Na hlavný obsah

Opozícia chce odvolávať A. Danka. Politici sa pýtajú, či pri spáchaní nehody nebol pod vplyvom alkoholu

Údajne nepočkal na policajtov a odišiel.

Opozícia chce odvolávať A. Danka. Politici sa pýtajú, či pri spáchaní nehody nebol pod vplyvom alkoholu
Na snímke predseda SNS Andrej Danko. Foto: TASR/Martin Baumann

Podpredseda parlamentu Andrej Danko (SNS) mal autonehodu. V bratislavskej mestskej časti Dúbravka na Saratovskej ulici narazil do semaforu. Informáciu priniesol novinár Ivan Mego z portálu Startitup.

Údajne nepočkal na policajtov a odišiel. Tí ho potom dodatočne dohľadali podľa olejovej stopy, ktorá viedla až do jeho garáže.

Opozičné strany vyzvali Andreja Danka, aby vyvodil zodpovednosť v súvislosti s dopravnou nehodou, ktorú spôsobil v noci v bratislavskej Dúbravke.

KDH i SaS ho priamo vyzvali odstúpiť z funkcie. Ak tak neurobí, opozícia chce budúci týždeň vyzbierať podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze k jeho odvolávaniu.

„Andrej Danko by sa mal zachovať ako chlap a odstúpiť zo svojej funkcie podpredsedu NR SR. To, že jeden z najvyšších ústavných činiteľov po spáchaní dopravnej nehody ujde z miesta činu, len vyvoláva otázky, prečo sa tak stalo,“ uviedol v stanovisku predseda KDH Milan Majerský.

Pripomenul, že nová vláda sľubovala priniesť novú politickú kultúru. „Tento čin je len ďalším dôkazom toho, že svoje sľuby nedokážu napĺňať. Vyzývame preto Andreja Danka, aby sa vzdal svojej funkcie a verejne sa ospravedlnil. Takisto žiadame o riadne a dôsledné prešetrenie celej situácie,“ dodal.

Šéf poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling povedal, že Dankova nehoda vyvoláva veľa pochybností. Z miesta nehody mal utiecť, poslanec hovorí tiež o vážnom podozrení, že Danko bol pod vplyvom alkoholu.

Podľa SaS by mal ísť na testy

Ak chce dokázať, že nebol pod vplyvom alkoholu, môže ísť podľa SaS na testy, ktoré tri dni spätne vedia zistiť prítomnosť alkoholu a tak vylúčiť pochybnosti. Gröhling sa pýta, kde bol osobný šofér Danka a jeho ochranka, ktorú si mal pred časom vypýtať.

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka uviedol, že ak politik spôsobí dopravnú nehodu, má počkať na políciu, nie utiecť z miesta činu.

„Politik by mal ísť príkladom, nie ukazovať verejnosti, že je kvôli svojej funkcii nad zákonom. Pán Danko by mal teraz jednoznačne vyvodiť zodpovednosť,“ vyhlásil v stanovisku.

Hnutie Slovensko tiež vyzvalo Danka vzdať sa funkcie. Poslanec Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí, KÚ) chce, aby sa zverejnil postup policajtov pri riešení Danka. Pripomenul, že ak Danko poškodil semafor, má ísť o trestný čin, preto budú čakať na vyšetrenie nehody a vyjadrenie orgánov Policajného zboru.

K nehode podpredsedu parlamentu a šéfa SNS Andreja Danka sa vyjadrili aj ďalší poslanci parlamentu:

Zaujímala by ich toxikologická skúška

„Ak sa potvrdí, že mal nehodu a odišiel z miesta činu, tak to je naozaj neprípustné, že nepočkal na políciu. Mňa by zaujímala aj toxikologická skúška,“ reagoval poslanec Michal Sabo (PS).

„Ak by Andrej Danko spôsobil túto nehodu pod vplyvom alkoholu, nesprával by sa inak. Myslím si, že by mal skončiť ako podpredseda Národnej rady SR,“ uviedol poslanec Ondrej Dostál (SaS).

„Keď bežný človek na Slovensku spôsobí nehodu, tak by sa mala zdokumentovať, mala by sa vysvetliť,“ povedal poslanec Roman Malatinec (Hlas-SD) s tým, že bude žiadať vysvetlenie.

„Ak škoda pri nehode nepresiahne nejakú úroveň, tak nie je povinnosťou volať políciu. Predpokladám, že škoda bola pod tou úrovňou, čo sa dá odhadnúť. Bola to banálna vec, nikto nie je zranený,“ skonštatoval poslanec Roman Michelko (SNS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko