Na hlavný obsah

Ján Kubiš: Každý prezident mal aj niektoré postoje, s ktorými by som nesúhlasil

Po rozhovore v Rádiu Slovensko odpovedal aj na webovú anketu.

Prezidentský kandidát Ján Kubiš v špeciálnej prezidentskej ankete webu Správy RTVS prezradil, ako vníma svetových lídrov, bývalých slovenských prezidentov.

Čo považujete za najvýznamnejšiu udalosť v histórii Slovenska a prečo?

Vznik Slovenskej republiky, myslím si, že to je pre nás mimoriadne významné. Mám už za sebou 30 rokov pomerne úspešného príbehu. Ide nám o to, aby sme mali pred sebou dlhé desaťročia a storočia minimálne takto úspešného príbehu. Na to potrebujeme určitú víziu, na ktorej musíme spolupracovať či už občania, alebo politické sily tejto republiky.

 Kto bol podľa vás najlepší slovenský prezident/prezidentka a prečo?

Nemôžem a nebudem hodnotiť jednotlivých prezidentov a pani prezidentku. Musím ale povedať, že každý z nich bol aj prínosom a mal niektoré veci a postoje, s ktorými by som, trebárs, nesúhlasil. Každý z držiteľov prezidentského úradu sa zapísal do našej spoločnej histórie a je to vyvážené pôsobenie.

 Ktorý svetový líder vám je hodnotovo najbližší a prečo?

Môžem to hodnotiť z hľadiska tých, s ktorými som spolupracoval. Veľmi dobrú spoluprácu som mal s pánom prezidentom Francúzska Macronom. Alebo s pánom prezidentom Nemecka Steinmeierom. Obidvoch veľmi dobre poznám a vážim si ich.

Našiel by som ešte mnohých ďalších v krajinách, kde som pôsobil. Na Blízkom východe, v strednej Ázii, na Balkáne, na Kaukaze a tak ďalej. Nechcem ich menovať. Vymenoval som dvoch, ktorí sú veľmi dôležití aj z hľadiska našej budúcnosti a nášho smerovania. Sú to výrazní partneri aj v rámci Európskej únie a NATO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko