Na hlavný obsah

Na prestížnu americkú univerzitu chodia aj dvaja Slováci, navštívila ich prezidentka Čaputová

Reč je o Stanfordskej univerzite v Kalifornii.

Na prestížnu americkú univerzitu chodia aj dvaja Slováci, navštívila ich prezidentka Čaputová
Prezidentka Zuzana Čaputová na návšteve Stanfordskej univerzity v Kalifornii. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Študovali na nej jedni z najväčších mysliteľov histórie, najznámejší politici sveta či úspešní miliardári. Reč je o Stanfordskej univerzite v Kalifornii so 150-ročnou históriou, na ktorú chodia aj dvaja Slováci. Navštívila ich aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Päťdesiatosem laureátov Nobelovej ceny, britský aj grécky premiér či bývalý prezident Spojených štátov. Do tohto exkluzívneho klubu patria aj viacerí Slováci.

„Kebyže som na Slovensku, tak si musím vyberať medzi biológiou a matematikou. Tuto si môžem zobrať obe. Američania veľmi dbajú na široký rozhľad, čiže každý tu musí mať hodiny literatúry alebo dejepisu,“ priblížil štúdium Slovák Viktor Imrišek, ktorý študuje na prestížnej univerzite.

Úspešným Slovákom v USA sa v relácii Správy :24 venoval redaktor RTVS Michal Cimerman:

Stanford ho zaujal najmä svojím vedeckým programom a prestížou. Vplyv malo aj pekné kalifornské počasie. Nebolo to však len jeho rozhodnutie, škola si musela vybrať jeho.

„Dostal som sa sem najmä preto, že som súťažil v matematických olympiádach. Zároveň mi veľmi pomohlo, že som odišiel do Talianska na medzinárodnú školu, ktorá mi umožnila prihlásiť sa do Ameriky,“ ozrejmil študent Viktor.

Štúdium je intenzívne

Napriek tomu, že voľného času má veľmi málo, stíha športovať aj hrať na violončelo. Zuzana Hudáčková do Ameriky prišla už ako 17-ročná. Na Stanforde sa venuje biologickému inžinierstvu a chémii. Štúdium je podľa nej veľmi intenzívne.

„Máme veľa predmetov, najmä keď študujete nejaké vedecké predmety, takže to zaberá veľa času. Ale keďže ja tu vedu beriem skôr ako záujem než ako povinnosť, tak mne to prináša veľa radosti,“ vysvetlila slovenská študentka Zuzana.

Práve do výskumu investuje významnú časť energie, v laboratóriách trávi celé dni. „Pracujem tam, odkedy som prišla na Stanford. Venujeme sa využívaniu kmeňových buniek na to, aby sme vybudovali 3D mozgové tkanivo. Tým vlastne študujeme mozog. Študujeme neurologické a psychiatrické ochorenia,“ dodala.

Na Stanford sa hlásia ročne tisíce študentov, príjmu ich len okolo štyroch percent. Aj preto môžeme byť na tých slovenských podľa prezidentky právom hrdí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko