Na hlavný obsah

Narušená statika a deravá strecha: Mestskú plaváreň vo Svite už neotvoria

Radnica nemá peniaze na jej rekonštrukciu ani prevádzku.

Narušená statika a deravá strecha: Mestskú plaváreň vo Svite už neotvoria
Budova plavárne vo Svite. Foto: RTVS

Mestskú plaváreň vo Svite už neotvoria. Po 42 rokoch budova doslúžila. Narušená je statika, cez strechu zateká. Radnica nemá peniaze na jej rekonštrukciu ani prevádzku.

Aby ušetrili, zatvorili plaváreň na zimu. Prvého novembra skočili plavci do bazéna poslednýkrát.

„Plaváreň sme počas celého obdobia temperovali. Bazény boli napustené. Naozaj sme sa snažili to udržať a prevádzku spustiť,“ uviedla primátorka mesta Svit Dáša Vojsovičová.

Plaváreň fungovala z dotácií mesta. Peniaze chýbali už na samotnú prevádzku. Podľa zamestnancov sa náklady po pandémii zvýšili trojnásobne. Prvého mája aj napriek tomu plánovali otvoriť. Statik však upozornil, že budova má vážne problémy.

Plavárni vo Svite sa v relácii RTVS Aktuálne :24 sa venovala redaktorka Miriam Hozzová:

Cez poškodenú strechu zateká do elekroinštalácie. Museli vypustiť bazény. Plaváreň, v ktorej pracovali šiesti zamestnanci, využívali okrem verejnosti aj školy na kondičné plávanie, tréningy a plavecké kurzy.

Za 12 rokov investovali do plavárne takmer 450-tisíc eur. Prevádzkovateľom je bytový podnik. „Najväčšia investícia bola v roku 2021 v hodnote asi 110-tiíc eur bez DPH, ktorá sa týkala rekonštrukcie výmenníkovej stanice s tým cieľom, aby sme aj naďalej pokračovali a udržali chod plavárne,“ povedal konateľ Bytového podniku mesta Svit Igor Hus.

Uvažujú aj o postavení novej plavárne

„V súčasnosti nemáme žiadneho investora, ktorý by sa do toho pustil. Ak by išlo mesto do toho samo, tak je na prevádzku je potrebných okolo 650-tisíc eur. Keby sme išli do komplexnej rekonštrukcie tak to rátame na štyri milióny,“ tvrdí Vojsovičová.

Uvažujú aj o možnosti postaviť novú plaváreň. „V prvom kroku je potrebné zrealizovať výber projektovej dokumentácie, kde sa hýbeme radovo v stotisícoch. Momentálne na to mesto nemá finančné prostriedky,“ hovorí vedúci investičného oddelenia mesta Svit Róbert Bartoš.

Privítali by pomoc od štátu, alebo komerčných subjektov, aby mohli dať plavárni druhú šancu. Nateraz budovu uzamkli a zamestnancov prepustili. „V súčasnosti sú už podpísané dohody zo strany zamestnávateľa čiže bytového podniku a zamestnancov o uvoľnení z pracovných pomerov,“ povedal Hus.

Peniaze za nevyčerpané permanentky budú vracať vlastníkom do 30. júna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny