Na hlavný obsah

Malí onkologickí pacienti nemusia chodiť do nemocnice. Výjazdové sestry ich vedia vyšetriť aj doma

Bolestivé výkony tak zvládajú lepšie.

Malí onkologickí pacienti nemusia chodiť do nemocnice. Výjazdové sestry ich vedia vyšetriť aj doma
Výbava výjazdovej sestry. Foto: RTVS

Rodičia detí s onkologickým ochorením nemusia chodiť do nemocnice. Ak to nie je nevyhnutné. Zdravotné sestry môžu malých pacientov vyšetriť aj doma, kde bolestivé výkony zvládajú lepšie. Po spustení agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti majú za sebou viac ako 150 výjazdov.

V Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) každoročne pribudne viac ako 130 detí s onkologickým ochorením. Najčastejšie majú leukémiu alebo nádor mozgu. Liečba je dlhá a náročná.

„Niekedy sú na oddelení, niekedy prídu na ambulanciu, ale máme obdobia, kedy naša sestra môže prísť za pacientom. Rodine tak uľahčíme cestu, ktorú musia prejsť. Rozhodli sme sa pre také tie diagnózy, kde to je naozaj komplikované. Napríklad keď má dieťa nádor a zlomenú nohu,“ vysvetlila prednostka Kliniky detskej onkológie LF UK a NÚDCH Alexandra Kolenová.

Ako vyzerá práca výjazdových sestier si môžete pozrieť v reportáži zo Správ :24, ktorú pripravila redaktorka Veronika Čokinová:

Deti nemusia na klinike stráviť celé dopoludnie. Výjazdové sestry nosia so sebou tašku so zdravotníckym materiálom, prístroje na meranie vitálnych funkcií aj prenosné analyzátory.

Deťom doma odoberú a vyšetria krv. Výsledok vedia do desiatich minút. „Tento prístroj nám vyšetruje test CRP. Zisťujeme, či dieťa má nejaký zápal,“ priblížila sestra Agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti (ADOS) Veronika Mičietová.

„Keď máme krv vyšetrenú, pozrieme celé telo. Prehmatáme bruško, skontrolujeme ústnu dutinu a zhodnotíme celkový stav dieťaťa. Potom kontaktujeme doktorku, ktorá nám povie, aký bude ďalší postup v liečbe,“ dodala.

Záujem o službu je veľký

Sestry najskôr navštevovali malých pacientov z Bratislavy, neskôr z celého Bratislavského kraja a dnes chodia aj za deťmi do Nitry, Levíc a iných miest s dojazdom do dvoch hodín.

„Odkedy sme začali s ADOS, tak ten záujem je naozaj veľký. Musíme, ale aj chceme rozširovať kapacitu do budúcna. Zatiaľ máme k dispozícii jedno auto. V najbližšom čase budeme mať už aj druhé a nakupujeme aj nové prístroje,“ vysvetlila riaditeľka neziskovej organizácie Deťom s rakovinou Katarína Bagľašová.

„Domáce prostredie a najmä pre malé dieťa je prostredie, kde sa cíti mimoriadne bezpečne. Je to pre neho úľava, že nemusí ísť do nemocnice. Toto je celosvetový trend, postupne je väčšia snaha preniesť tú starostlivosť domov,“ povedala Kolenová.

NÚDCH do budúcnosti plánuje, aby boli súčasťou výjazdov aj psychológ, hravý terapeut či nemocničná kaplánka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko