Na hlavný obsah

Pred 10 rokmi poslal moskovský súd do väzenia členky punkovej skupiny Pussy Riot

Prezidentskú amnestiu dostali 3 mesiace pred vypršaním trestu.

Pred 10 rokmi poslal moskovský súd do väzenia členky punkovej skupiny Pussy Riot
Skupina Pussy Riot. Foto: TASR/AP

Dnes je to 10 rokov, odkedy moskovský súd poslal za mreže členky punk-rockovej skupiny Pussy Riot. Dôvod bol, že v Katedrále Krista Spasiteľa šokovali veriacich divokým predstavením, ktorým chceli upozorniť na úzke prepojenie ruskej pravoslávnej cirkvi a Kremľa.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Chrenková.

Prípad vzbudil vo svete obrovský ohlas. Mnohí politici, aktivisti i bežní ľudia demonštrovali za ich prepustenie. Nakoniec dostali prezidentskú amnestiu 3 mesiace pred vypršaním trestu.

Vznikli na protest proti Putinovej opätovnej kandidatúre

Pussy Riot vznikli v roku 2011 ako odpoveď na opätovné ohlásenie prezidentskej kandidatúry Vladimira Putina, po ktorej nasledovali po celom Rusku masívne protesty.

Vystupujú na staniciach metra, v luxusných butikoch, ktoré navštevuje ruská smotánka alebo na strechách trolejbusov. Keďže ich koncerty sú väčšinou nelegálne, polícii sťažujú identifikáciu farebnými kuklami zo zimných čapíc.

Odkedy si členky Pussy Riot vypočuli trest za urážanie veriacich, cirkvi a chuligánstvo uplynulo 10 rokov. Dôvodom prečo sa dostali do väzenia bolo vystúpenie v Katedrále Krista Spasiteľa, na ktorom vykrikovali slová ich piesne „Bohorodička, vyžeň Putina„.

Toto provokatívne vystúpenie, ktoré nazývajú aj punková modlitba ich vyšlo draho. Jedna z pätice členiek vyviazla „len“ s podmienkou. Ďalšie dve sa dostali do väzenia hoci ich doma čakali malé deti.

Porušenie ich práv uznal aj Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP). Rusko im tak muselo vyplatiť odškodné 37 000 eur.

„Putin prehral na plnej čiare. Verím, že sa svet spojí a zastaví ho. Je to niečo, na čom pracujem už od roku 2007. Sedela som preto dva roky vo väzení. Niekoľkokrát ma napadli, do tváre mi chrstli chemikálie aj ma zbili,“ povedala pre stanicu Brut America bývalá členka kapely Nadežda Tolokonnikova.

Pussy Riot upozorňuje na ľudské práva, spieva o LGBTQ+ komunite a feminizme, kritizuje diskrimináciu, ale najmä ruskú vládu na čele s Vladimirom Putinom. Sú teda považované za opozičnú silu, ktorá šliape mocným na otlaky.

V jednom z rozhovorov pre ruské médiá členka Pussy Riot s kuklou na hlave povedala, že Rusko nemá žiadnu demokraciu, že je to len predstavenie pre západ.

Pussy Riot kritizujú aj vojnu na Ukrajine. Nadežda Tolokonnikova pomohla vyzbierať viac ako 7 miliónov dolárov na pomoc Kyjevu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál