Na hlavný obsah

Od apríla začnú platiť zmeny v územnom plánovaní. Vzniknú nové regionálne úrady

Začne fungovať nový portál.

Od apríla začnú platiť zmeny v územnom plánovaní. Vzniknú nové regionálne úrady
Ilustračná snímka výstavby obytných domov. Foto: RTVS

Od apríla začnú platiť významné zmeny v územnom plánovaní. V každom krajskom meste vzniknú regionálne úrady na to určené. Začne fungovať aj nový portál. Informoval o tom Úrad pre územné plánovanie a výstavbu.

A prečo je územné plánovanie dôležité? Dopredu určuje, čo a na akom území môže stáť – zlaďuje záujmy obcí, podnikateľov a verejnosti.

Napriek tomu, že časť nových stavebných zákonov vláda odsunula o rok, od apríla začnú platiť výrazné zmeny v územnom plánovaní. Štát postupne prechádza z papierov do digitálnej podoby.

„Každý občan, ktorý bude mať prístup na internet, tak si bude môcť v reálnom čase pozrieť územný plán, ktorý daná obec vytvorí,“ vysvetlil predseda Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR Martin Hypký.

„Pokiaľ by ste napríklad chceli pripomienkovať územný plán, lebo s niečím nesúhlasíte, tak pôjdete na portál, zaregistrujete sa, vyplníte formulár a príde to samospráve,“ priblížila podpredsedníčka Úradu pre územné plánovania a výstavbu SR Milota Sidorová.

Zmenám v územnom plánovaní sa v Správach RTVS venoval redaktor Ivan Tománek:

Po novom sa množstvo jednotlivých a na seba nadväzujúcich povolení zlúči do jedného stavebného konania k hlavnej stavbe. Kým doposiaľ mohli ľudia čakať na záväzné stanovisko obce k povoleniu stavby v praxi aj roky, teraz bude mať na to obmedzenú lehotu.

„Všeobecná je 60 dní a pre špecifické stavby 90 dní,“ uviedol generálny riaditeľ pre výstavbu a vyvlastňovanie Roman Skorka.

Dodatočná kolaudácia čiernej stavby

Od apríla budú môcť vlastníci dodatočne skolaudovať čiernu stavbu. Pri tých, ktoré sa postavili pred 1. októbrom 1976, to bude automaticky, pri ostatných za určitých podmienok. O stavebných zákonoch, ktoré vláda odsunula o rok, chcú veľkí zamestnávatelia diskutovať.

„Pretože tieto zákony majú vplyv na zamestnávateľov, Združenie miest a obcí Slovenska či zamestnancov. Dohodli sme sa, že takáto pracovná skupina by sa mala vytvoriť pod ministerstvom dopravy,“ dodal prezident Republikovej únie zamestnávateľov Miroslav Kiraľvarga.

O tom, ako napreduje príprava stavebných zákonov, bude pracovná skupina pravidelne informovať takzvanú tripartitu.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko