Na hlavný obsah

Poláková si užila premiéru vo SP, Jančová zdolala v Jasnej aj favoritky: Žiadna chyba sa neodpúšťala

Jančová obsadila 46. miesto, Polákovej patrí 56. priečka.

Poláková si užila premiéru vo SP, Jančová zdolala v Jasnej aj favoritky: Žiadna chyba sa neodpúšťala
Na snímke slovenská lyžiarka Rebeka Jančová. Foto: TASR - Michal Svítok

Slovenská lyžiarka Rebeka Jančová má za sebou tretie vystúpenie vo Svetovom pohári. V sobotnom (20. 1.) obrovskom slalome v Jasnej obsadila v prvom kole 46. miesto, na prienik do tridsiatky jej chýbala jedna sekunda a dve desatiny. So svojím vystúpením bola spokojná, za sebou zanechala viaceré silnejšie pretekárky.

Jančová vyrazila na trať so štartovým číslom 67. „Myslím si, že som bojovala, trať bola ľadová a a náročná. Žiadna chyba sa na nej neodpúšťa, videli sme to aj pri tých najlepších. Chýbala mi sekunda na postup, čo pri tejto trati a podmienkach nie je veľa,“ povedala v cieli 20-ročná lyžiarka.

Tešilo ju, že zdolala oveľa silnejšie pretekárky, za ňou skončili napríklad tri Kathariny – Liensbergerová, Huberová a Truppeová z Rakúska, alebo Talianka Marta Bassinová.

„Samozrejme ma to teší. Nemám veľa štartov vo SP, toto bol môj tretí. Bolo to iné a aj toto ma posunie vpred. Ísť v Jasnej je niečo výnimočné, celá atmosféra bola skvelá. Na štarte som si povedala, že musím bojovať ako viem, lebo je to ťažké a kto nezabojuje, ten to nezvládne.“

Musela ísť odvážne

Jančová v cieli videla aj pád Petry Vlhovej, v tom čase ešte bola ešte len na ceste na štart: „Toto je šport, nemôžeme na to zabúdať, každá jazda je veľký boj. Po jej páde som vedela, že musím ísť odvážne a pôjde sa mi ľahšie. Postupne mi ubúdali sily, v závere som cítila, že mám toho dosť.“

V cieli ju vítala výborná kulisa, hoci viacero fanúšikov po odjazdení elitnej tridsiatky opustilo snehovú tribúnu. „Nebolo ich toľko ako na začiatku, ale hluk bol obrovský a hneď po príchode do cieľa som im mávala.“


Mladá slovenská lyžiarka absolvovala v tejto sezóne aj obrovský slalom v Söldene, potom štartovala na pretekoch v Európskom pohári. Teraz myslí už na vrchol sezóny.

„V decembri sa veľa pretekov v EP zrušilo pre zlé počasie. Po Jasnej ma čakajú MS juniorov, tam chcem bojovať o čo najvyššie priečky. Je to môj posledný šampionát v tejto kategórii, chcem ísť naplno a získať medailu.“

Polákovú pred koncom opustili sily

Slovenská lyžiarka Sophia Poláková síce skončila v prvom kole sobotňajšieho (20. 1.) obrovského slalomu Svetového pohára v Jasnej na 56. mieste, no tešila sa, že prišla do cieľa.

Premiéru v prestížnom seriáli zažila v domácom stredisku a napriek náročnej trati v nej prevládali úžasné pocity.

Poláková sa vydala na trať ako posledná s číslom 69 v čase, keď už bolo rozhodnuté o najlepších lyžiarkach po prvom kole.

„Bol to môj prvý svetový pohár v živote a bolo to úžasné, aj keď trať bola náročná a ľadová. Na takejto dlhej som možno ešte nejazdila. Pred záverom ma už opustili sily. Som však rada, že som prišla do cieľa,“ komentovala svoju jazdu Poláková.

O svojom štarte rozhodla na poslednú chvíľu: „Bolo to narýchlo a ďakujem všetkým, že mi tu umožnili štartovať. Čas je aký je, no som rada, že som dokončila. Trať bola perfektne pripravené a organizátori si dali na tom záležať. Na štarte som mala stres, bolo to dosť zatočené. Na prvý svetový pohár to však bolo fajn a zvládla som to.“

Diváci boli úžasní

Fantastická atmosféra v Jasnej vydržala počas pretekov len chvíľu. Po páde Petry Vlhovej nastalo v cieľovom priestore hrobové ticho a každý čakal na prvé správy o stave slovenskej lyžiarky.

Na domácom svahu spadla ešte v prvom úseku trate, zo zjazdovky ju zviezli na záchranných saniach a následne transportovali vrtuľníkom na vyšetrenie do nemocnice.

„Stála som v cieli a mala som to ako z prvej ruky. Je to obrovská škoda, všetci sa tešili a Peťa je tiež určite sklamaná, že nemohla dať fanúšikom to, čo chceli. Bohužiaľ stávajú sa aj také veci. Diváci boli úžasní a ďakujeme im za podporu. Je ich tu dosť aj keď väčšina odišla skôr,“ uviedla 19-ročná Slovenka z klubu LK Levoča.

Poláková sa zameriava na obe technické disciplíny a diváci v Jasnej ju uvidia s najväčšou pravdepodobnosťou aj v nedeľu: „Sústredím sa hlavne na obrovský a klasický slalom, no snažím sa jazdiť všetko. Chystám sa ísť zajtra slalom, tak uvidíme, ako to dopadne.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport