Na hlavný obsah

Kritike ministra vnútra sa nevyhol ani profil polície na Facebooku: Hoaxy a podvody sa podľa neho venujú politickým témam

Avizuje zmeny na komunikačnom oddelení polície.

Kritike ministra vnútra sa nevyhol ani profil polície na Facebooku: Hoaxy a podvody sa podľa neho venujú politickým témam
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) dlhodobo kritizuje facebookový profil polície – Hoaxy a podvody. Podľa neho sa venuje politickým témam. V polícii pravdepodobne dôjde k zmenám aj na komunikačnom oddelení.

Šutaj Eštok tvrdí, že nebude zasahovať do práce komunikačného oddelenia polície, ktoré spravuje aj facebookový profil zameraný na dezinformácie. „Hoaxy a podvody polície by mali slúžiť na to, aby tu občania mali informácie o bezpečnostnom stave, nie tvorenie si politických názorov,“ povedal minister.

„Stránka bude ďalej fungovať, bude pokračovať a je to otázka nového komunikačného odboru Policajného zboru, ako si to oni nastavia,“ dodal.

„Ja si osobne myslím, že tam potrebuje dosadiť svojich ľudí, ktorí mu občas urobia milé PR,“ uviedol poslanec NR SR Michal Šipoš (Slovensko).

Kritike ministra vnútra k facebookovému profilu polície – Hoaxy a podvody sa v Správach :24 venoval redaktor RTVS Jakub Horáček:

Policajta, ktorý stránku spravuje, minister vnútra funkcie zbaviť nechce. Predpokladá však, že z oddelenia komunikácie v najbližšom čase odíde. ,,Ak pán Púchovský bude chcieť ostať, pokojne môže ostať. Už mám však informácie, že ide inou cestou, viac bližšou politike,“ povedal Šutaj Eštok.

Prezídium PZ SR vyjadrenie neposkytlo

To, či administrátor profilu na sociálnej sieti plánuje z polície odísť, sme sa pokúšali zistiť priamo od neho. Odkázal nás na hovorkyňu prezídia.

,,Vzhľadom na to, že nedisponujeme súhlasom dotknutej osoby, sa k personálnym záležitostiam nevieme vyjadriť,“ vyjadrila sa hovorkyňa Prezídia PZ SR Denisa Bárdyová.

Šutaj Eštok ešte ako opozičný politik kritizoval policajný Facebook za príspevok z novembra minulého roku. Polícia vtedy informovala, že ruské rakety zasiahli územie Poľska, čo sa nakoniec nepotvrdilo. Odvolávala sa na zahraničnú agentúru AP.

,,Nepočkala ani len na oficiálne stanovisko poľských orgánov a podsúvala verejnosti klamstvo o ruskej agresii proti členskému štátu NATO,“ kritizoval súčasný minister vnútra.

Odborník na kritické myslenie a mediálnu gramotnosť pozitívne hodnotí snahu Policajného zboru upozorňovať na nepravdivé informácie. Vyzdvihuje napríklad to, že odhaľuje podvodníkov, ktorí od ľudí pýtajú peniaze či osobné údaje. Tvrdí však, že v boji proti konšpiráciám by polícia mohla byť miernejšia.

,,Možno existuje priestor na to zamyslieť sa, ako to robiť menej konfrontačným a viac zmierlivým spôsobom. Nech jazyk, ktorý je použitý pri takejto komunikácii, nie je útočný, uštipačný alebo že sa vysmievame ľuďom, ktorý veria v rozdielne informácie,“ reagoval metodik Slovenskej debatnej asociácie Richard Vaško.

Vaško dodáva, že práve štátne orgány by mali pomáhať ľuďom odhaľovať nepravdivé informácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko