné operácie si už vyžiadali podľa úradov v Pásme Gazy, ktoré ovláda Hamas, vyše 20-tisíc mŕtvych a viac ako 53-tisíc zranených.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet