Na hlavný obsah

S našimi predošlými prezidentmi sa spájajú Vysoké Tatry. Slabosť pre ne však mal aj Fidel Castro

História prezidentských návštev tam má storočnú tradíciu.

S našimi predošlými prezidentmi sa spájajú Vysoké Tatry. Slabosť pre ne však mal aj Fidel Castro
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

S našimi prezidentmi sa spájajú nielen hlavné mestá Praha a Bratislava, ale aj Vysoké Tatry. História prezidentských návštev tam má už storočnú tradíciu.

Prvý československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk Tatry miloval. V roku 1923 navštívil Tatranskú Lomnicu a potom sa tam pravidelne vracal. Sídlo si urobil v tamojšom grandhoteli. „Sú známe legendárne jeho výlety na koňoch až na kežmarské žľaby, pričom tie kone boli ustajnené v objekte hotela,“ priblížil hovorca tatranských grandhotelov Marián Galajda.

„Hovorilo sa po Vysokých Tatrách že v Tatranskej Lomnici bude mať aj svoje letné sídlo . Nakoniec sa tak, žiaľ, nestalo a presunul ho nakoniec niekde na západ k Topoľčiankam,“ pokračovala manažérka tatranského hotela Štefánia Nováková.

Ako sa Vysoké Tatry spájajú s prezidentmi zisťovala v Správach RTVS redaktorka Ivana Ratkovská:

Na konci vojny – v apríli a máji 1945 boli Tatry dokonca sídlom výkonnej moci. Keďže vtedajšia metropola Praha čakala na oslobodenie, rokovanie vlády sa konalo pod tatranskými štítmi.

„Celá vláda Československej obnovenej republiky mala svoje sídlo v starosmokoveckom Grandhoteli. Na čele s prezidentom Edvardom Benešom,“ priblížila tatranská sprievodkyňa Iveta Bohušová.

V Tatrách aj Fidel Castro

Asi najväčším obdivovateľom Tatier bol prezident Ludvík Svoboda. Ako armádny generál si na hotelové ubytovanie nepotrpel. Uprednostňoval vojenské kúpeľné zariadenia.

V prezidentskom apartmáne v grandhoteli býval napríklad aj kubánsky prezident Fidel Castro. Pamätníci spomínajú, ako ulovil dvoch kamzíkov alebo aj na to, že dnes obľúbenú tatranskú cyklotrasu postavili práve kvôli Castrovi.

„Lesná cesta na Medvediu lúku je cyklotrasa asfaltová od 70. rokov vďaka tomu, že Fidel Castro mal záujem o návštevu tejto lokality,“ povedala Bohušová.

Špeciálne postavenie má Lovecký zámoček v Tatranskej Javorine, ktorý nechal postaviť pruský knieža Hohenlohe. Zámoček totiž plní úlohu letného sídla prezidenta.

„Dlhé roky sa tam nikto nedostal, verejnosť o tom ani nevedela. V období socializmu,“ podotkla Bohušová. Dnes si už jeho interiér môže verejnosť pozrieť. Aj novodobí prezidenti pozývajú do Tatier zahraničných partnerov – považujú to za spoločenskú prestíž.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny