Na hlavný obsah

Slovensko oslávi 20 rokov v Európskej únii. RTVS pripravuje pestré tematické vysielanie

V prvý májový deň čaká poslucháčov a divákov špeciálny program.

Slovensko oslávi 20 rokov v Európskej únii. RTVS pripravuje pestré tematické vysielanie
Ilustračná snímka. Foto: Jaroslav Novák.

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) 1. mája oslávi 20. výročie od vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie. Pri tejto príležitosti si jej televízne aj rozhlasové vysielacie okruhy pripravili program, v ktorom nebudú chýbať ani premiérové či špeciálne relácie.

Jednotka

Televízna Jednotka v stredu (1. 5.) odvysiela prenos galavečera k 20. výročiu Slovenska v Európskej únii. Slávnostná udalosť bude spojená s odovzdávaním štátnej ceny Alexandra Dubčeka. Diváci sa však môžu tešiť na zaujímavý program počas celého dňa. Jednotka odvysiela aj klasiku z televíznych archívov.

Dvojka

Dvojka odštartuje sviatočné vysielanie o 8.50 h filmom Osadné o stretnutí najvyšších súčasných európskych lídrov s lokálnymi politikmi z poslednej dediny na hranici Európskej únie.

Podvečer o 17.00 h sa diváci môžu tešiť na reprezentačný dokumentárny film o Slovensku Cesty Slovenskom. Pokúsi sa aj tomu najznalejšiemu vlastencovi ukázať nový pohľad na našu krajinu.

O 21.55 h bude nasledovať Európska kaviareň ŠPECIÁL. Moderátor Michal Havran v nej prináša dva portréty sebavedomého európskeho umenia, fotografky Miloty Havránkovej a herca Martina Hubu.

RTVS :24

Programová služba RTVS :24 si bude výročie vstupu SR do Európskej únie pripomínať celý deň. Vysielanie sa začne reláciou Správy :24 o 7.00 h a bude pokračovať spravodajskými blokmi každú hodinu. Ich súčasťou budú reportáže a rozhovory o prístupových rokovaniach, výhodách a nevýhodách členstva v európskom spoločenstve, súčasnosti a budúcnosti Európskej únie.

RTVS :24 v tento deň odvysiela aj relácie Ekonomika :24 o 16.30 h, Interview :24 o 17.30 h a Komentáre dňa o 20.20 h, venované tomuto významnému výročiu.

Rádio Regina Stred

V relácii s názvom Bruselská pošta sa bude Rádio Regina Stred venovať výnimočnému, solidárnemu, ale aj dlhodobo konfrontovanému vzťahu Slovenska a Európskej únie. Popoludňajšie živé vysielanie s Marcelom Pálešom sa výročiu v čase od 13.05 h do 14.00 h povenuje priamo zo slovenského geografického stredu Európy v Kremnických Baniach.

Rádio Regina Východ

V relácii Magazín Rádia Východ (9.05 h – 12.00 h) predstaví športovcov z východného Slovenska, ktorí pôsobia v európskych ligách. Moderátor Daniel Furčák v Mozaike východu oslávi vstup Slovenskej republiky do Európskej únie s hudbou členských krajín.

Rádio Devín

V relácii Ladenie sa v Rádiu Devín bude hovoriť o novom rozhlasovom cykle Poetická Európa. S historičkou Marínou Zavackou uvedie publikum do histórie tohto dátumu a pripomenú si vstup Slovenska do Európskej únie cez príležitosti, ktoré dostali slovenskí umelci a umelkyne.

Rádio Devín aj na Sviatok práce pokračuje v projekte Poetická Európa, ktorý sa venuje 20. výročiu vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie. Postupne sa vo formáte Verše objaví 29 básnikov a poetiek, 18 prekladateľov a prekladateliek a 15 interpretov a interpretiek. Poslucháčov a poslucháčky pozvú na cestu za európskou poéziou.

Počas troch týždňov, od pondelka 22. apríla do piatka 10. mája, vždy o 15.50 h v Rádiu Devín, navštívia každú členskú krajinu Európskej únie a prinesú preklady, ktoré vznikli pre Rádio Devín.

Prvomájová Ars litera o 17.00 h bude mať podtitul Európski Nobelisti v archíve rozhlasu.

Rádio_FM

Rádio_FM k 20. výročiu vstupu Slovenskej republiky do Európskej Únie prinesie pre svojich poslucháčov rozhovor s Vladimírom Šuchom, vedúcim zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Radio Slovakia International

Radio Slovakia International (RSI) v stredu 1. mája štartuje cyklus pod názvom 20 rokov Slovenska v Európskej únii – Poznáme sa?. Predstaví v ňom jednotlivé členské krajiny Európskej únie  z hľadiska kultúrnej rôznorodosti, ktorú si bežný poslucháč neuvedomuje, alebo aj nepozná. Každá časť bude venovaná jednému štátu.

RSI virtuálne navštívi rôzne kúty Európskej únie, v ktorej dnes žije takmer 450 miliónov obyvateľov planéty. Časť respondentov v krajinách EÚ žila alebo žije, iní pochádzajú z krajín Európskej únie a ich domovom sa stalo Slovensko.

O živote v Belgicku bude hovoriť Robert Sermek, vedúci kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku. O Estónsku bude rozprávať obchodný manažér Erki Kukk, ktorému sa na Slovákoch páči zmysel pre humor. 

Zvukovú prehliadku francúzskych syrov nám sprostredkuje Ľubomír Jančok, autor kníh Život na Sorbonne a Francúzsky paradox, ktorý študoval v Paríži. Migračnú politiku Grécka a Slovenska bude porovnávať grécky doktorand na Univerzite Komenského v Bratislave Panagiotis Geropoulos. 

Úvod a záver cyklu 20 rokov Slovenska v Európskej únii – Poznáme sa? bude venovaný vzťahom Slovákov k Európskej únii.

O základných hodnotách, ktoré presadzuje Európska únia, porozpráva Vladimír Šucha, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Ako sa dotýka členstvo koncepcie zahraničnej politiky Slovenskej republiky vysvetlí minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD).

Informácie o riadiacich orgánoch EÚ doplní Maroš Šefčovič, komisár za Slovenskú republiku v Európskej komisii a zároveň jej podpredseda. Cyklus 20 rokov Slovenska v Európskej únii – Poznáme sa? sa začne 1.mája a potrvá až do 9. augusta 2024.

Každý týždeň odvysiela RSI dve nové časti. Program si poslucháči môžu vypočuť v angličtine, francúzštine, nemčine, ruštine, španielčine a slovenčine. Krajiny po sebe nasledujú v abecednom poradí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko