Na hlavný obsah

Novým prezidentom USA by sa stal Donald Trump. Vyplýva to z nového prieskumu

Bidena by porazil o šesť percent.

Novým prezidentom USA by sa stal Donald Trump. Vyplýva to z nového prieskumu
Na kombosnímke zľava americký prezident Donald Trump a bývalý americký viceprezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký exprezident Donald Trump by podľa aktuálnych prieskumov zvíťazil v očakávanom súboji o Biely dom s terajšou hlavou štátu Joeom Bidenom. Jeho súčasnú prevahu potvrdzuje nová sondáž spoločnosti Ipsos pre agentúru Reuters, podľa ktorej by za republikána hlasovalo 40 percent voličov, zatiaľ čo za demokrata Bidena 34 percent.

Šesťbodový náskok mal Trump aj vo variante, kde respondenti dostali tretiu možnosť v podobe Roberta Kennedyho, ktorý chce na jeseň kandidovať ako nezávislý. Podporu mu vyjadrilo osem percent opýtaných, pričom Trumpovi aj Bidenovi zhodne zisk klesol o štyri body.

Prieskumu sa tento týždeň zúčastnilo 1 250 Američanov, štatistická chyba podľa Reuters predstavovala tri percentuálne body.

Do prezidentských volieb v USA stále zostáva vyše deväť mesiacov. Procesy, ktorými republikáni a demokrati vyberajú svojich kandidátov, sú len na začiatku. Všetko ale nasvedčuje tomu, že sa 5. novembra zopakuje súboj medzi Trumpom a Bidenom.

Kľúčové štáty

Prieskumy z posledných týždňov pripisujú vyššie preferencie republikánskemu prezidentovi z rokov 2017 až 2021. Navrch má ako na úrovni celých USA, tak aj vo väčšine štátov, ktoré sú považované za kľúčové, pretože v nich dlhodobo nedominuje jedna politická strana.

Práve víťazstvá v jednotlivých štátoch sú pre prezidentskú voľbu rozhodujúce, keďže za ne kandidáti získavajú tzv. voliteľov.

Reprízu prezidentského duelu z roku 2020 prijímajú Američania so značnou nevôľou. Biden je ako prezident veľmi nepopulárny a podľa väčšiny voličov je vo veku 81 rokov príliš starý na výkon funkcie.

Trump zase kandiduje ako prvý obžalovaný exprezident v dejinách USA. Nijako neustupuje od polarizujúcej rétoriky, ktorá sprevádza jeho pôsobenie vo vrcholovej politike.

Podľa nových údajov agentúry Ipsos asi dve tretiny Američanov „unavuje vidieť v prezidentských voľbách tých istých kandidátov a chcú vidieť niekoho nového“. Len necelá pätina opýtaných však uviedla, že by k voľbám nešli, keby boli hlavnými kandidátmi Biden a Trump.

„Štve ma predstava, že neustále volíme menšie zlo,“ povedala 56-ročná respondentka Kimberly Sofgeová žijúca vo Washingtone. „Naozaj mi príde, že máme na viac,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet