Na hlavný obsah

Na severe Afganistanu sa zrútilo lietadlo, smerovalo z Thajska do Moskvy. Pád prežili štyria ľudia

Údaje o obetiach zatiaľ nie sú známe.

Štyria ľudia prežili haváriu ruského súkromného lietadla, ktoré sa v sobotu (20. 1.) zrútilo v odľahlej horskej oblasti v provincii Badachšán na severovýchode Afganistanu, osud ďalších dvoch sa spresňuje. Uviedli to tlačové agentúry s odvolaním sa na miestne úrady a ruskú federálnu agentúru pre leteckú dopravu Rosaviacija.

Stroj smeroval z Thajska s medzipristátím v Indii do Ruska, na palube bolo šesť ľudí. Do oblasti havárie afganské úrady vyslali záchranné tímy.

Dvaja provinční úradníci islamistického hnutia Taliban, ktoré od roku 2021 vládne Afganistanu, však uviedli, že dvaja ľudia prišli o život. To, že štyria ľudia prežili, potvrdilo s odvolaním sa na záchranárov afganské ministerstvo dopravy a letectva vo vláde vytvorenej Talibanom, uviedla agentúra TASS.

„Pátracia a záchranná skupina našla lietadlo, ktoré včera večer zmizlo z radarov. Štyria ľudia, vrátane pilota, sú nažive,“ uviedlo ministerstvo v komuniké. Prežitie štyroch ľudí z lietadla predbežne potvrdila tiež Rosaviacija s odvolaním sa na ruské veľvyslanectvo v Kábule, ktoré sa však tiež odvolalo na informácie od záchranných tímov, vyslaných Talibanom.

Osud zvyšných dvoch ľudí sa spresňuje, dodala. Agentúra AP však upozornila, že nie je žiadne nezávislé potvrdenie informácií od Talibanu.

Lietadlo zmizlo z radarov v sobotu večer, uviedli v nedeľu (21. 1.) ruské úrady. Stalo sa tak po tom, ako afganská polícia oznámila, že dostala hlásenie o zrútení lietadla, napísala agentúra Reuters.

Údaje zo serveru FlightRadar24 analyzované agentúrou AP ukázali, že lietadlo sa naposledy nachádzalo v sobotu okolo 14.30 h SEČ južne od pakistanského mesta Péšávar.

Lietadlo smerovalo z Thajska

Na palube stroja, ktorý vykonával charterový zdravotnícky let, boli štyria členovia posádky a ruský manželský pár, Anna a Anatolij Jevsjukovovi z Volgodonska, uviedol denník Kommersant s odvolaním sa na združenie ruských cestovných kancelárií ATOR.

Stroj letel z thajského prímorského letoviska Pattája. Jevsjukovová bola napojená na umelé pľúca po tom, čo jej zlyhali takmer všetky orgány s výnimkou mozgu a srdca.

Lietadlo Dassault Falcon 10 francúzskej výroby letelo z mesta Gaja v štáte Bihár na severe Indie, kde doplnilo palivo, na letisko Žukovskij pri Moskve, pričom sa malo zastaviť v Taškente.

Podľa predbežných údajov haváriu spôsobilo zlyhanie motorov, píše TASS. Agentúra Rosaviacija uviedla, že lietadlo registrované v Rusku patrilo súkromnému vlastníkovi a skupine Athletic Group.

Spoločnosť má podľa agentúry AP sídlo v Maroku. Muž, ktorý v nedeľu odpovedal na telefonát na číslo vedené ako číslo spoločnosti, však AP oznámil, že firma už nevykonáva činnosť a lietadlo patrí niekomu inému.

Vlastné vyhlásenie vydalo aj ministerstvo informácií a kultúry islamistického hnutia Taliban, ktoré je v Afganistane pri moci od roku 2021. Lietadlo podľa nich patrilo marockej spoločnosti, pričom haváriu zapríčinil „problém s motorom“.

Ponad Afganistan radšej nelietajú

Lietadlo spadlo v málo obývanej, ťažko prístupnej hornatej oblasti zhruba 250 kilometrov severovýchodne od Kábulu v provincii, ktorú pretína pohorie Hindúkuš s vrcholmi dosahujúcimi výšku až sedemtisíc metrov.

Medzinárodné aerolínie sa podľa AP od prevzatia moci Talibanom Afganistanu do veľkej miery vyhýbajú. Prelety nad afganským územím sa väčšinou sústredia na Vachánsky koridor v Badachšáne, úzky výbežok medzi Tadžikistanom a Pakistanom.

Lietadlá smerujúce k tomuto koridoru sa väčšinou v okolí Péšávaru ostro stočia k severu a letia pozdĺž pakistanských hraníc, kým nakrátko nevstúpia afganského vzdušného priestoru. Miesto, kde lietadlo dopadlo, sa nachádza blízko spomínaného koridoru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet