Na hlavný obsah

Ukrajinská armáda tvrdí, že v noci zničila útočiace ruské drony, stíhačky a rakety

O život prišiel jeden civilista.

Ukrajinská armáda tvrdí, že v noci zničila útočiace ruské drony, stíhačky a rakety
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinské letectvo uviedlo, že v noci na pondelok (25. 12.) zostrelilo dve ruské stíhačky, dve strely s plochou dráhou letu a 28 dronov typu Šáhid. Informuje o tom agentúra AP.

Podľa Kyjeva útoky smerovali na južné a centrálne oblasti Ukrajiny, bezprostredne však neboli známe žiadne obete na životoch. Celkovo údajne vzlietlo 31 dronov, nie je však známe, čo mohli zasiahnuť zvyšné tri drony, ktoré obrana nezostrelila.

Sumár vydaný kanceláriou ukrajinského prezidenta uvádza, že počas predchádzajúcich 24 hodín zahynul pri ruských útokoch jeden civilista a najmenej štyri osoby utrpeli zranenia. Obeť pochádzala z obce Čornobajivka v Chersonskej oblasti. Túto oblasť čiastočne ovládajú ruské jednotky a denne v nej prebiehajú boje.

Ukrajina v pondelok po prvý raz oslávila Vianoce 25. decembra namiesto 7. januára, ako ich oslavujú krajiny s pravoslávnymi veriacimi vrátane Ruska. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už v júli podpísal posunutie dátumu štátneho sviatku.

Časť pravoslávnych veriacich na Ukrajine slávila Božie narodenie 25. decembra už vlani. Stalo sa tak v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu z februára 2022.

Väčšina veriacich na Ukrajine sa hlási k pravoslávnemu kresťanstvu. Sú však rozdelení do dvoch cirkví, Pravoslávnej cirkvi Ukrajiny a ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC), ktorá bola až donedávna spojená s Ruskou pravoslávnou cirkvou.

Pravoslávna cirkev Ukrajiny vznikla zjednotením niekoľkých pravoslávnych cirkví v roku 2019, keď jej Konštantínopolský ekumenický patriarcha Bartolomej, najvyšší predstaviteľ pravoslávnej cirkvi, udelil autokefáliu, čím ju vyhlásil za samostatnú.

UPC ohlásila vlani v máji prerušenie vzťahov s Moskvou a považuje sa za autonómnu. Jej farnosti však naďalej používajú rovnaký liturgický kalendár ako ruskí veriaci, preto budú Vianoce oslavovať 7. januára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet