Na hlavný obsah

Francúzi majú najpomalšie noviny na svete. Aby ľudia ich vydanie stihli, môžu si kúpiť storočné predplatné

Noviny pôvodne vznikli ako žart.

Francúzi majú najpomalšie noviny na svete. Aby ľudia ich vydanie stihli, môžu si kúpiť storočné predplatné
Na snímke dvanásta edícia výnimočných novín "La Bougie du Sapeur". Foto: ČTK/Profimedia

V čase instantnej žurnalistiky, keď sa spravodajské portály pretekajú v tom, kto prinesie informácie ako prvý, je zaujímavé, ako dokážu prežiť najpomalšie noviny na svete.

Francúzske noviny La Bougie du Sapeur, ktorých názov by sme preložili ako Ženistova sviečka, vychádzajú takmer 45 rokov, no vždy len 29. februára. Hoci pôvodne 20-stranové noviny vznikli ako žart, ich popularita je taká veľká, že predať 200-tisíc papierových výtlačkov v trafikách vraj nie je problém. Medzičasom sa rozšírili aj do iných frankofónnych krajín.

Noviny Bougie du Sapeur majú satirický tón s dôrazom na politickú nekorektnosť. Ich dvanáste vydanie je rozdelené na sekcie ako bežné noviny. V športovej rubrike napríklad apelujú na vytvorenie Ceny Winstona Churchilla, známeho odporom k športu, ktorú by na olympiáde získal prvý vyradený športovec.

V časti o medzinárodnej politike rekapitulujú mediálnu kariéru ukrajinského prezidenta alebo prinášajú profil údajne najtuctovejšej britskej političky, expremiérky Liz Trussovej.

V domácej upozorňujú na vážnu krízu kaderníkov, na boj s infláciou odporúčajú kurzy varenia. V komentároch je rozsiahly článok s nadpisom „Všetci zmúdrieme“ o tom, prečo sa skúšky a akademické úspechy stali vďaka umelej inteligencii zbytočnými a ako to s múdrosťou vlastne je.

Denník nemá online verziu, čiže na ich ďalšie vydanie si treba počkať do roku 2028. Ideálne je zvážiť jeho predplatné. Vydavatelia ponúkajú nie ročné, ale rovno storočné. Tak tomu sa povie životný optimizmus.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet