Na hlavný obsah

V Nízkych Tatrách udrela víchrica: Hory sa stali nebezpečnými, museli uzavrieť lanovky

V utorok by mala byť situácia pokojnejšia.

V Nízkych Tatrách udrela víchrica: Hory sa stali nebezpečnými, museli uzavrieť lanovky
Víchrica udrela v Nízkych Tatrách. Foto: RTVS

V horských polohách Nízkych Tatier bola v pondelok (8. 1.) silná víchrica. Mohutný vietor lámal stromy a odstavené boli z bezpečnostných dôvodov aj všetky lanovky na južnej strane Chopku. V utorok (9. 1.) by mala byť situácia pokojnejšia.

V Nízkych Tatrách v pondelok vyhlásili výstrahu druhého stupňa pred silným vetrom. Ten dosahoval v nárazoch až 160 kilometrov za hodinu, čo predstavuje silnú až mohutnú víchricu.

„Samotný vietor sťažuje pohyb ľudí po kopci. Predstavte si, že má kontinuálny vietor rýchlosť 100 km/h a vy sa v tom máte pohybovať. To je to isté ako keby ste išli na okresnej ceste 100 km/h a postavíte sa na strechu takého auta – skúste sa po ňom pohybovať. To je dôvod, prečo neodporúčame návštevníkom pobyt v horách,“ vysvetlil horský záchranár Maroš Katreniak.

Víchrica udrela v Nízkych Tatrách. V reportáži v Správach RTVS z regiónov sa jej venoval redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

Víchrica v pondelok zasiahla aj lyžiarske stredisko Jasná. „Silnejúci vietor nepotešil lyžiarov na južnej strane Chopku, kde sme postupne museli odstaviť všetky lanovky, a v prevádzke ostal len lyžiarsky vlek,“ priblížil hovorca Tatry Mountain Resorts Marián Galajda.

Vietor môže spôsobiť ďalšie nebezpečné situácie

Silný vietor pri výstrahe druhého stupňa môže podľa záchranárov spôsobiť aj ďalšie nebezpečné situácie.

„Doposiaľ boli pomerne vysoké teploty na horách a teraz prudko padli smerom nadol a keď k tomu pridáme silný vietor, tak zamrzne snehová pokrývka a môže nastať takzvaný fenomén ľadovej hory, kedy všetko zmrzne a vtedy je pohyb po takejto hore veľmi náročný a veľmi nebezpečný bez patričného vybavenia,“ dodal Katreniak.

V utorok by sa mala situácia na horách mierne upokojiť a mal by platiť prvý stupeň výstrahy pred vetrom. V ďalších dňoch očakávajú horskí záchranári zlepšenie počasia a pobyt v horách by mal byť opäť bezpečnejší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny