Na hlavný obsah

Je najvyšší čas na mier: Generálny tajomník OSN a viac ako 50 štátov vyzvali Rusko, aby ukončilo vojnu na Ukrajine

Spoločné vyhlásenie predstavil ukrajinský minister zahraničia.

Je najvyšší čas na mier: Generálny tajomník OSN a viac ako 50 štátov vyzvali Rusko, aby ukončilo vojnu na Ukrajine
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN António Guterres a viac ako 50 štátov vyzvali Rusko, aby ukončilo vojnu na Ukrajine a okamžite sa stiahlo z jej územia. Je najvyšší čas na mier, povedal v piatok (23. 2.) večer miestneho času (v noci na dnes SEČ) v New Yorku Guterres, informuje agentúra DPA. Sú to presne dva roky odo dňa, keď Rusko na Ukrajinu zaútočilo.

Spoločné vyhlásenie desiatok krajín predstavil ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba. „Znovu vznášame našu požiadavku na Rusko, aby zastavilo svoju agresívnu vojnu proti Ukrajine,“ povedal.

Rusko by podľa vyhlásenia malo predovšetkým zabezpečiť „úplné, okamžité a bezpodmienečné stiahnutie“ všetkých svojich síl z medzinárodne uznaného ukrajinského územia.

Vojnové zločiny musia byť vyšetrené

„Je najvyšší čas na mier – spravodlivý mier založený na Charte OSN, medzinárodnom práve a rezolúciách Valného zhromaždenia,“ vyhlásil Guterres pred Bezpečnostnou radou OSN. Zdôraznil tiež, že musia byť vyšetrené viaceré vojnové zločiny, najmä tie spáchané ruskými ozbrojenými silami. Zodpovedné osoby musia stať pred súdom.

„Rusko, stály člen tejto Rady, chce, aby sa suverénny štát vzdal svojho práva na existenciu. Kde by sme boli, keby tento princíp prevládol?“ pýtala sa na rovnakom fóre nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková, podľa ktorej nemá ruský prezident Vladimir Putin záujem na vyjednávaní o mieri, ale na dokončení dobyvačného ťaženia.

Ukrajina sa nevzdá

Podľa Kulebu Ukrajina nikdy neprijme „ponuku kapitulácie alebo vzdania sa našej krajiny a slobody pod zámienkou mieru“. Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová zase zdôraznila, že vo vojne na Ukrajine existuje len jeden agresor, a práve ten ju jediný môže ukončiť.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzja naproti tomu tvrdil, že západné krajiny majú na Ukrajine svoju skrytú agendu a uplatňujú dvojaký meter.

Dva roky vojny pripravili o život alebo zmrzačili tisíce ukrajinských civilistov a milióny ukrajinských obyvateľov vyhnali z domovov. Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva k záveru minulého roka evidoval najmenej 10-tisíc úmrtí civilistov a 18.500 zranených od začiatku vojny, skutočný počet obetí však bude pravdepodobne ešte oveľa vyšší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet