Na hlavný obsah

Desaťtisíce ľudí žiadajú zákaz klietkového chovu sliepok. Podľa hydinárov má byť výber na zákazníkoch

Agrorezort zdôraznil, že jeho koniec nenariaďuje žiadna legislatíva.

Desaťtisíce ľudí žiadajú zákaz klietkového chovu sliepok. Podľa hydinárov má byť výber na zákazníkoch
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Aktivisti odovzdali ministerstvu pôdohospodárstva petíciu za zákaz klietkového chovu sliepok. Ako sa k nej rezort pôdohospodárstva postaví, nám konkrétne nepovedal. Práve tento týždeň iné ochranárske združenia zažalovali za nečinnosť v tejto veci Európsku komisiu (EK).

„Dnes sme odovzdali 70 490 podpisov za zákaz klietkového chovu sliepok, čím sa táto kampaň zaradila medzi najsilnejšie petície v histórii Slovenska, čo samo o sebe by malo byť pre ministerstvo dostatočným argumentom na to, aby tomu venovali pozornosť,“ informoval predseda neziskovej organizácie Humánny pokrok Martin Smrek.

„Treba zdôrazniť, že ani slovenská, ani európska legislatíva nenariaďuje chovateľom nosníc ukončiť chov v obohatených klietkach,“ uviedlo v stanovisku ministerstvo pôdohospodárstva.

„Čo sa týka petície, je to názor určitej skupiny ľudí. My si myslíme, že je potrebné ponechať na spotrebiteľovi, či si kúpi klietkové vajcia, podstielkové alebo voľno-výbehové,“ skonštatoval riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.

Zákazu klietkového chovu sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Barbora Šišoláková:

Prechádzajú na podstielkový chov

Faktom je, že slovenskí hydinári postupne prerábajú klietkové chovy na podstielkové aj bez zákazu. No každý rok vedia takto prerobiť iba päť percent chovov. Dnes žije v klietkach 65 percent nosníc. Pri tomto tempe by posledný klietkový chov skončil o 13 rokov.

„Všetko závisí od toho, aké finančné prostriedky budú vyčlenené. Ak budú nejaké vyčlenené, tak budeme to tempo môcť výrazne zvýšiť a prerábku zintenzívniť,“ podotkol Molnár.

Predikcia likvidácie klietkových chovov,
Predikcia likvidácie klietkových chovov,Foto: RTVS

„Môžem uistiť všetkých chovateľov, že pri nových výzvach budeme vypisovať výzvy aj na obnovu a rekonštrukciu týchto chovov,“ uviedol začiatkom marca šéf agrorezortu Richard Takáč (Smer-SD).

Môže ich predbehnúť európsky zákaz

Chovateľov môže ešte predbehnúť celoeurópsky zákaz, ku ktorému sa eurokomisia už raz zaviazala.

„Občanom už došla z nečinnosti Komisie trpezlivosť a tento týždeň podali žalobu na Súdny dvor EÚ. Takže aj keď nemáme konkrétny rozvrh, kedy by mohol taký zákaz prísť, môžeme čakať, že v nasledujúcom období o tomto zákaze budeme veľa počuť,“ myslí si právnička a konzultantka politík pre zvieratá v Bruseli Gabriela Kubíková.

O tom, aký život prežívajú sliepky v klietkach, podľa ochranárov dnes už nemusíme diskutovať. Za týmito dohadmi dal bodku Európsky úrad pre bezpečnosť potravín.

„Minulý rok vydal dlho očakávanú analýzu 15 rokov skúmania týkajúcich sa chovov sliepok. Dospel k jednoznačnému záveru, že sa sliepky nemajú chovať v klietkach. V klietkach jednoducho nevieme zabezpečiť zvieratám ich základné životné potreby,“ dodal Smrek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika