Na hlavný obsah

Matku, ktorá na YouTube propagovala prísnu výchovu, poslal súd do väzenia

Jej kanál mal v čase najväčšej slávy vyše dva milióny odberateľov.

Americký súd poslal za týranie potomkov do väzenia ženu, ktorej videá odporúčajúce prísnu výchovu detí získali veľkú sledovanosť. Matka šiestich detí si v utorok (20. 2.) na súde v štáte Utah vypočula verdikt.

Vo väzení strávi najmenej štyri a najviac 30 rokov. Počas emotívnej reči v súdnej sieni sa svojim deťom v slzách ospravedlnila, napísala agentúra AP.

Štyridsaťdvaročná Ruby Frankeová prevádzkovala od polovice minulého desaťročia do predvlaňajška na videoportáli YouTube profil nazvaný v narážke na jej osemčlennú rodinu 8 passengers, kde spolu so svojou kolegyňou udeľovala rodičom výchovné rady. Jej dnes už zrušený kanál mal v čase najväčšej slávy vyše dva milióny odberateľov.

Prokurátor Eric Clarke povedal, že dve z jej detí staré deväť a 11 rokov žili v tom čase v „podmienkach podobných koncentračnému táboru“. Matka im podľa neho pravidelne odopierala vodu, jedlo a neumožňovala im spať v posteliach. Deti boli podľa policajných záznamov tiež zväzované a bité.

Odvolať sa neplánuje

Frankeová rovnako ako jej o 12 rokov staršia spolupáchateľka Jodi Hildebrandtová odišla od súdu so štyrmi trestami, okrem iného za zneužívanie detí a ich vystavovanie hladu.

Na základe verdiktu a súvisiacich obmedzení miestneho práva môže vo väzení stráviť až 30 rokov. Už po štyroch rokoch však môže požiadať o podmienečné prepustenie. Podľa médií sú to najvyššie tresty, ktoré štát Utah za uvedené činy pozná.

„Bola som taká dezorientovaná, že som svetlo považovala za tmu a zlo za dobro,“ povedala Frankeová na súde s tým, že ju zmanipulovala Hidebrandtová, ktorá bola pôvodne psychologickou poradkyňou jedného z jej detí.

Frankeová taktiež poďakovala lekárom a sociálnym pracovníkom, že boli „anjelmi“, ktorí pred ňou zachránili jej deti.

Obe ženy sa môžu voči rozsudku odvolať, Frankeová však už povedala, že o nižší trest žiadať nebude. Jej manžel, s ktorým sa rozišla v roku 2022, požiadal súd o najvyšší možný trest a chce sa s ňou dať rozviesť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet