Na hlavný obsah

Siedmačka Linda sa už nemohla pozerať na to, ako žiaci plytvajú jedlom. Prišla tak s nápadom, ako s tým skoncovať

V školskej jedálni zriadili takzvaný foodbox.

Siedmačka Linda sa už nemohla pozerať na to, ako žiaci plytvajú jedlom. Prišla tak s nápadom, ako s tým skoncovať
Siedmačka Linda vysvetľuje fungovanie foodboxu. Foto: RTVS

Siedmačka Linda prišla s jednoduchým nápadom, ako skoncovať s plytvaním potravín v školách. Ročne vyhodíme desiatky kilogramov potravín. Inak tomu nie je ani v školských jedálňach. Plytvá sa aj s takzvanými doplnkami stravy, napríklad ovocím či sladkosťami.

Proti plytvaniu s potravinami sa na jednej z košických základných škôl rozhodli bojovať vlastnými silami. V školskej jedálni zriadili takzvaný foodbox, teda akési miesto, kam môžu žiaci odložiť keksíky či ovocie, ktoré dostanú k obedu a nemajú o ne záujem.

„Veľa jedla aj ovocia sa vyhadzovalo. Tak sa to tu pekne uloží a deti si vezmú, čo potrebujú. Za mňa je to skvelý nápad,“ povedala učiteľka Základnej školy Ľ. Fullu v Košiciach Miroslava Pavlíková.

Nápadu siedmačky Lindy sa v reportáži vo večerných Správach RTVS venoval redaktor Ondrej Behún:

Prišla s ním predsedníčka školského parlamentu Linda, ktorá sa už podľa vlastných slov nemohla pozerať na to, ako žiaci často plytvajú potravinami. „Videla som, že to bolo len tak pohádzané, niektorí ešte naschvál to rozšliapali, pohádzali,“ priblížila autorka nápadu siedmačka Linda.

„Dosť sme sa s tým borili. Teraz sa ten problém v podstate vyriešil. Sama som bola prekvapená, že na to musela prísť siedmačka a doteraz sme na to my dospelí neprišli,“ uviedla riaditeľka základnej školy Katarína Martiňáková.

Potraviny za stovky eur v koši

Plytvanie potravinami je pritom na Slovensku vážny problém. A to nielen ekologický, ale aj ekonomický. „Vypočítali sme, že ročne takto vyhodíme do smetných nádob potraviny za 100 až 150 eur,“ povedala analytička WOOD&Company Eva Sadovská.

Aj napriek tomu, že poriadny obed aspoň každý druhý deň nie je samozrejmosťou pre takmer 16 percent slovenských domácností, priemerný Slovák vyhodil v roku 2020 až 83 kilogramov potravinového odpadu.

„Ide prevažne o nedojedené zvyšky jedla, často aj o zabalené potraviny, ktoré sú po dátume spotreby. Rovnako aj chlieb a pečivo, ovocie a zelenina alebo aj mliečne výrobky,“ dodala analytička.

Zodpovednejšie správanie detí

Projekt v Košiciach podľa vyučujúcich priviedol žiakov k zodpovednejšiemu správaniu. A to nielen k potravinám.

„Pretože to nevyhadzujú, ale to uložia. Prípadne sa podelia s deťmi, ktoré to majú radi. Za mňa je to výborný spôsob, ako tie deti naučiť sa správať k potravinám zodpovedne,“ povedala učiteľka Miroslava Pavlíková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny