Na hlavný obsah

Dobré správy pre slovenskú ekonomiku: Prognózy určujú väčší rast HDP

Zvýšenie reálnych miezd by malo poskytnúť stimul pre súkromnú spotrebu.

Dobré správy pre slovenskú ekonomiku: Prognózy určujú väčší rast HDP
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: Pixabay

Hospodársky rast Slovenska v roku 2023 bol na úrovni 1,1 percenta, rast v roku 2024 by mohol dosiahnuť 2,3 percenta a v roku 2025 by to malo byť 2,6 percenta. Uvádza sa to vo štvrtok (15. 2.) zverejnenej predbežnej zimnej hospodárskej prognóze Európskej komisie (EK).

Komisia uviedla, že hospodársky rast na Slovensku sa vlani spomalil v dôsledku poklesu súkromnej a verejnej spotreby. Oslabenie ekonomického výhľadu v hlavných exportných destináciách krajiny malo za následok pokles exportu a importu sprevádzaný prepadom zásob.

Odhaduje sa, že reálny hrubý domáci produkt (HDP) vzrástol vlani o 1,1 percenta čo je mierne pod jesennou prognózou.

Zvýšenie reálnych miezd by malo poskytnúť ďalší stimul pre súkromnú spotrebu, keďže sa očakáva, že vládne opatrenia budú v roku 2024 naďalej chrániť spotrebiteľov pred vplyvom vysokých cien energií. Nárast reálnych príjmov sa pravdepodobne pretiahne aj do roku 2025.

Očakáva sa nárast exportu, lebo sa predpokladá zlepšenie ekonomickej situácie v hlavných exportných destináciách Slovenska. Čerpanie eurofondov sa považuje za výrazný príspevok k rastu investícií aj v rokoch 2024 a 2025.

Inflácia má klesnúť

Komisia očakáva, že podmienky financovania sa počas prognózovaného obdobia uvoľnia, ale zostanú relatívne prísne, čo bude do istej miery tlmiť súkromné investície.

 V tomto kontexte sa hospodársky rast predpokladá na úrovni 2,3 percenta v roku 2024 a 2,6 percenta v roku 2025. To znamená výraznú revíziu smerom nahor, o 0,6 percentuálneho bodu, voči jesenným predpovediam.

Inflácia v roku 2023 dosiahla 11 percent v dôsledku vysokých cien energií a ich premietnutia do iných zložiek. Miera inflácie by mala v roku 2024 klesnúť na 3,5 percenta, keďže sa očakáva zmiernenie rastu cien energií a spotrebiteľských potravín.

Dlhotrvajúci vplyv cien energií a napätý trh práce však budú vyvíjať tlak na rast cien v sektore služieb. V roku 2025 sa očakáva ďalší pokles inflácie na 2,6 percenta.

Komisia predpokladá, že vládne opatrenia na zmiernenie vplyvu vysokých cien energií, ktoré boli predĺžené do roku 2024, budú postupne ukončené v roku 2025.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika