Na hlavný obsah

V čase, keď väčšina samospráv dvíha miestne dane a poplatky, sme našli aj výnimku

V Dubnici nad Váhom neplatia daň za psa.

V čase, keď väčšina samospráv dvíha miestne dane a poplatky, sme našli aj výnimku
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V časoch, keď samosprávy dvíhajú dane a poplatky, sme našli aj také, ktoré zaviedli úľavy pre obyvateľov. Napríklad v Dubnici nad Váhom od začiatku tohto roka neplatia ľudia daň za psa. Má to však podmienku – musia si ho adoptovať z útulku.

Po vianočných sviatkoch končí viacero psov v útulkoch. Aby tam nechcené darčeky dlho nezostali, no ani dlhodobejší zverenci, tak zaviedlo mesto Dubnica nad Váhom úľavu na dani.

„Osoba s trvalým pobytom, aby som to skonkretizoval, keď si osvojí psíka z útulku, ktorý je z Dubnice, tak má zľavu z poplatku 100 percent. V prípade, že sa rozhodne tak urobiť z iného útulku, z iného mesta má zľavu 50 percent,“ priblížil primátor mesta Dubnica nad Váhom Peter Wolf.

Ako v Dubnici nad Váhom motivujú obyvateľov k adopcii psa z útulku v relácii RTVS Aktuálne :24 zisťovali redaktorky Katarína Zakuťanská a Dominika Kusá:

Plná daň za psa je v byte 40 eur, v rodinnom dome 15 eur. Cieľom samosprávy je motivovať ľudí, aby si aj v aktuálnej neraz náročnej finančnej situácii osvojili psa.

„Tú ťažkú situáciu cítime všetci. Našim cieľom je podporiť konanie ľudí, ktorí si chcú osvojiť štvornohého miláčika, aby tak urobili konkrétne z útulku, aby pomohli zvieratkám,“ dodal Wolf.

Správcovia útulku vnímajú úľavu na dani pozitívne. Veria, že si ľudia adoptujú viac psov. Kladne myšlienku hodnotí aj psíčkar Šimon. Ak by nemal štvornohého zverenca Lea, psíka z útulku by si osvojil.

Veľké plemená

„Áno, uvážil by som to. Je to pekná vec, je to dobre vymyslené, ľudia si aspoň zoberú tých psov, nebudú tam pozatváraný, dobrá vec od mesta,“ hodnotí Šimon.

„Je to podľa mňa pozitívny krok, konajú tak viaceré samosprávy, iní zase konajú v súvislosti s daňami tak, tak že odpustené dane majú, napríklad, mnohopočetní darcovia krvi,“ skonštatoval predseda ZMOS Jozef Božik.

Úľava na dani pri adopcii psa sa osvedčila aj v košickom útulku. „Mesto Košice má tak, že keď má niekto psa z útulku platí 50 percent z ceny dole, normálne bola daň 40, teraz mesto dvíhalo dane, tak sa platí 50, ale ak je psík z útulku, alebo je kastrovaný, platí len 25 eur,“ uviedla ošetrovateľka zvierat v útulku v Košiciach Viera Havajová.

Útulok v Košiciach aktuálne obýva 220 psov. Každý prípad, keď im nájdu nový domov, ich teší. A takto to vyzerá s adopciami posledné mesiace.

„Teraz máme horšie obdobie, máme 5-10 psíkov, ale boli mesiace keď sa adoptovalo každý deň aj 30 psíkov,“ hovorí Havajová.

Najhoršie sa hľadá nový domov veľkým plemenám, starším jedincom či tým, ktorí majú čiernu srsť. Niektorých odrádzajú aj finančné náklady.

„Tým že všetko ide hore, týka sa to veteriny aj stravy, aj všetkého, tak ľudia nemajú peniaze. Aj toto je jeden z dôvodov,“ uzavrela Havajová.

Pre stúpajúce životné náklady poskytujú niektoré mestá úľavy na daniach aj tým najzraniteľnejším a to seniorom či ťažko zdravotne postihnutým.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny