Na hlavný obsah

Na prudký rozmach prepravných firiem na Ukrajine doplácajú aj Slováci. Minister Ráž sľubuje kontroly kamiónov

EÚ zrušila Ukrajine povinnosť kupovať povolenky na prepravu.

Na prudký rozmach prepravných firiem na Ukrajine doplácajú aj Slováci. Minister Ráž sľubuje kontroly kamiónov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Od začiatku vojny narástol počet prepravných firiem na Ukrajine z 8,5-tisíca na 40-tisíc. ČESMAD-u túto informáciu potvrdilo Združenie ukrajinských prepravcov.

Rozmach prepravných spoločností narástol potom, ako Európska únia zrušila Ukrajine povinnosť kupovať si obmedzený počet povoleniek na prepravu v Schengenskom priestore. Naši prepravcovia tvrdia, že im táto konkurencia výrazne zredukovala zisky.

Zrušenie povolení na prepravu po Únii malo Ukrajine pomôcť jednoduchšie dostať do krajiny humanitárnu pomoc. Ukrajinskí kamionisti však pomoc zneužili.

„Oni robia treťoštátne prepravy a bilaterálne prepravy v rámci Európskej únie, na ktoré nemajú povolenie. Samozrejme, že keď jazdia tie celoeurópske prepravy, našim dopravcom berú prácu, znižujú tým výrazne ceny,“ uviedol prezident Združenia cestných dopravcov SR ČESMAD Pavol Piešťanský.

Aj samotní Ukrajinci majú s narýchlo vzniknutými prepravnými firmami problém. Nevedia napríklad, odkiaľ berú vodičov či kamióny.

Rozmachu prepravných firiem na Ukrajine sa v Správach RTVS venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

„Je to veľmi pravdepodobné, že sa vďaka opatreniu, ktoré EÚ spravila, presunuli prepravcovia z iných tretích krajín. Preto vidíme problém v zneužívaní toho povolenia,“ konštatoval Piešťanský.

Jediný spôsob ako sa dostať z Ukrajiny

Pavol Piešťanský objasňuje, že Ukrajincov za volant kamióna nevedie len túžba zarobiť v Únii. Je to jediný spôsob, ako sa v súčasnosti môže chlap dostať z Ukrajiny.

„Pretože majú muži obmedzenú možnosť vycestovať a hlavne v Európe máme množstvo mamičiek, detí a rodín, ktoré opustili Ukrajinu. Toto je jediná šanca ako sa môžu so svojim otcami a synmi stretávať,“ dodal.

Minister dopravy Jozef Ráž (Smer-SD) sa na Rade ministrov Únie snažil našim prepravcom pomôcť.

„Podporilo nás Maďarsko, Litva, Lotyšsko. Naopak, krajiny zo západnej Európy súčasný stav nevnímajú ako problém a preto sa k našej požiadavke znovuzavedenia povoleniek postavili negatívne. Do najbližšieho zasadnutia spoločného výboru budeme aktívne hľadať také riešenia, ktoré budú hájiť záujmy našich dopravcov,“ povedal minister Ráž.

„My medzitým oslovíme zväzy, ktoré akoby neboli podporovateľmi tejto našej petície, lebo o nej nevedeli,“ uzavrel Piešťanský.

Dovtedy minister Jozef Ráž prisľúbil intenzívne kontroly kamiónov s ukrajinskými evidenčnými číslami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko