Na hlavný obsah

Politici robia z queer ľudí verejného nepriateľa. Šance na zlepšenie ich situácie sú slabé, zhodnotil šéf Amnesty International Slovensko

Nenávistné prejavy neustali, ale sa miestami zhoršila.

Politici robia z queer ľudí verejného nepriateľa. Šance na zlepšenie ich situácie sú slabé, zhodnotil šéf Amnesty International Slovensko
Na archívnej sníme dav ľudí na Zámockej ulici v Bratislave počas spomienkového zhromaždenia za dve obete teroristického útoku 14. októbra 2022. Foto: SITA/Branislav Bibel

Queer ľudia prežívali tragédiu na Zámockej ulici veľkou paletou negatívnych emócií. Teroristický útok sa pritom vníma aj ako následok dlhodobej nenávistnej rétoriky zo strany politikov a političiek, organizácií aj jednotlivcov s veľkým vplyvom na témy vo verejnosti. Pre spravodajský web spravy.rtvs.sk to uviedol riaditeľ Amnesty International Slovensko (AIS) Rado Sloboda.

„Táto rétorika po útoku pred Teplárňou nijak neustala, práve naopak, v predvolebných mesiacoch sa snaha o démonizáciu LGBT+ ľudí zo strany politikov a političiek iba zhoršila,“ opísal situáciu Sloboda.

I keď organizácia nemá jednotnú informáciu o tom, ako vnímajú LGBT+ ľudia náladu v spoločnosti po útoku v Teplárni, vníma medzi nimi strach z ďalších podobných násilných incidentov – nielen smrteľných. Vražda z nenávisti, ktorej obeťou boli dvaja queer ľudia, len posilnila obavy a negatívne prežívanie, ktoré sú dlhodobo súčasťou ich životov.

„Queer ľudia sa necítia prijímaní a rešpektovaní, vnímajú, že štát s nimi zaobchádza ako s občanmi a občiankami druhej kategórie. Neexistujúca legislatíva, ktorá by chránila ich ľudské práva a opakované verbálne útoky vo verejnom priestore toto prežívanie iba zhoršujú,“ uviedol Sloboda.  

Riaditeľ Amnesty International Slovensko Rado Sloboda.
Riaditeľ Amnesty International Slovensko Rado Sloboda.Foto: RTVS

Vláda sa musí zaoberať právami LGBT+ ľudí

Organizácia Amnesty International je presvedčená, že nová vláda, ktorá vzíde zo septembrových parlamentných volieb, sa musí zaoberať právami LGBT+ osôb. Jej riaditeľ opísal ľudsko-právny dlh voči LGBT+ ľuďom ako mimoriadny, pričom ho nemožno ignorovať. Zloženie nového parlamentu však podľa neho nabáda k skepticizmu.

„Ak by sme mali hodnotiť šance na pozitívne zmeny na základe vyjadrení politických strán v predvolebnej kampani, tak sa tieto šance javia ako veľmi malé až žiadne. Nanešťastie, o čosi vyššie sa javia šance na negatívne zmeny v oblasti ľudských práv LGBTI+ ľudí,“ skonštatoval.

Nový parlament by mal prijať zákony a opatrenia pre zlepšenie situácie pre všetky páry v súlade so záväzkami štátu. Spadajú sem napríklad legalizácia manželstiev pre všetkých alebo registrované partnerstvá či rodičovské práva párov rovnakého pohlavia.

Sloboda tiež poukázal na otázku situácie transrodových ľudí. Pracovať by sa malo na zlepšení prístupu k medickej tranzícii pre osoby, ktoré o ňu majú záujem. „V neposlednom rade by mal zákon konečne reflektovať existenciu nebinárnych a intersex ľudí a zastaviť prax zdravotne neindikovaných korektívnych zákrokov intersex detí,“ priblížil Sloboda ďalšie nedostatky.

Bezodkladné zabezpečenie rovnosti

Amnesty International Slovakia vidí v krokoch, ktoré by štát mohol spraviť na to, aby zabránil útokom na queer ľudí, naplnenie požiadaviek výzvy Ide nám o život – iniciatívu organizácií na podporu práv LGBT+ ľudí „na zabezpečenie rovnoprávnosti a bezpečnosti ich rodín a detí“.

Sloboda zdôraznil, že ďalším veľmi dôležitým krokom je, aby slovenská politická reprezentácia prestala vytvárať z queer ľudí verejného nepriateľa. Práve šírenie dehumanizujúcich slov sa podpisuje pod nenávisť, ktorá často vedie k násiliu.

„Môžeme potvrdiť záväzok Amnesty International urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme podporili schválenie pozitívnych zmien a naopak, aby sme zabránili ešte výraznejšiemu zhoršeniu situácie LGBT+ ľudí na Slovensku,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko