Na hlavný obsah

Opoziční politici aj poslanci vládnej koalície reagujú na výsledky prvého kola: Hovoria o antikampani aj mobilizácii

Druhé kolo prezidentských volieb sa uskutoční 6. apríla.

Opoziční politici aj poslanci vládnej koalície reagujú na výsledky prvého kola: Hovoria o antikampani aj mobilizácii
Zľava Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Foto: TASR/Jakub Kotian a SITA/AP Photo/Darko Bandic/koláž RTVS

Na Slovensku sa v sobotu (24. 3.) konalo prvé kolo prezidentských volieb. Voliči si pri účasti na úrovni 51,91 percenta zvolili dvoch postupujúcich kandidátov do druhého kola, ktoré sa uskutoční v sobotu 6. apríla.

Z prvého miesta postupuje bývalý diplomat Ivan Korčok so 42,51 percentami hlasov. Za ním je predseda parlamentu Peter Pellegrini s 37,02 percentami. Na výsledky prvého kola reagovali opoziční politici aj poslanci vládnej koalície.

Šutaj Eštok hovorí o mobilizácii voličov koalície

Aby vládna koalícia pokračovala, musia prísť v druhom kole prezidentských volieb voliť všetci jej voliči. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to vyhlásil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Zopakoval, že Peter Pellegrini je najlepším kandidátom. Zvolenie Ivana Korčoka by znamenalo začiatok rozbitia vládnej koalície.

Najbližšie dva týždne využije koalícia na mobilizáciu všetkých voličov koalície. Zamerať sa chcú aj na regióny, kde v prvom kole prezidentských volieb zvíťazil Korčok. Uchádzať sa chcú o priazeň každého voliča vrátane maďarskej menšiny.

Šutaj Eštok odmietol, že by boli nejaké dohody vopred, pretože „voľba prezidenta nie je arabský trh a kupčenie“. Minister vnútra reagoval na Gröhlinga tým, že budú viac hovoriť o tom, kto je Korčok. Zdôraznil, že nebudú si musieť nič vymýšľať, len pomenujú fakty.

Podľa Šutaja Eštoka sa očakávalo, že do druhého kola volieb postúpia favoriti, vyjadril spokojnosť s tým, že Pellegrini zabojuje o post prezidenta aj v druhom kole.

Tomáš nepovažuje výsledky za prekvapenie

Podpredseda strany Hlas-SD a minister práce Erik Tomáš nepovažuje výsledky prvého kola za prekvapenie, keďže predseda Hlasu Peter Pellegrini aj jeho súper Ivan Korčok boli považovaní za favoritov. Uviedol to v relácii O 5 minút 12. „Ľudia budú mať možnosť vyberať medzi dvomi veľmi rozdielnymi kandidátmi,“ skonštatoval na margo nasledujúceho druhého kola.

Pellegriniho označil Tomáš za kandidáta pokoja a mieru, Korčoka zas za kandidáta konfliktu, obvinil ho, že by bol schopný zatiahnuť Slovensko do vojny. Ak ľudia chcú Pellegriniho za prezidenta, nemali by podľa podpredsedu Hlasu nič ponechať na náhodu.

Remišová poďakovala aj Dubovskému

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová si myslí, že druhé kolo prezidentských volieb predstavuje výzvu pre spoločnosť a demokratické politické spektrum. Skonštatovala to predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Zároveň zagratulovala Ivanovi Korčokovi. Verí, že súboj zvládne aj v druhom kole.

„Druhé kolo prezidentských volieb predstavuje obrovskú výzvu pre celú slobodnú občiansku spoločnosť a demokratické politické spektrum. Musíme potiahnuť za jeden povraz a urobiť všetko pre to, aby mala naša vlasť svojprávneho a demokratického prezidenta, nie figúrku v područí Roberta Fica (Smer-SD), pripravenú vykonať akýkoľvek špinavý pokyn,“ uviedla Remišová.

Okrem toho sa Remišová poďakovala kandidátovi Patrikovi Dubovskému. Ten podľa jej slov v prvom kole prezidentských volieb čestne reprezentoval konzervatívne, demokratické a kresťanské hodnoty.

Ľudia si prajú nezávislého prezidenta, povedal Šimečka

Predseda opozičného Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka verí, že v druhom kole prezidentských volieb príde voliť čo najviac ľudí. Informovala o tom riaditeľka mediálneho oddelenia PS Alena Kuišová.

„Tieto voľby ukázali, že je veľmi veľa ľudí na Slovensku, ktorí si prajú nezávislého prezidenta, ktorý bude slúžiť všetkým ľuďom. Ako Ivan Korčok. A nie prezidenta, ktorý bude slúžiť iba Robertovi Ficovi. Ako Peter Pellegrini (Hlas-SD),“ povedal Šimečka.

Gröhling hovorí, že Slovensko pocíti dezinformačnú kampaň

Nasledujúce dva týždne Slovensko pocíti výraznú dezinformačnú kampaň voči kandidátovi na prezidenta Ivanovi Korčokovi. Uviedol to predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling v diskusnej relácii TA3 V politike.

„Budeme musieť obhajovať naozaj veľa vecí, vysvetľovať veľa vecí a kriticky rozmýšľať,“ uviedol predseda SaS s tým, že koalícii ide o všetko. „Chcú dostať Petra Pellegriniho do paláca a nebudú sa štítiť ničoho,“ vyhlásil Gröhling. Dodal, že jednou z takýchto dezinformácií bude napríklad posielanie vojakov na Ukrajinu, o čom prezident ani nerozhoduje.

Ako ďalej Gröhling uviedol, stret Korčoka a Pellegriniho v druhom kole prezidentských volieb očakávali. To, že sa Korčok umiestnil na prvom mieste, je podľa predsedu SaS jasným signálom toho, že občanom nie jedno v akej krajine budú žiť.

„Vyzerá to tak, že Slováci odmietli Pellegriniho, a to preto, lebo slepo poslúcha Roberta Fica,“ uviedol Gröhling s tým, že voliči to vnímajú a takým spôsobom aj zareagovali.

Doplnil, že súčasná vláda hovorila v kampani o pokoji a lacnejších potravinách, no keď sa do vlády dostali, šesť mesiacov obhajujú nižšie tresty pre zločincov a rušenie špeciálnej prokuratúry.

„Ceny potravín vyriešili tak, že si vo vláde zvýšili platy na 8 500 eur, všetkým občanom zvýšili dane a chcú rušiť rodičovský dôchodok,“ uzavrel Gröhling s tým, že v prípade, že Pellegrini neuspeje v druhom kole prezidentských volieb, znamenalo by to začiatok konca súčasnej vlády.

Pellegrini nebude prezidentom bez SNS, hovorí Huliak

Peter Pellegrini nebude prezidentom bez Slovenskej národnej strany (SNS) a národného voliča. Povedal to poslanec parlamentu za SNS Rudolf Huliak v relácii TV Markíza Na telo. Jeho prípadná oficiálna podpora zo strany SNS je podľa neho na pováženie, „pretože teraz sa stáva to, že ideme voliť menšie zlo v rámci SNS“.

Zároveň nechcel povedať, ako bude on osobne voliť v druhom kole prezidentských volieb. „Po koaličných rokovaniach budeme múdrejší. Nechceme nič požadovať, chceme sa len rozprávať,“ povedal Huliak.

Dodal, že SNS bude od Pellegriniho žiadať jasné vyhranenie sa, že bude v prvom rade proslovenský a pronárodný prezident a bude obhajovať záujmy všetkých Slovákov. Dodal, že SNS veľmi mrzí, že Štefan Harabin nepostúpil do druhého kola. „Neviem, kde to zlyhalo,“ skonštatoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko