Na hlavný obsah

Reportéri RTVS: Obžalovaní v kauze Očistec sa ani po dvoch rokoch nepostavili pred súd

Špeciálna prokuratúra namieta zaujatosť jedného zo sudcov.

Reportéri RTVS: Obžalovaní v kauze Očistec sa ani po dvoch rokoch nepostavili pred súd
Na snímke zľava N. Bödör, D. Kováčik a T. Gašpar. Foto: TASR/Martin Baumann, Ján Krošlák, koláž RTVS

Obžalovaní v kauze Očistec sa ani po dvoch rokoch od podania obžaloby nepostavili pred súd. Prvé pojednávanie vytýčili na pondelok (4. 12.), termín však zrušili.

Zatiaľ čo na začiatku advokáti obžalovaných namietali zaujatosť Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), teraz špeciálna prokuratúra namieta zaujatosť jedného zo sudcov.

Obžalobe čelia ľudia s prepojením na politikov: bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kovačík či exšéf polície Tibor Gašpar. Podľa obžaloby mali vytvoriť korupčnú chobotnicu, cez ktorú nitriansky oligarcha Norbert Bödör ovládal políciu.

„Perličkou je príbeh, keď Dušan Kováčik ako špeciálny prokurátor prišiel do banky s hotovosťou vo výške 204-tisíc eur a chcel si ju vložiť na svoj bankový účet,“ spomínal redaktor denníka SME Peter Kováč.

Táto skutočnosť okamžite zaujala banku. Tá mala navyše povinnosť o tom informovať políciu, keďže ide o neobvyklú transakciu. „Banka mala povinnosť nahlásiť vklad v takom objeme. To si aj splnila,“ podotkol bývalý zástupca riaditeľa protizločineckej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Peter Chudý.

Riaditeľom finančnej spravodajskej jednotky NAKA bol v tom čase Pavol Vorobjov. „Vypovedal, že dostal pokyn, aby sa tomuto prípadu nevenovali a spis bol ukončený,“ dodal Chudý.

Pod koberec nemali podľa obžaloby zamiesť len tento jeden prípad. To, že pred zákonom si nie je každý rovný, mala zabezpečovať rozsiahla korupčná chobotnica, ktorej chápadlá siahali na tie najvyššie miesta v bezpečnostných zložkách. 

Nitrianska vlna

Chudý povedal, že s Bödörom sa nikdy nestretol. „Od začiatku, ako vznikala NAKA a prichádzali prvé nominácie, tak sa hovorilo, že prišla nitrianska vlna. Veľa nominácií sa spájalo s jeho menom,“ potvrdil.

Riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková uviedla, že to bolo veľkým prekvapením. „Na začiatku boli pochybnosti a podozrenia a odrazu títo ľudia skončili v rukách policajtov a začali sa hromadiť dôkazy,“ doplnila.

Hlavní aktéri kauzy Očistec sa údajne stretávali na šiestom poschodí administratívnej budovy, len kúsok od Prezídia Policajného zboru. Najvyššie postaveným členom skupiny mal byť podľa záverov vyšetrovania Bödör a hneď po ňom Gašpar.

Na tajných poradách sa podľa obžaloby zúčastňovali aj ďalší bývalí funkcionári, šéf NAKA Peter Hraško, riaditeľ protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer či už spomínaný Kováčik, ktorý si v inej kauze odpykáva osemročný trest za korupciu.

„Obžaloba je podaná v zmysle, že v polícii vznikla zločinecká skupina, ktorá bola primárne podriadená nitrianskemu oligarchovi Norbertovi Bödörovi, s ktorým je Tibor Gašpar aj príbuzný,“ vysvetlil redaktor Peter Kováč.

„Jednotliví členovia a osoby pre ňu činné svoju činnosť vykonávali koordinovane najmä cez plnenie úloh zadaných vyššie postavenými členmi skupiny, pričom niekedy využívali ako výkonnú zložku príslušníkov NAKA, ktorým boli nadriadení, a konali tak aj s vedomím, v koho prospech plnili zadané úlohy,“ píše sa v obžalovanom návrhu v kauze Očistec.

Zjednodušene podľa Kováča: Mnohé čiastkové vyšetrovania, ktoré boli menej nápadné, fungovali tak, ako si želal Bödör. Za úplatok vybavil vybavenie kauzy, zároveň vznikla chobotnica „našich“ ľudí, ktorí sa navzájom kryli.

Viacerí sa priznali

Obvineniam spočiatku čelilo okolo 20 osôb. K trestnej činnosti sa viacerí priznali. Bývalí elitní policajti NAKA Milan Žáčik a Ivan Bobocký vyviazli za sledovanie vtedajších opozičných politikov s podmienkou.

Ďalší, kto sa v prípade Očistec priznal, bol Vorobjov. Hrozilo mu až dvanásť rokov natvrdo, no keďže spolupracoval s políciou, trest mu znížili na dva roky za mrežami. 

Vorobjov na objednávku lustroval okolo 140 ľudí, vrátane zavraždeného Jána Kuciaka či jeho bývalú kolegyňu Zuzanu Petkovú. „Bol to pre mňa šok. Človek očakáva, že ho bude polícia chrániť a nie vynášať o ňom informácie z registrov, ktoré by mali slúžiť na policajné účely,“ uviedla Petková.

Vorobjov najskôr tvrdil, že v prípade lustrácie Kuciaka, tak robil na pokyn Gašpara. Neskôr vyhlásil, že už si nepamätá od koho táto objednávka prišla.

Kľúčovými svedkami v kauze Očistec sú ďalší dvaja spolupracujúci obvinení. Niekdajší riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó a bývalý šéf finančnej polície Bernard Slobodník. 

„Vedeli sme však, že existujú nečestní policajti,“ podotkol Chudý. NAKA podľa neho v tom čase nemala informácie o konkrétnych policajtoch, ktorí by vynášali informácie.

Napojenie na vyššie politické kruhy

Tie mali podľa vyšetrovateľov končiť aj v najvyšších politických kruhoch. Na kauzu Očistec totiž nadväzovala kauza Súmrak. Obvineniam čelil predseda strany Smer-SD Robert Fico a bývalý minister vnútra, dnes šéf rezortu obrany Robert Kaliňák.

Obvinenia však zakrátko zrušila generálna prokuratúra na základe paragrafu 363. Vyšetrovanie označili predstavitelia Smeru-SD za likvidáciu vtedajšej opozície a akúkoľvek vinu odmietli, rovnako ako hlavní obžalovaní v Očistci. 

„V trestnej veci Očistec zastupujem viaceré osoby – N. Bödöra, T. Gašpara a zastupujem aj Krajmera a Zetochu. Všetci vnímajú tieto obvinenia ako účelové, predložili sme viaceré dôkazy, z ktorých to vyplýva,“ povedal advokát viacerých obžalovaných Marek Para.

Podľa advokáta Erika Magála odmieta vinu aj Kováčik. „Skutky, ktoré sú mu kladené za vinu, považujeme až za nezmyselné,“ doplnil.

Gašpar odriekol nahrávanie

Oslovili sme aj bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktorý je dnes poslancom strany Smer-SD a šéfom brannobezpečnostného výboru. Gašpar však na poslednú chvíľu nahrávanie odriekol. 

Kedy sa hlavné pojednávanie v kauze Očistec začne, je otázne. Pre námietky zaujatosti sa v prípade najskôr menil samosudca, potom sa riešila zaujatosť ÚŠP a následne, či bude o veci rozhodovať len samosudca alebo senát.

Keď vec pripadla senátu a vytýčilo sa pojednávanie na začiatok decembra, karty zamiešal prokurátor, ktorý podal námietku zaujatosti voči jednému z členov senátu. Aktuálne o nej rozhoduje Najvyšší súd.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko