Na hlavný obsah

Seniori si v Banskej Bystrici priplatia za sociálne služby, poplatky sa im nemenili sedem rokov

Sociálna oblasť sa stáva bremenom samospráv, tvrdí odborníčka.

Seniori si v Banskej Bystrici priplatia za sociálne služby, poplatky sa im nemenili sedem rokov
Ilustračná snímka rúk seniorky. Foto: RTVS

V Banskej Bystrici zvýšia v budúcom roku poplatky za sociálne služby. O desiatky eur viac si priplatia seniori v zariadeniach sociálnych služieb aj ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím. Mesto považuje opatrenie za nevyhnutné. Niektorí poslanci tento krok kritizovali.

V zariadení pre seniorov zaplatia klienti mesačne zhruba o 40 eur viac. Poplatok sa im zvýši zo súčasných 441 na 483 eur. V zariadení opatrovateľskej služby sa upraví z 375 na 405 eur. Ceny za sociálny taxík či požičanie pomôcok sa zdvojnásobia. Banskobystričania si priplatia aj za terénne opatrovateľky. Niektorí poslanci s opatrením nesúhlasia.

„Teraz stúpa počet ľudí, ktorí sú naozaj na hranici chudoby, ktorí sú veľmi ohrození chudobou. Myslím si, že práve v tomto období je zvyšovanie poplatkov za tieto konkrétne služby naozaj nevhodne načasované,“ uviedla poslankyňa Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici Diana Javorčíková.

Podľa mesta sa poplatky za služby komplexne nemenili od roku 2016. „Mesto pristúpilo k zvyšovaniu kvôli tomu, že sa niekoľko rokov zvyšujú náklady či už za služby, za ceny za energie za čokoľvek. Na druhej strane sa samozrejme zvyšuje aj určitý príjem,“ povedala vedúca Odboru sociálnych vecí na MsÚ v Banskej Bystrici Ivana Kružliaková.

Zvyšovaniu poplatkov za sociálne služby sa v Správach RTVS venoval redaktor Marek Pivoluska:

V priemere dochádza k zdraženiu o 13 percent čo predstavuje o 30 až 50 eur viac na jednotlivca. „Mesto dokáže zvyšovať poplatky aj v iných oblastiach a dokáže šetriť napríklad aj prostredníctvom výhodnejšieho postavenia zmlúv ktoré má,“ skonštatovala Javorčíková.

Sociálna oblasť bremenom samospráv

Podľa odborníčky sa sociálna oblasť stáva bremenom viacerých samospráv. „Táto oblasť sociálnej starostlivosti alebo sociálnych služieb konkrétne, je hlboko podvyživená. Tým pádom je nedostatok peňazí v systéme. Samosprávy pristupujú už aj k týmto skutočnostiam ako dopad na obyvateľa,“ upresnila expertka na sociálne služby Únie miest Slovenska Mária Filipová.

Mesto tvrdí, že zvyšovanie poplatkov pre ľudí nebude zásadné a ani v najzložitejších prípadoch by nemalo obmedziť poskytnutie sociálnej služby.

„Ak dotyčný žiadateľ alebo už aj prijímateľ sociálnej služby nemá dostatočný príjem, lebo ten dôchodok je napríklad do 300 eur, tak naozaj hradí samospráva úplných 100 percent,“ dodala Kružliaková.

Z 27 mestských poslancov napokon za zvýšenie poplatkov v sociálnych službách od februára budúceho roka nezahlasovali dvaja a ďalší traja sa zdržali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny