Na hlavný obsah

Zlá údržba komínov patrí medzi najčastejšie príčiny požiarov. Hasiči radia skontrolovať ich ešte pred vykurovacou sezónou

Kontrolovať by sa mali aspoň raz do roka.

Zlá údržba komínov patrí medzi najčastejšie príčiny požiarov. Hasiči radia skontrolovať ich ešte pred vykurovacou sezónou
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Začína sa vykurovacia sezóna. Mnoho majiteľov domov, ktorí využívajú tuhé palivo, však zanedbáva kontrolu komínov. Štatistiky hasičov pritom hovoria jasne. Zlá údržba komínov patrí medzi najčastejšie príčiny požiarov stavieb.

Hasiči zasahovali tento rok v rámci Slovenska pri viac ako 370-tich požiaroch, ktoré spôsobil zlý technický stav komínov a vykurovacích zariadení. Výjazdov pribudlo aj na strednom Slovensku.

„V Banskobystrickom kraji evidujeme za prvý polrok 58 požiarov zapríčinených vyhorením sadzí,“ informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva (KR) Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Júlia Zeleňáková.

Dôležitosti kontrol komínov sa v reportáži venoval redaktor RTVS Martin Do:

Dôležité kontroly

Hasiči preto upozorňujú na dôležitosť kontroly komínov – ideálne ešte pred vykurovacou sezónou. Pri kúrení dochádza k hromadeniu sadzí a dechtu. Ak sa z komína neodstránia, môžu spôsobiť požiar.

„Pravidelné čistenie a kontrola komínov, kontrolovať tesnosť a funkčnosť komínových dvierok, v blízkosti tepelných spotrebičov neukladať horľavé materiály a nevykurovať mokrým drevom alebo plastami a impregnovaným drevom,“ priblížil samostatný odborný inšpektor KR HaZZ v Banskej Bystrici Matúš Kondela.

„Máme rôzne druhy komínov, najlepšie komíny sú nerezové, tam tie požiare veľmi ťažko vznikajú. Najhoršie komíny sú také ktoré sú ťažké a majú dlhý nábeh teploty,. Ide o komíny klasické murované,“ dodal podpredseda cechu kachliarov, krbárov a kominárov Gašpar Bartoš.

Pravidelné kontroly komínov sú dôležité aj pri prípadnom riešení poistnej udalosti. Bez dokladu o údržbe poisťovňa škodu nepreplatí.

„Poisťovateľ pri šetrení poistnej udalosti berie do úvahy aj stanovisko hasičov, ktorí odborne posudzujú príčinnú súvislosť medzi vznikom poistnej udalosti a zanedbaním revízie,“ uzavrela hovorkyňa Slovenskej asociácie poisťovní Eva Jacková. Odborníci odporúčajú kontrolu komína aspoň raz do roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko