Na hlavný obsah

Poľsko by mohlo rozšíriť zákaz dovozu ukrajinského obilia aj na ďalšiu poľnohospodársku produkciu

Morawiecki Ukrajinu vyzval, aby prestala stupňovať napätie.

Poľsko by mohlo rozšíriť zákaz dovozu ukrajinského obilia aj na ďalšiu poľnohospodársku produkciu
Na ilustračnej snímke obilie. Foto: RTVS

Poľsko by mohlo rozšíriť zákaz dovozu ukrajinského obilia aj na ďalšiu ukrajinskú poľnohospodársku produkciu, varoval ukrajinské úrady poľský premiér Mateusz Morawiecki. Ukrajinu vyzval, aby prestala stupňovať napätie, ktoré vzniklo pre spor o dovoz ukrajinského obilia, informovala v stredu (20. 9.) poľská televízia Polsat.

Embargo na dovoz ukrajinského obilia Poľsku, Slovensku, Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku povolila zaviesť tento rok v máji Európska komisia. Zákaz sa skončil minulý piatok (15. 9.). Varšava však odmietla obmedzenia zrušiť. Krok ostro kritizoval Kyjev, ktorý zároveň uviedol, že na Poľsko, ako aj na Slovensko a Maďarsko, kvôli tomu podal žalobu u Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

„Varujem ukrajinské úrady, pretože ak budú konflikt týmto spôsobom eskalovať, pridáme k zákazu dovozu do Poľska aj ďalšie produkty,“ uviedol Morawiecki. Podľa televízie Polsat narážal na varovanie Kyjeva, že by Ukrajina v odvetnom kroku mohla zaviesť zákaz dovozu zeleniny a ovocia z Poľska.

„Pre Ukrajinu sme toho urobili veľa. Preto očakávame, že sa bude stavať k našim záujmom s pochopením,“ uviedol tiež Morawiecki. Poľsko patrí k výrazným podporovateľom Ukrajiny, ktorá sa už vyše roka a pol bráni ruskej invázii. Embargo zdôvodňuje snahou ochrániť vlastných poľnohospodárov, ktorí by inak podľa Varšavy museli konkurovať lacnej produkcii z Ukrajiny.

Poľsko si predvolalo ukrajinského veľvyslanca

Poľsko v stredu uviedlo, že si predvolalo veľvyslanca Ukrajiny v súvislosti s výrokmi prezidenta Volodymyra Zelenského na pôde Valného zhromaždenia OSN ohľadne sporu okolo vývozu ukrajinského obilia. Informovala o tom agentúra AFP.

Zelenskyj počas svojho prejavu vo všeobecnej rozprave 78. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku uviedol, že niektoré krajiny iba „predstierali“ solidaritu s Ukrajinou. Bez toho, aby menoval konkrétne európske štáty, kritizoval ich postoj k dovozu ukrajinského obilia.

„Tvrdo pracujeme na zachovaní pozemných trás pre vývoz obilia. A je alarmujúce, že niektorí v Európe hrajú so svojou solidaritou politické divadlo – a robia z obilia thriller. Vyzerá to, ako keby hrali svoju vlastnú rolu, ale v skutočnosti pomáhajú pripravovať scénu pre herca z Moskvy,“ vyhlásil.

Žaloba Ukrajiny proti trom krajinám

Ukrajina v pondelok (18. 9.) oznámila, že na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) podala žaloby proti svojim trom susedom z EÚ – Maďarsku, Poľsku a Slovensku – za to, že po 15. septembri odmietli ukončiť zákaz dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov.

Varšava Zelenského vyjadrenia odsúdila a označila ich v stredu za „neopodstatnené voči Poľsku, ktoré podporovalo Ukrajinu od prvých dní vojny“, cituje AFP. Kyjev, naopak, v stredu vyzval Poľsko na proaktívny prístup v súvislosti s vyriešením eskalujúcich nezhôd ohľadne vývozu ukrajinského obilia.

„Vyzývame poľských priateľov, aby dali svoje emócie bokom. Ukrajinská strana ponúkla Poľsku konštruktívnu cestu na vyriešenie otázky obilia,“ uviedol hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko po tom, čo si Poľsko predvolalo ukrajinského ambasádora.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet