Na hlavný obsah

Ministerka Šimkovičová spochybňuje výzvu na jej odstúpenie. Údajne sa pod ňu podpisujú falošné osoby

Ministerstvo preto podalo na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie.

Ministerka Šimkovičová spochybňuje výzvu na jej odstúpenie. Údajne sa pod ňu podpisujú falošné osoby
Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová. Foto: RTVS

Ministerka Martina Šimkovičová (SNS) v parlamente spochybnila otvorenú výzvu na odstúpenie z vedenia rezortu kultúry. Ministerstvo preto v pondelok (22. 1.) podalo na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie.

Autori výzvy kritizujú spôsob komunikácie ministerky a navrhované legislatívne zmeny. Vznikla ďalšia petícia – na jej podporu.

„Kultúra slovenského ľudu má byť slovenská a žiadna iná.Tolerujeme iné národné kultúry, ale naša kultúra nie je zmiešavanie iných kultúr,“ vyhlásila šéfka rezortu kultúry.

Pochybnostiam okolo výzvy na odstúpenie ministerky kultúry sa v Správach RTVS venovala redaktorka Andrea Šuvadová:

Ministerka Šimkovičová spochybňuje výzvu na jej odstúpenie

„Odmietam progresívnu normalizáciu a moja ďalšia zásadná predstava o činnosti rezortu je návrat k normálnosti,“ dodala.

To sú výroky, ktoré pobúrili kultúrnu obec a vyvrcholili otvorenou výzvou na odstúpenie ministerky s podpisom viac ako 180-tisíc ľudí. Ministerstvo výzvu spochybňuje. Údajne sa podpisujú falošné osoby. Rezort preto podal trestné oznámenie.

Hovoria o manipulácii a špinavej hre

„Podľa všetkého hlasy v petícii naskakujú od jej založenia lineárnym spôsobom, a to aj v čase kedy väčšina obyvateľov Slovenska spí, v čase od 23.00 h do 5.00 h ráno. Tento algoritmus pre hlasovanie nasvedčuje tomu, že môže ísť o manipuláciu,“ uviedla Šimkovičová.

„Keďže otvorená výzva stále prebieha, sú tam zverejnené informácie, ktoré si môže pozrieť každý, to znamená v akom čase koľko hlasov pribudlo aj lokality odkiaľ hlasy sú. Každý jeden z tých podpisov je viazaný na konkrétnu emailovú adresu, ktorú následne musí signatár alebo signatárka potvrdiť. My, samozrejme, predtým ako budeme túto výzvu odovzdávať, budeme podpisy overovať,“ skonštatovala hovorkyňa otvorenej výzvy Michaela Kučová.

„Považujem za veľmi nešťastné, keď verejný činiteľ a minister zastrašuje ľudí, ktorí podpisujú petíciu nejakými trestnými oznámeniami. Nerozumiem, čo nimi chcú dokázať,“ zdôraznila podpredsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová (PS).

„Ide o to, či sa tu nemanipuluje, či sa tu nehrá nejaká špinavá hra, to si chceli oni preveriť,“ vysvetľuje predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS).

Popri výzve s rekordným počtom podpisov sa však objavila nová výzva. Iniciátori žiadajú zotrvanie Martiny Šimkovičovej vo funkcii. Podpísalo sa pod ňu viac ako 4-tisíc ľudí. S jej autorom sa nám spojiť nepodarilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko