Na hlavný obsah

Náhla cievna mozgová príhoda neohrozuje len starších ľudí. V Košiciach pomáhajú s liečbou robotické prístroje

Pribúdajú prípady mladších pacientov.

Náhla cievna mozgová príhoda neohrozuje len starších ľudí. V Košiciach pomáhajú s liečbou robotické prístroje
Robotické prístroje pomáhajú pacientom po mozgovej príhode s pohybom. Foto: RTVS

Náhla cievna mozgová príhoda neohrozuje len starších ľudí. Pribúdajú aj prípady mladších. Pacientom po prekonaní pomáhajú rehabilitácie. V Košiciach na to majú nové špeciálne neuro-rehabilitačné centrum s robotickými prístrojmi.

Po cievnej mozgovej príhode sa 68-ročná Matilda učí znovu chodiť. Chce sa stať opäť sebestačnou. „Už týždeň cvičím, som veľmi spokojná, pomaly. Dnes som išla prvýkrát aj sama na záchod. To je úžasné. Ja mám ochrnutú polku tela, porážku som dostala,“ ozrejmila pani Matilda.

„V podstate ono ide o to, že pacient sa cíti, ako keby išiel do vesmíru, lebo je pripútaný tak do toho. Ale ono je to ako prirodzená chôdza, lebo obnovuje cyklus chôdze, prirodzený stereotyp chôdze,“ vysvetlil fyzioterapeut Jakub Bouchireb.

Novému neuro-rehabilitačnému centru sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka RTVS Katarína Zakuťanská:

„Rehabilitácia je ľahšia, ale súčasne je aj intenzívnejšia a je väčšia nádej, že pacient po CMP sa vráti do reálneho života. Aspoň natoľko, aby vedel chodiť, vedel sa o seba postarať. Ale, samozrejme, náš cieľ je, aby to bolo čo najlepšie, aby možno hendikep nebolo vôbec vidieť,“ priblížila prezidentka Slovenskej neurologickej spoločnosti Zuzana Gdovinová.

Pri rehabilitáciách je dôležitý aj počet opakovaní. A v tom pomáhajú práve robotické stroje, pretože fyzioterapeut nezvládne stovky opakovaných pohybov. A ani pacient ich nedokáže urobiť postihnutou končatinou.  

Čoraz častejšie pribúdajú mladší pacienti s mozgovou mŕtvicou. „Máme aj teraz pacienta. Vedel že má vysoký tlak, ale nebral lieky a dostal mozgové krvácanie s ťažkým postihnutím ľavostranných končatín. A to nie je len ten jeden, takých máme viac. A toto sú práve tí mladší pacienti,“ dodala Gdovinová.

Cievna mozgová príhoda postihuje vo svete 15 miliónov ľudí ročne a u nás patrí medzi najčastejšie príčiny úmrtia ľudí nad 60 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko