Na hlavný obsah

Alergikov čakajú ťažké týždne: Nastupuje sezóna silného alergénu

Situácia je z roka na rok horšia.

Alergikov čakajú ťažké týždne: Nastupuje sezóna silného alergénu
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Sezónnych alergikov čakajú ťažké týždne. Po peľovej sezóne brezy nastupuje sezóna ďalšieho silného alergénu – peľu tráv z čeľade lipnicovitých.

Kým marec a apríl potrápil najmä alergikov na dreviny, v týchto dňoch nastupuje sezóna trávovej alergie. „Či už samotná lipnica, kostrava, reznačka. Patria sem aj obilniny, ich alergologický význam je približne rovnaký,“ upresnila mikrobiologička Janka Laddérsová.

Nástupu ďalšieho silného alergénu sa v reportáži v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Karolína Piliarová:

Hoci ich denné koncentrácie v ovzduší zatiaľ dosahujú relatívne nízke hodnoty, hygienici odporúčajú pripraviť sa na silnú sezónu peľových alergií. Odborníci sa zhodujú v tom, že tento druh alergií býva najmä pre klimatickú zmenu z roka na rok horší. Pacient môže mať intenzívnejší a dlhší alergický prejav.

„Môže mať pocit dusenia, pocit pískania na prieduškách. Niekedy sa môže stať, že tento stav bude až taký akútny, že bude musieť vyhľadať urgentný príjem alebo ambulanciu pohotovosti,“ povedala alergologička Veronika Urdová.

Alergiológovia však ľuďom, u ktorých sa tento rok vyskytla peľová alergia prvýkrát – teda bez predchádzajúceho odborného preliečenia, odporúčajú dodržiavať aspoň základné zásady, ktoré pomôžu zmierniť prejavy.

„Alergici by nemali toľko vetrať, nemali by sa prechádzať v častiach kde im je najhoršie – lúky, les a podobne a po takýchto prechádzkach sa umyť a umyť si vlasy,“ dodala Urdová.

V prípade akýchoľvek alergických reakcií, aj tých miernych, sa odporúča vyhľadať alergiológa alebo svojho obvodného lekára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko