Na hlavný obsah

Podľa politologičky môže byť koalícia Smeru, Hlasu a SNS krehká. Kandidáti národniarov s ňou nesúhlasia

Podľa nej je otázna poslanecká jednota strany SNS.

Podľa politologičky môže byť koalícia Smeru, Hlasu a SNS krehká. Kandidáti národniarov s ňou nesúhlasia
Na snímke v popredí predseda SNS Andrej Danko. Foto: RTVS

Ak by sa spojili Smer, Hlas a SNS, v parlamente by získali krehkú väčšinu – 79 hlasov. Kým Smer aj Hlas majú so straníckou disciplínou skúsenosti, podľa politologičky je otázne, či budú takí aj novozvolení poslanci za SNS.

Podľa politologičky kým Smer aj Hlas vedia zabezpečiť poslaneckú jednotu, pri strane SNS je to otázne. Jediným členom strany, ktorý sa dostal do parlamentu, je Andrej Danko. Všetci ostatní zvolení poslanci sú z iných strán a za SNS iba kandidovali.

„Stranícka disciplína je pojem, ktorý im nemusí vôbec nič hovoriť. Viacerí z nich sa môžu cítiť ako veľmi silné individuálne osobnosti, takže toto môže vyvolávať vrásky na čele Robertovi Ficovi,“ uviedla politologička Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Aneta Világi.

„Ak budete mať vo vláde strany, ktoré nevedia garantovať vždy pri hlasovaniach plný počet a jednotu pri hlasovaní, tak koalícia nebude mať z dlhodobého hľadiska vôbec šancu prežiť štyri roky,“ povedal 1. októbra predseda Hlasu Peter Pellegrini v relácii O 5 minút 12.

Možnej koalícii Smeru, Hlasu a SNS a poslaneckej jednote v rámci klubu sa v reportáži redaktorka RTVS Katarína Wildová:

SNS jednotu garantuje

Slovenská národná strana aj zvolení poslanci za túto stranu uisťujú, že jednotu poslaneckého klubu vedia garantovať.

„Poslanecký klub je jednotný, sú tam poučení politici, ktorí majú svoje politické príbehy. Reči o nejednotnosti klubu, aj keď sú ľudia z iných kandidátok. Môžem poukázať aj na jednotné kandidátky, ktoré sa rozpadli, veď aj Peter Pellegrini odišiel od Roberta Fica,“ skonštatoval predseda SNS Andrej Danko.

„Myslím si, že tento problém práve rozvírili tí, ktorí by chceli, aby sme boli nejednotní. Išli sme so spoločným programom, máme spoločné názory, takže tam nevidím žiaden problém,“ uviedla podpredsedníčka SNS Dagmar Kramplová.

„Tohto jedného sa nebojím. Keď sme si raz povedali, že pôjdeme spolu, tak pôjdeme spolu,“ uviedol novozvolený poslanec za SNS Rudolf Huliak

Tomáš Taraba sa v predošlom volebnom období dostal do parlamentu na kandidátke ĽSNS. Klub strany opustil a neskôr si založil vlastnú stranu. Aj on tvrdí, že klub SNS bude stabilný celé štyri roky a poslanci v ňom nebudú vytvárať žiadne skupiny.

„Všetci poslanci, ktorí prešli za SNS, sa dlhé roky poznajú, majú pevné väzby. Ja osobne napríklad Martinu Šimkovičovú poznám priam od detstva, pretože sme rodáci z jedného mesta. Roman Michelko je mojím ešte učiteľom na škole a takto by som mohol postupovať pri každom jednom,“ povedal Taraba.

SNS bude mať v sobotu (7. 10.) mimoriadny pracovný snem. Podľa predsedu Andreja Danka to má byť signál, že sú všetci zvolení poslanci jednotní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko