Na hlavný obsah

Z lodných lán stoličky: Umelec z Kene čistí pláže od plastového odpadu a vyrába z neho nábytok

Nazbieral už skoro 20 ton odpadu.

Z lodných lán stoličky: Umelec z Kene čistí pláže od plastového odpadu a vyrába z neho nábytok
Umelec Joel Oenga z Kene. Foto: RTVS

Ľudstvo ročne vyhodí asi 350 miliónov ton plastov. Jeden až dva milióny ton skončí v oceánoch. Umelec z Kene takýto odpad po plážach zbiera a vyrába z neho nábytok.

Tak ako mnohé, aj pláž Tiwi v Keni bojuje s návalom odpadu. Väčšinou ide o predmety, ktoré do morí a oceánov hádžu námorníci. Smeti zbiera Joel Oenga počas odlivu.

“Nazbieral som už skoro 20 ton odpadu, ktoré vyhodili z lodí. A potom sú tu rôzne plasty. Od tašiek až po rybárske siete. Zo všetkého sa snažím niečo urobiť, zhodnotiť to,“ priblížil umelec Joel Oenga.

Odpad, ktorý more vyplavilo, potom odnáša do svojej dielne, vytriedi ho a vysuší. Napríklad z lán robí stoličky.

“Pomáha mi aj môj kamarát, ale zadarmo. Nemám peniaze, aby som mu zaplatil. Robí to preto, lebo miluje oceán. Teraz by sme však chceli získať nejakú finančnú podporu a nábytok začať predávať v obchode,“ dodal.

Umelcovu prácu v Správach :24 predstavil redaktor RTVS Michal Cimerman:

Výrobky by chcel predávať

Umelec chce kusy nábytku, ktoré vyrába predávať za 200 amerických dolárov. Zárobok chce použiť na čistenie pláže. “Ak sa nám podarí otvoriť prevádzku a zarobiť nejaké peniaze, chcel by som zamestnať ľudí, ktorí by našu pláž stále upratovali,“ povedal.

“Plastový odpad je veľmi nebezpečný, pretože sa nerozpúšťa. Pláže znečisťuje a tým znemožňuje mnohým zvieratám rozmnožovať sa. Ryby v moriach ho jedia, mysliac si, že je to potrava a potom zomierajú. Ničí to celý ekosystém,“ vysvetlil predseda organizácie Za Čistú Mombasu Edwin Mwenga Chokwe.

Šéf organizácie, ktorá sa usiluje o to, aby bolo mesto Mombasa neďaleko pláže Tiwi čisté, chváli úsilie umelca. Tvrdí, že podobných ľudí by malo byť viac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet