Na hlavný obsah

Prvé umelé oplodnenie u zvierat: Vďaka prelomovému experimentu môžu vedci zachrániť ohrozený druh

Na svete žijú už len dve samice tohto druhu.

Prvé umelé oplodnenie u zvierat: Vďaka prelomovému experimentu môžu vedci zachrániť ohrozený druh
Ilustračná snímka nosorožca. Foto: RTVS

Prvé umelé oplodnenie vo zvieracej ríši. Podarilo sa to medzinárodnému tímu vedcov. Zo spermií nosorožca vypestovali v laboratóriu embryo. Vložili ho do tela samice, kde sa ujalo.

Týmto spôsobom môžu zachrániť populáciu nosorožca tuponosého severného. Na svete žijú už len dve samice tohto druhu.

Populácia nosorožca tuponosého severného sa pred takmer storočím v strednej Afrike počítala na tisíce. Pytliaci ho začali masívne loviť práve pre jeho roh, ktorý je pre zberateľov veľmi žiadaným artiklom.

Počty nosorožcov vo voľnej prírode rýchlo klesali. Niektoré z nich našli útočisko v zoologických záhradách, no aj tam umreli na rôzne choroby alebo ich museli utratiť. Nakoniec ostali len dve samičky, ktoré žijú v rezervácii Ol Pejeta v Keni.

„Mať v rezervácii posledné žijúce samice nosorožca tuponosého severného je veľká zodpovednosť. Každé ráno sa na ne dívame s vedomím, že ak nič neurobíme, hrozí im vyhynutie. Máme obrovský záväzok urobiť všetko preto, aby prežili,“ povedal vedúci výskumu a ochrany druhov rezervácie Ol Pejeta Samuel Mutisya.

Prelomovému experimentu sa v reportáži vo večerných Správach RTVS venoval redaktor Dávid Hrnko:

Embryo vytvorili v laboratóriu

Vďaka nemeckému projektu Bio-Rescue sa to pravdepodobne stane skutočnosťou. Vedci zo samčích spermií v laboratórnych podmienkach vytvorili embryo, ktoré implantovali do tela samice nosorožca tuponosého južného. Tých žije vo voľnej prírode dostatok, preto mohli poslúžiť tomuto experimentu.

„Možný prenos embrya do tela nosorožca tuponosého južného je veľkou výsadou. Jeho genetická výbava je takmer totožná s nosorožcom severným,“ vysvetlil profesor z Liebnizovho inštitútu výskumu zvierat a prírody Thomas Hildebrandt.

Telo samice embryo prijalo, čo je podľa vedcov senzáciou. V najbližších mesiacoch chcú postupovať takpovediac naostro. Implantujú embryo zo spermií nosorožca severného, ktoré odobrali ešte žijúcim samcom. Je to prvý krok k možnej záchrane celého druhu.

„Teraz prežívame emocionálnu horskú dráhu, usmievame sa aj plačeme. Bio-Rescue a jeho partneri dlho a usilovne pracovali a z nemožného spravili možné. Vďaka tomuto zisteniu budeme môcť priviesť na svet mláďatá tohto nosorožca v priebehu najbližších dvoch rokov,“ dodal Hildebrandt.

Vytvoriť stabilnú populáciu nosorožcov len vďaka umelému oplodneniu je mimoriadne náročné. Vedci budú preto vyvíjať aj ďalšie nové metódy, ktoré pomôžu africké hrubokožce zachrániť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet