Na hlavný obsah

Peter Pellegrini: Minimálne v Európe, ale aj vo svete, chýbajú veľkí štátnici

Po rozhovore v Rádiu Slovensko odpovedal na webovú anketu.

Prezidentský kandidát Peter Pellegrini (Hlas-SD) v prezidentskej ankete webu Správy RTVS prezradil, aké sú podľa neho najvýznamnejšie udalosti v histórii Slovenska či ktorý svetový líder je mu hodnotovo najbližší.

Čo považujete za najvýznamnejšiu udalosť v histórii Slovenska a prečo?

Pre mňa je to samotný vznik samostatnej Slovenskej republiky. Ale ak by som mal ísť ešte niekoľko rokov naspäť, tak za najvýznamnejší míľnik našich novodobých dejín považujem Slovenské národné povstanie – hrdinské povstanie ľudu proti fašizmu.

Kto bol podľa vás najlepší slovenský prezident/prezidentka a prečo?

Neprináleží mi z úcty k prezidentskému úradu hodnotiť jednotlivcov, pretože každý z nich vykonával svoju funkciu v rôznych obdobiach. Jediným prezidentom, ktorý obhájil svoje funkčné obdobie dvakrát, bol pán prezident Ivan Gašparovič.

Pán prezident Rudolf Schuster sa venoval zahraničným vzťahom a prispel k medzinárodnej akceptácii Slovenska.

Tí ďalší prezidenti, každý fungoval nejakým iným spôsobom. Preto si nedovolím trúfnuť povedať, že jeden z nich mimoriadne vynikal a zatienil všetkých ostatných.

Ktorý svetový líder vám je hodnotovo najbližší a prečo?

Minimálne v Európe, ale aj vo svete, chýbajú veľkí štátnici. Takí, ktorí boli napríklad pri vzniku samotného projektu Európskej únie. Ako bol vtedajší francúzsky prezident alebo nemecký kancelár. Štátnici, ktorí keď hovorili, tak svet akoby na chvíľu stíchol a počúval, čo hovoria títo ľudia.

Snažím sa z každého jedného vziať si kúsok toho dobrého. Nesnažím sa nikoho kopírovať. Dnes na svete chýbajú štátnici takého rangu ako fungovali pred 30 rokmi.

Nemôžem povedať len jedného. Inšpirujem sa každým šikovným človekom, nie vždy len veľkým štátnikom. Často aj bežnými ľuďmi – dennodennými hrdinami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko