Na hlavný obsah

Pri talianskej Florencii vznikne unikátny letiskový terminál

Časť projektu má byť hotová o dva roky, bude prispievať k udržateľnosti.

Pri talianskej Florencii vznikne unikátny letiskový terminál
Nový letiskový terminál vo Florencii bude mať na streche vinohrad. Foto: Profimedia

Kombinácia letiska a vinohradu sa stane skutočnosťou. Vinič bude stredobodom nového terminálu na letisku Ameriga Vespucciho pri talianskej Florencii. Má pokryť jeho strechu a prispieť k udržateľnosti. Informuje o tom portál CNN.

Za projektom stojí firma Rafael Viñoly Architects‘ so sídlom v New Yorku. „Konceptom budovy je obnoviť najtypickejšiu súčasť toskánskej krajiny, ktorou je vinohrad,“ povedal riaditeľ firmy Román Viñoly.

Projekt dokončia v dvoch fázach. Predpokladajú sa roky 2026 a 2035. Viñoly považuje za morálnu zodpovednosť každého budovať nové projekty s ohľadom na udržateľnosť.

Stavebný sektor a zastavané prostredie zodpovedajú za 40 percent celosvetových emisií uhlíka súvisiacich s energetikou. Pričom asi 2,5 percenta všetkých emisií produkuje komerčné letectvo.

Snahy o zníženie tohto vplyvu sa často zameriavali na inovácie v oblasti leteckého paliva, vrátane paliva vyrobeného z kuchynského oleja či odpadových vôd. Tento nový projekt obracia pozornosť na prevádzku a výstavbu samotného letiska.

Environmentálne výhody

Hlavnou atrakciou dizajnu terminálu bude šikmá vinicová zelená strecha. Výskum ukazuje, že môže mať environmentálne výhody, ako napríklad pomoc pri izolácii budovy. Spolu so šikmým dizajnom bude mať strecha ďalšie prvky navrhnuté pre energetickú účinnosť.

Medzi radmi viniča bude kombinácia solárnych panelov a priesvitných fotovoltaických panelov, ktoré sú podľa Viñolyho dôležité na zníženie spotreby energie počas dňa a na vytvorenie „vizuálneho kontaktu“ pre cestujúcich vo vnútri budovy.

Keď však cestujúci zdvihnú zrak, neuvidia žiadne ovocie. Podľa Viñolyho z dôvodu rizika poškodenia leteckých motorov cudzími predmetmi strechu primárne pokryjú neplodnými vinohradmi.

Veľký dôraz na vzhľad

Projekt bude špičkou vo svojich trvalo udržateľných vlastnostiach, verí člen neziskovej Italian Climate Network a zakladateľ talianskej firmy Weber Architects pre trvalo udržateľnú architektúru Filippo Weber.

K projektu má však pripomienky. Pýta sa, či sa nekládol príliš veľký dôraz na vzhľad vinohradu a nie na jeho udržateľné výhody. Vinič nie je zelený po celý rok a podľa Webera ho treba zavlažovať množstvom vody.

Čo sa týka fotovoltaických panelov, Weber dodáva, že tie, ktoré sú umiestnené medzi radmi viniča, nemusia byť plošne postačujúce a existuje riziko, že budú zatienené samotným viničom.

Viñoly dúfa, že projekt povzbudí letiská na celom svete, aby brali udržateľnosť vážnejšie a aby uznali, „že nie sú len prechodnými miestami, ale sú aj destináciami samy osebe“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet