Na hlavný obsah

Črtá sa politický súboj o rokovací poriadok parlamentu. Zákony podľa koalície prechádzajú pomaly

Poslanci sa už tri týždne zaoberajú rozpravou k novele Trestného zákona.

Črtá sa politický súboj o rokovací poriadok parlamentu. Zákony podľa koalície prechádzajú pomaly
Na snímke plénum parlamentu. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Chystá sa ďalší politický zápas o rokovací poriadok parlamentu. Zákony podľa koalície prechádzajú parlamentom pomaly. Opozícia hovorí o tom, že sa chystá odopretie práva na rozpravu.

Poslanci parlamentu sa už tri týždne zaoberajú rozpravou k novele Trestného zákona. Diskusia bude pokračovať aj na budúci týždeň. Podľa predsedu SNS to takto ďalej nejde.

Názory na rokovací poriadok parlamentu v Správach RTVS zhrnul Timotej Pisch:

„Nás nemá čo opozícia zaujímať, keby Peter Pellegrini bol rázny a tak, ako ja som v roku 2016 urobil rokovací poriadok a potom sme prijímali 70, 80 zákonov, tak by to mohlo byť iné,“ kritizoval šéf SNS a podpredseda parlamentu Andrej Danko.

„Ja osobne som za, to nemá nič s prezidentskými voľbami, len treba nájsť spôsob, ako to spraviť, máme tu predsa nejaký legislatívny proces,“ povedal predseda Národnej rady (NR) SR a šéf strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

Za zmenu je aj Smer-SD

Koalícia sa potrebuje v parlamente dostať k zákonom, ktoré by pomohli ľuďom s vysokými cenami energií a potravín. Prioritou je aj novela stavebného zákona, platiť by mala od 1. apríla. Za zmenu rokovacieho poriadku je aj tretia koaličná strana.

„Pokiaľ niekto nevie vyjadriť svoj názor za päť minút, tak je buď hlupák, alebo to robí náročky. Toto naťahovanie času, myslím si, že nie je pre nikoho potrebné,“ uviedol člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD).

Opozícii sa prípadná zmena rokovacieho poriadku nepáči. Hovoria o obmedzovaní práv na diskusiu k zákonom.

Chcú umlčať opozíciu, ozýva sa z PS

„Ide o to umlčať opozíciu, je to ďalší z ich krokov, ktorým chcú legislatívny proces obmedziť, oklieštiť a oklieštiť mandát a práva poslancov,“ myslí si poslankyňa Lucia Plaváková (PS).

„Toto je ich cieľ, aby sme nemohli vystupovať, aby nám boli odopreté tie základné práva, ktoré máme, ktoré prijímal Andrej Danko, čiže on chce opravovať po sebe niečo, čo už raz opravoval,“ skonštatoval predseda poslaneckého klubu hnutia Slovensko Michal Šipoš.

„Ten priestor, ktorý je v rokovacom poriadku, sa takýmto spôsobom vlastne zneužíva. Nerešpektuje sa v súlade s ústavou a má sa ešte zužovať. Bola by som naozaj pozorná, čo bude toho výsledkom,“ podotkla poslankyňa Mária Kolíková (SaS).

„Do týždňa by sme mali mať návrh z každej politickej strany, čo chce meniť, a potom sa k tomu postavíme,“ vyhlásil Pellegrini. Poslanci parlamentu si doposiaľ zmenili rokovací poriadok už 40-krát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko