Na hlavný obsah

Izraelskí vojaci pokračujú v zaplavovaní tunelov Hamasu pod Pásmom Gazy

Tel Aviv zároveň atakuje palestínske územie zo vzduchu aj na zemi.

Izraelskí vojaci pokračujú v zaplavovaní tunelov Hamasu pod Pásmom Gazy
Izraelský vojak v sieti tunelov hnutia Hamas. Foto: RTVS

Izraelskí vojaci podľa denníka the Wall Street Journal pokračujú v zaplavovaní niektorých tunelov hnutia Hamas pod Pásmom Gazy. Ide len o skúšku, počas ktorej chcú overiť účinnosť tejto metódy. Tel Aviv zároveň atakuje palestínske územie zo vzduchu aj na zemi.

Predstavitelia hnutia Hamas tvrdia, že pod Pásmom Gazy je asi 500 kilometrov dlhá sieť tunelov, ktorú sami vybudovali. Izraelskí vojaci začali zatápať len tunely, o ktorých sú presvedčení, že v nich nie sú rukojemníci.

„V podstate ide iba o lokálnu časť tejto tunelovej siete a v žiadnom prípade nemôžeme uvažovať o tom, že by týmto spôsobom systematicky Izrael dokázal ničiť túto sieť tunelov. V každom prípade, obmedzí to činnosť Hamasu,“ povedal bezpečnostný analytik Univerzity obrany v Brne Zdeněk Petráš.

Zaplavovaniu tunelov v Pásme Gazy sa v Správach RTVS venovala redaktorka Klaudia Mikolášová:

Izrael už pred mesiacom informoval, že uvažuje o tejto stratégii. To vyvolalo diskusiu, aký by to malo vojenský prínos a vplyv na životné prostredie. Hovorca izraelskej armády zatápanie tunelov však priamo nepotvrdil.

„Na poškodzovanie tunelov Hamasu používame celý rad kreatívnych prostriedkov. Niektoré zahŕňajú aktívne vytláčanie teroristov z tunelov. Iné metódy slúžia na trvalé zničenie tunelov. Nebudeme však nepriateľovi prezrádzať presne ako to robíme,“ priblížil hovorca izraelskej armády Daniel Hagari.

Tunelová sieť je zbraňou Hamasu

Tunelová sieť Hamasu je podľa analytika jeho zbraňou, proti ktorej Tel Aviv nemá protizbraň. Izrael preto tiež nie je schopný kontrolovať konkrétne územia v Pásme Gazy.

„Hamas sa dokáže dostávať na miesta, kde to izraelská armáda neočakáva, či už je to v Pásme Gazy alebo dostať sa nepozorovane na izraelské územia a tak uskutočňovať teroristické útoky,“ dodal Petráš.

Tel Aviv okrem údajných podzemných aktivít pokračuje tiež v pozemných či vzdušných útokoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet