Na hlavný obsah

Ruská polícia zatýkala novinárov na akcii manželiek vojakov, ktoré žiadajú návrat svojich mužov

Príbuzní vojakov pravidelne kladú kvety pri hrobe Neznámeho vojaka.

Ruská polícia zatýkala novinárov na akcii manželiek vojakov, ktoré žiadajú návrat svojich mužov
(Ilustračná fotografia) Foto: TASR/AP

Ženy zmobilizovaných vojakov, ktoré požadujú návrat manželov domov z vojny proti Ukrajine, sa stretli na protestnej akcii v Moskve. Ruská polícia pri tejto príležitosti zadržala dvoch reportérov, informoval o tom portál Meduza.

Príbuzní vojakov každú sobotu kladú kvety k večnému ohňu pri hrobe Neznámeho vojaka pri Kremli v centre Moskvy, na dnešnú sobotu (24. 2.) zároveň pripadá druhé výročie vpádu ruských vojsk do susednej krajiny.

„Na akcii žien zmobilizovaných z hnutia Púť domoj (Cesta domov) zadržali spravodajcu SOTAvision Michaila Lebedeva a Annu Slivovú, (hoci) mali novinárske preukazy, poverenie redakcie a vesty s nápisom ‚tlač‘,“ uviedol na sociálnej sieti spravodajský kanál SOTAvision.

Ruskí policajti pri akcii zrejme zadržali viacero osôb, z ktorých dve mali na sebe žlté vesty s nápisom „tlač“, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na zábery zo sociálnych sietí.

Jedna zo žien, ktorá čakala s kvetmi v rade, kým ju pustia k večnému ohňu, povedala SOTAvision, že prišla podporiť ženy vojakov, pretože tým „nadáva vláda aj opozícia a všetci na nich kašlú“.

Žena prišla taktiež kvôli úmrtiu opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorý zomrel za neobjasnených okolností v ruskom väzení. „Nebola som jeho stúpenkyňou, ale bol to pre mňa hrozný šok. Ukázalo sa, že človek je úplne bezbranný voči systému,“ povedala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet