Na hlavný obsah

Peter prišiel o výhľad a dom o hodnotu. Všetko sa zmenilo, keď sa o to RTVS začala zaujímať

Veľkú trafostanicu mu postavili iba štyri metre od domu.

Peter prišiel o výhľad a dom o hodnotu. Všetko sa zmenilo, keď sa o to RTVS začala zaujímať
Opacha pred oknom. Foto: RTVS

Novostavby rastú ako huby po daždi a všetky potrebujú elektrinu. Pán Peter zo Studienky to chápe. Nechápe však, ako mohol niekto postaviť vyše tri metre vysokú trafostanicu rovno pred okná jeho domu. On stratil výhľad, dom hodnotu, no nikoho iného to netrápilo. Zmenilo sa to až počas reportáže, ktorú do relácie Občan za dverami pripravil redaktor RTVS Tomáš Gerši.

„Prvýkrát som sa dozvedel o tom, že tu má vyrásť táto trafostanica v roku 2020 niekedy na jeseň,“ začína rozprávanie Peter Pospíšil.

Pospíšilovci žiadali o prehodnotenie výstavby trafostanice ešte v roku 2020. Ich žiadosť zostala bez odozvy.

Po našom záujme sa v celom prípade začali hýbať ľady správnym smerom. Pozrite si celú reportáž Tomáša Geršiho:

„Nám to opečiatkovali a výsledok bol ten, že som to považoval za vybavené, lebo žiadna odpoveď neprišla. Myslel som si, že keď nedôjde odpoveď, tak je to vybavené, že je to akceptované,“ spomína pán Pospíšil.

Žiadosť však adresoval starostovi dva roky pred začatím územného či stavebného konania, preto v stavebnom spise chýba. 

„Tento list bol pravdepodobne poslaný ešte predtým, ako začalo stavebné konanie. Ak ide o list k zámeru, tak tento list sa nestáva súčasťou stavebného konania. Účastník, ktorý je dotknutý na svojich právach, má právo uplatňovať si námietky v rámci stavebného konania,“ zdôvodnil nezávislý advokát Milan Ficek.

O stavebnom konaní nevedel

O územnom či stavebnom konaní by však pán Peter musel vedieť. Aj v jeho prípade šarapatu spravila stará známa úradná tabuľa, na ktorej informácie o začatí oboch konaní viseli.  

O ozname pán Peter nevedel a ostatným obyvateľom trafostanica na obecnom pozemku určite neprekáža. A keďže proti výstavbe trafostanice nenamietal ani nič netušiaci pán Peter, obec stavbu povolila.

 „Keď som sem prišiel, očakával som, že na vidieku bude pekné bývanie s výhľadom. Nečakal som, že keď pozriem von oknom, tak sa budem pozerať na stenu,“ skonštatoval nešťastný majiteľ domu.

Trafostanica je od jeho domu vzdialená asi štyri metre.

„Trafostanica nemá špeciálne ochranné pásmo. Ochranné pásmo trafostanice je vymedzené len oplotením alebo obostavanou hranicou objektu. V tomto prípade nie je ochranné pásmo dôležité ani v prípade externých faktorov ako napríklad hlučnosť. Jediné, čo je potrebné, je zabezpečiť prístup k trafostanici, a to z dôvodu prípadnej kontroly alebo výmeny zariadení,“ vysvetlila hovorkyňa Západoslovenskej energetiky (ZSE) Michaela Dobošová.

Kompetentní si problém prehadzovali

Neďaleko svojho domu vlastní pán Peter pozemky, ktoré ponúkol na výstavbu trafostanice. Kompetentní si však otázku, prečo nemohli trafostanicu postaviť o niekoľko metrov ďalej, pohadzujú ako pingpongovú loptičku.

„Kde bude trafostanica situovaná, výkup pozemku, komunikácia so všetkými dotknutými účastníkmi stavebného konania, celkovo stavebné konanie a tento proces zabezpečuje developer. My do tohto procesu nevstupujeme,“ uviedla hovorkyňa ZSE.

„Toto bol návrh distribučnej, oni dali toto miesto, lebo oni chcú pozemky a veci, ktoré sú pri hlavnej ceste,“ povedal zas Peter Remenár z RMI Finance&Development.

„Oni povedali, že to je na obecnom pozemku a že je to v priestore, kde je, že to potrebujú postaviť. Ja som povedal postavte to inde, no že to sú súkromné pozemky,“ pridal sa bývalý starosta obce Studienka Ondrej Soukup.

„V danom území bolo možné umiestnenie na verejnom priestranstve iba na tomto mieste (hustá zastavanosť, existencia ostatných inžinierskych sietí a podmienky správcov sietí). Návrh osadenia trafostanice bol daný na pripomienkovanie obecnému zastupiteľstvu. Umiestnenie bolo schválené a potvrdené odsúhlasením predaja obecného pozemku v prospech Západoslovenská distribučná, a. s.,“ uviedol v písomnom stanovisku projektant Dušan Držík.

Náhradné riešenie

Priestor na vyjadrenie sme poskytli aj zástupcovi stavebného úradu obce Studienka. Pred kamerou sa odmietol vyjadriť.

Mimo záznam nám povedal, že je presvedčený, že zvolený postup bol v súlade so zákonom.  Ak sa však pánovi Petrovi nepozdávajú rozhodnutia stavebného úradu pri povoľovaní stavby, môže sa obrátiť na prokuratúru. 

 „Ak je v lehote troch rokov, môže podať podnet na prokuratúru a žiadať, aby bol vykonaný dozor a aby sa do toho zapojil aj prokurátor a zistil, či boli splnené všetky povinnosti, ktoré by tam mali byť v rámci stavebného konania,“ vysvetlil advokát Ficek.

 „Čo je horšie, že aj hodnota pozemku ide dole, lebo s touto vecou štyri metre pred oknom nikto nebude chcieť,“ vyhlásil zúfalý majiteľ domu.

 „V rámci zákona o energetike je možné žiadať aj náhradu za obmedzenie užívania nehnuteľnosti. Dokonca si viem predstaviť, že sa stanoví cena pred vybudovaním trafostanice a potom. Ak sa hodnota týchto dvoch nehnuteľnosti líši, podľa toho sa stanoví, aká náhrada by mala patriť pánovi za to, že je tam trafostanica postavená,“ dodal Ficek.

Ľady sa pohli počas nakrúcania

Tieto rady však už pán Peter potrebovať nebude. Ľady sa pohli iným smerom. Počas prípravy reportáže energetici kontaktovali pána Petra a navrhli mu riešenie problému, a to výmenu vyššej trafostanice za nižšiu.

„Nebude päť metrov široká, ale bude len tri metre široká a posunie sa čo najďalej, aby bola kvázi medzi oknami. Nebude ani taká vysoká, ale len dva metre,“ priblížil pán Peter, ktorý je spokojný s navrhnutým riešením.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny