Na hlavný obsah

Prezidentská kandidatúra A. Danka a P. Pellegriniho odzrkadľuje napätie v koalícii, povedal politológ Řádek

Zhodnotil tiež kampaň Ivana Korčoka.

Prezidentská kandidatúra A. Danka a P. Pellegriniho odzrkadľuje napätie v koalícii, povedal politológ Řádek
Zľava Peter Pellegrini a Andrej Danko. Foto: TASR/Jaroslav Novák

To, že sa o prezidentský post uchádzajú dvaja lídri z koaličného trojlístka, odzrkadľuje isté vnútrokoaličné napätie. Povedal politológ z Univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne Miroslav Řádek.

„Koalícia je vnútri veľmi súdržná, ale rovnako aj nervózna z toho, aké pozície v rámci štátu kto obsadí. Vyzerá to na veľkú konkurenciu v rámci vládneho tábora. Práve takéto kandidovanie to zosobňuje,“ vysvetlil.

Šéf národniarov Andrej Danko v piatok (19. 1.) na sociálnej sieti opäť ohlásil prezidentskú kandidatúru. Oficiálne tak popoludní spravil aj Peter Pellegrini (Hlas-SD).

Danko pre RTVS povedal, že svoju kandidatúru považuje za povinnosť po „mediálnom lynči“ za autonehodu, pri ktorej poškodil semafor v bratislavskej Dúbravke. Podľa politológa však tento „mediálny lynč“ svojou kandidatúrou len predlžuje.

„Aj svojou kandidatúrou Andrej Danko ukázal, že neurobil nič zlé a svojím rozhodnutím spôsobil len to, že jeho šoférska aféra sa bude častejšie pripomínať,“ dodal Řádek.

Argumentácia a správanie podpredsedu parlamentu k nehode podľa politológa pripomína papalášstvo. „V období spred 30 až 40 rokov bolo možné, že si verejný funkcionár nesplnil elementárne povinnosti, ktoré mu vychádzali nielen z riadneho občianskeho života, ale aj z výkonu jeho vlastnej funkcie,“ vysvetlil.

Autentický kultúrny konzervatívec

Ďalší kandidát na prezidenta exminister diplomacie Ivan Korčok v piatok do parlamentu odovzdal vyše 40-tisíc podpisov na svoju kandidatúru. Politológ Miroslav Řádek priznal, že bol ku Korčokovej kandidatúre skeptický.

„Z predchádzajúceho pôsobenia vo veľvyslaneckých pozíciách a diplomacii nemusel byť domácej verejnej mienke veľmi blízky,“ uviedol. Charakterizoval ho ako autentického kultúrneho konzervatívca, a to aj napriek tomu, že bol kandidátom liberálov.

Popularitu si podľa Řádeka Korčok získal najmä volebnou kampaňou zameranou na aktuálne dianie. „Keby jeho marketéri nevnímali túto atmosféru, tak by zrejme takú vysokú podporu nemal,“ dodal.

„Veľmi šikovne sa dostal do pozornosti aktívnejších opozičných strán ako SaS a Progresívne Slovensko, ktoré ho ako prvé označilo za jednoznačného kandidáta na najvyššiu ústavnú funkciu v republike,“ skonštatoval.

Konzervatívna opozícia zatiaľ váha

Naopak, s vyjadrením podpory Ivanovi Korčokovi podľa Řádeka zatiaľ váha konzervatívna opozícia. „Viem si predstaviť, že napríklad KDH by nemuselo mať zásadný problém s jeho podporou,“ priblížil.

Pri hnutí Slovensko je podľa neho veľký otáznik. „Toto hnutie reprezentuje veľmi podobnú hodnotovú výbavu, akú má Ivan Korčok, ale Igor Matovič je nepredvídateľný. Môže sa pred voľbami ešte snažiť mútiť vodu,“ povedal politológ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko