Na hlavný obsah

Majitelia domu sa o obnove susediacej bytovky dozvedeli ako poslední. Mali si vraj prečítať verejnú vyhlášku

Pre prerábku sa mohol stretnúť kábel vysokého napätia s bleskozvodom.

Majitelia domu sa o obnove susediacej bytovky dozvedeli ako poslední. Mali si vraj prečítať verejnú vyhlášku
Manželia Slavkovskí. Foto: RTVS

Úradníci často a radi využívajú na informovanie o začatí stavebného konania verejnú vyhlášku. Občania sa tak dôležité informácie, ktoré sa ich bytostne týkajú, nemusia dozvedieť včas.

Ako dokazuje nasledujúca reportáž zo Spišskej Novej Vsi – napríklad nemôžu varovať pred rizikom, že sa na ich pozemku stretne kábel vysokého napätia s bleskozvodom.

Andrea a Slavomír Slavkovskí bývajú v rodinnom dome, v ktorom sa nachádza aj predajňa ich kamenárskych výrobkov, a ktorý stojí v tesnom susedstve štvorpodlažného bytového domu. O tom, že sa vlastníci bytov rozhodli dom obnoviť, sa dozvedeli až rok po vydaní povolenia.   

„Bolo vydané stavebné povolenie bez toho, že by som bol oboznámený. Hoci zateplenie vedľajšieho činžiaku zasahuje do môjho pozemku, bolo mi povedané, že to urobili verejnou vyhláškou, že som mohol podať námietky,“ priblížil Slavomír Slavkovský.

Aj o začatí stavebného konania v októbri 2020 informoval stavebný úrad verejnou vyhláškou. Manželia Slavkovskí to však netušili.  

„Zhruba o rok nato, ako bolo vydané stavebné povolenie, tak zástupca bytov prišiel a oslovil nás so žiadosťou o povolenie vstupu na pozemok. V tom čase, bol január 2022, sme sa vôbec prvýkrát dozvedeli o tom, že sa niečo u susedov chystá robiť,“ ozrejmila Andrea Slavkovská.

„To je skrátka vec stavebného úradu, či ho oboznámil, alebo nie. Bolo to vyvesené aj na mestskej tabuli, čiže pán Slavkovský mal prístup, mohol si to preštudovať,“ reagoval predseda Spoločenstva vlastníkov bytov (SVB) Urán Ľudovít Jaško.

Verejná vyhláška

„Stavebný úrad oznámil stavebné konanie predmetnej stavby formou verejnej vyhlášky a to z dôvodu vysokého počtu účastníkov stavebného konania,“ povedala hovorkyňa mesta Spišská Nová Ves Jana Bartošová.

 „Verejná vyhláška sa uplatňuje pri líniových stavbách, pri zvlášť rozsiahlych stavbách, alebo v konaniach s veľkým počtom účastníkov konania. Stavebný  zákon nedefinuje, kedy ide o veľký počet účastníkov konania. Je to vec správnej úvahy stavebného úradu,“ uviedla v písomnom stanovisku vedúca oddelenia štátnej stavebnej správy Okresného úradu Košice Zuzana Hudáková.

V tomto prípade nešlo ani o líniovú, ani o zvlášť rozsiahlu stavbu. Gro účastníkov stavebného konania tvorili vlastníci bytov, ktorí o zateplení domu sami rozhodli a o plánovaných stavebných prácach vedeli skôr, než samotné konanie vôbec začalo.

Na rozdiel od manželov Slavkovských, ktorí o ňom nevedeli a projektovú dokumentáciu, či postup prác, teda logicky nemohli pripomienkovať.    

Povedali nám, že musíme byť bdelými občanmi mesta, keďže tu žijeme a máme sledovať všetko, čo sa tu deje,“ prezradila pani Slavkovská.

„Podľa môjho názoru som mal byť oslovený, keďže som jediný sused,“ dodal pán Slavkovský. Navyše, stavebné práce pri zateplení susediacej steny bytovky bolo možné urobiť len z pozemku manželov Slavkovských. Napriek tomu možnosť informovať ich individuálne úradníci nevyužili.  

„Začatie stavebného konania bolo pánovi Slavkovskému oznámené tým istým spôsobom, ako všetkým ostatným účastníkom stavebného konania a to formou verejnej vyhlášky. Čo je štandardný a zaužívaný spôsob doručovania,“ informovala Jana Bartošová.    

Vstup na pozemok povolili

Stavebné práce sa mali začať v apríli 2022. Koncom januára prišiel zástupca vlastníkov bytov požiadať manželov Slavkovských o možnosť vstupu na ich pozemok tak, aby sa mohli vykonať potrebné stavebné práce. 

„Že budú robiť demontáž starého zateplenia a montáž nového. A za účelom toho bolo potrebné osadiť pomocné stavebné lešenie, aby to stavebná firma vôbec mohla zrealizovať. My sme im ten súhlas dali,“

„List podpísal pán Slavkovský, dokonca opečiatkovaný. Že súhlasí so vstupom na pozemok a súhlasí aj s prácami,“ potvrdil predseda SVB Ľudovít Jaško. 

V októbri však prišiel zástupca vlastníkov bytov opäť. S tým, že nové zateplenie sa namontuje na to pôvodné, ktoré sa demontovať nebude. Zároveň treba orezať časť brány a plota a kvôli izolácii aj rozobrať zámkovú dlažbu pri celej stene.

O bleskozvode nevedeli

Keďže Slavkovskí nechceli robiť prieky, stavebnú firmu na svoj pozemok pustili, robotníci postavili lešenie a štítovú stenu bytovky zateplili.

„O montáži nejakého bleskozvodu, nebola žiadna zmienka. Ani v prvej žiadosti, ani v tej druhej,“ podotkla Slavkovská.

„Všetko bolo pripravené na kolaudáciu stavby. Pán Slavkovský svojvoľne, neoprávnene odpojil sám bleskozvod,“ upozornil Jaško.

Manželia Slavkovskí tvrdia, že to nie je pravda. Po ich upozornení, že cez pozemok vedú elektrické káble, totiž robotníci montáž a uzemnenie bleskozvodu nedokončili.   

„Považovali sme za potrebné ich upozorniť, že haló, tu nekopte. Aby nedošlo k nejakému úrazu, nebezpečenstvu, problému,“ poznamenala Slavkovská.  

Podľa Ľudovíta Jaška bol bleskozvod napojený a údajne si to aj ofotil. Keď sme zástupcu vlastníkov bytov požiadali o spomínanú fotografiu, napokon sa ukázalo, že ju nemá. „Teraz neviem, či mám fotografiu…,“ povedal.

Sťažnosť zamietnutá

Pre problematický bleskozvod napokon podal Slavomír Slavkovský sťažnosť na stavebný úrad a požiadal o obnovu konania. „Všetko zamietli. Človek sa nemôže domôcť pravdy,“ zhodnotil.

Podľa Jaška sa to nafúklo. „Neskutočne nafúknuté zo strany pána Slavkovského a zbytočný problém, lebo tu nejde v podstate o nič,“ reagoval.

Faktom však je, že cez daný pozemok prechádzajú viaceré inžinierske siete. A to by pri uzemnení bleskozvodu mohol byť problém.   

„Na danom mieste dochádza ku kolízii s káblami EN a VN vedenia, ktoré sú vo vlastníctve VSD,“ informovala hovorkyňa Východoslovenskej distribučnej (VSD) Andrea Danihelová.

Podľa Slavkovskej prechádza parcelou kábel vysokého napätia s 22-tisíc voltmi. Predseda SVB Jaškov v tom problém nevidí. „Pretože vychádzam z toho, že všetko sa schválilo v zmysle platného stavebného povolenia,“ uviedol.

Úradníci tvrdia, že pri stavebnom konaní vychádzali z predloženej dokumentácie, ktorú spracoval projektant.     

„Úlohou projektanta je zistiť aj existenciu  inžinierskych sietí, ktoré by mohli byť stavbou dotknuté,“ poznamenala vedúca referátu stavebného poriadku Mestského úradu v Spišskej novej Vsi Gabriela Ľorková.

„Povinnosťou stavebníka a investora je každopádne vyžiadať si stanovisko k existujúcim sieťam od prevádzkovateľov i následne, pred realizáciou stavby, by si mal dať tieto siete vytýčiť,“ upozornila Danihelová.

„Ja mám vyjadrenie. Ja mám aj situačku, kadiaľ ten kábel ide. Tak na základe toho tvrdím, že ten bleskozvod absolútne nevadí,“ vyhlásil Jaško.

Stanovisko VSD chýba

Ani spomínané vyjadrenie nám však pán Jaško neukázal. Podľa hovorkyne Východoslovenskej distribučnej ani nemohol. Počas projektovania stavby, ani počas stavebného konania, si od nich nikto žiadne stanovisko nevyžiadal.

„Podľa našich archívnych záznamov, VSD nebola v tejto súvislosti kontaktovaná vôbec,“ objasnila Danihelová.

„Podľa nás, aj stavebný úrad prehliadol existenciu toho kábla vysokého napätia,“ skonštatovala Slavkovská.

„Stavebný úrad nemal dôvod žiadať stanovisko VSD,“ reagovala vedúca referátu stavebného poriadku Ľorková.

„Na pripomienku, že chceme, aby oslovili aj VSD, sa stavebný úrad vyjadril, že káble VSD nie sú v našom majetku a my nemáme čo rozhodovať za majetok cudzieho,“ ozrejmila Slavkovská.

„My by sme ho mohli žiadať až k nejakému konaniu. My by sme to stanovisko VSD nevedeli nijako uplatniť,“ podotkla Ľorková.

Problém s beskozvodom sa vyriešil

Keďže však žiadosti Slavomíra Slavkovského o obnovu konania stavebný úrad nevyhovel, nevyžiadal si ani dodatočné stanovisko od energetikov. Rozhodnutie o tom, že nové konanie sa otvárať nebude, napokon potvrdil aj odvolací úrad v Košiciach.    

„Pán Slavkovský žiadal obnoviť konanie z titulu, že mu rozhodnutie bolo doručované formou verejnej vyhlášky, a preto nebol priamo oboznámený o zamýšľanom stavebnom konaní. Podľa správneho poriadku to však nie je dôvod na obnovu konania,“ informovala v písomnom stanovisku vedúca oddelenia štátnej stavebnej správy Okresného úradu Košiciach Zuzana Hudáková.

Napriek tomu sa napokon problém s bleskozvodom vyriešil v prospech manželov Slavkovských. Aby stavebný úrad mohol vydať chýbajúce kolaudačné rozhodnutie, k čomu potrebuje platnú revíznu správu, rozhodli sa vlastníci bytov bleskozvod zo štítovej steny demontovať a presunúť ho na iné miesto. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny