Na hlavný obsah

Peter Pellegrini: Ak by som bol dnes prezidentom, predsedu Ústavného súdu by som si zavolal do paláca

V relácii RTVS Interview :24 - špeciál hovoril o tom, že prezident by nemal byť opozíciou vlády.

Peter Pellegrini: Ak by som bol dnes prezidentom, predsedu Ústavného súdu by som si zavolal do paláca
Na snímke Peter Pellegrini počas rozhovoru v relácii Interview :24. Foto: RTVS

Prezidentský kandidát Peter Pellegrini (Hlas-SD) v relácii RTVS Interview :24 – špeciál hovoril o tom, že dokáže byť nadstranícky prezident. Prezradil tiež, akú zodpovednosť by vyvodil voči Ústavnému súdu SR v súvislosti s predčasným únikom informácií o rozhodnutí o novele Trestného zákona.

Peter Pellegrini tvrdí, že napriek tomu, že je dnes súčasťou vlády, ako prezident by bol nadstraníckym. „Prezident nemôže byť prezidentom koalície ani opozície. Som presvedčený, že ak dostanem dôveru ľudí, budem vedieť vykonávať pozíciu prezidenta tak, ako sa má,“ uviedol.

Podľa jeho predstáv to má byť prezident, ktorý zastupuje záujmy ľudí, záujmy Slovenskej republiky a nie opozície ani koalície.

Postoj k Ústavnému súdu

Podľa premiéra Roberta Fica by mal nový prezident vyvodiť zodpovednosť voči predsedovi Ústavného súdu Ivanovi Fiačanovi.

„Predseda vlády nemá právo prezidentovi nejakým spôsobom prikazovať, čo môže alebo nemôže urobiť. Ak by som bol dnes prezidentom SR, predsedu by som si zavolal do prezidentského paláca a veľmi vážne by som s ním o tom hovoril,“ zhodnotil Pellegrini.

Peter Pellegrini tiež tvrdí, že by prezident nemal byť trvalou opozíciou vlády. „Tá logika o nejakej rovnováhe je trošku pomýlená, pretože ak by bola vláda v úplne inom zložení, tak by som chcel vidieť, čo by protikandidát hovoril a či by vyzýval všetkých, aby volili Roberta Fica, ak by bola vo vláde PS,“ skonštatoval.

Podotkol tiež, že prezident má vláde pomôcť alebo spolu s ňou tvoriť dobrú budúcnosť Slovenska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko