Na hlavný obsah

Vojenský konflikt na Ukrajine sledujeme online aj vo štvrtok

Invázia sa začala pred týždňom.

Vojenský konflikt na Ukrajine sledujeme online aj vo štvrtok
Miestny milicionár nesie dieťa, keď pomáha utekajúcej rodine cez most zničený delostrelectvom na predmestí Kyjeva na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Ukrajinské ozbrojené sily aj vo štvrtok (3. 3.) čelia vojenským útokom ruskej armády.

Vo štvrtok (24. 2.) sa začal vpád ruských vojsk na územie nášho východného suseda. Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že ide o „vojenskú operáciu“ s cieľom „demilitarizovať“ Ukrajinu.

V Bielorusku by dnes mali pokračovať rusko-ukrajinské rozhovory, podľa Rusov aj o prímerí.

Sledujeme dianie online:

23.03 h

Kolóna ruských vojsk mieri k Záporožskej jadrovej elektrárni, uviedol vo štvrtok večer starosta neďalekého mesta Enerhodar. Ukrajinské úrady už skôr oznámili, že ruské jednotky stupňujú úsilie o obsadenie zariadenia, ktoré sa nachádza na juhovýchode krajiny a je pokladané za najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe.

„V meste sú počuť hlasné výstrely,“ uviedol podľa agentúry Reuters enerhodarský starosta Dmytro Orlov.

23.02 h

V piatok (4. 3.) o 8:45 h SEČ zahrajú stanice naprieč Európou pieseň Give Peace A Chance (Dajte mieru šancu) od Johna Lennona.

„Do akcie sa zapojí len v Nemecku viac ako 200 programov zo všetkých rozhlasových rodín a všetkých žánrov,“ ohlásil nemecký verejnoprávny vysielateľ ARD.

Ďalej sa na podujatí podľa agentúry DPA zúčastnia stanice z Rakúska, Švajčiarska, Luxemburska, Česka, Dánska, Holandska, Francúzska, Talianska, Lotyšska, Islandu, Poľska, Rumunska, Chorvátska a tiež ukrajinská stanica Radio Promin.

23.00 h

Londýn zriadi v severofrancúzskom Calais provizórny konzulát, ktorý bude prednostne určený ukrajinským migrantom smerujúcim do Spojeného kráľovstva. Utečencov z Ukrajiny, ktorú pred týždňom napadlo Rusko, je zatiaľ v Calais niekoľko desiatok.

Na zriadení dočasného úradu sa vo štvrtok dohodli francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin a jeho britská kolegyňa Priti Patelová, informovala agentúra AFP.

21.37 h

Poľské ministerstvo zahraničia vo štvrtok odporučilo Poliakom, aby pre situáciu na Ukrajine opustili Rusko a Bielorusko. Varšava už v sobotu (26. 2.) odporučila obyvateľom krajiny, aby do týchto dvoch krajín teraz necestovali.

„Odporúčame poľským občanom, ktorí sa zdržiavajú na území Ruskej federácie, aby opustili jej územie s využitím dostupnej komerčnej a súkromnej dopravy,“ uviedla vo štvrtok diplomacia s poznámkou, že možnosti cestovania sú obmedzené kvôli pozastaveniu letov medzi oboma krajinami.

21.25 h

Český premiér Petr Fiala a prezident Miloš Zeman sa dohodli, že abolíciou môžu zaručiť beztrestnosť ľudí, ktorí idú bojovať za Ukrajinu. Fiala to povedal novinárom po štvrtkovom stretnutí s hlavou štátu v Lánoch.

Uviedol, že nie je možné dať hromadnú možnosť odísť na vojnu za hranice a že vzhľadom na počet žiadostí nie je ani možné dať záujemcom individuálny súhlas.

20.48 h

Spojené štáty a Spojené kráľovstvo vo štvrtok oznámili novú sadu sankcií proti Rusku pre jeho inváziu na Ukrajinu. Mieri na niekoľkých ruských oligarchov a činiteľov blízkych prezidentovi Vladimirovi Putinovi vrátane hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova.

Na zozname je napríklad jeden z najbohatších Rusov Ališer Usmanov alebo bývalý prvý vicepremiér ruskej vlády a terajší predseda banky Vnešekonombank Igor Šuvalov. USA tiež pozastavili vydávanie víz 19 oligarchom a desiatkam ich rodinných príslušníkov.

20.35 h

Ministerstvá obrany Spojených štátov a Ruska medzi sebou zriadili horúcu linku. Má pomôcť zabrániť prípadným vojenským incidentom a eskaláciám v regióne, kde už viac ako týždeň trvá ruská invázia na Ukrajinu. Agentúre Reuters to vo štvrtok pod podmienkou anonymity povedal vysokopostavený zástupca Pentagonu. Ako prvá o tom informovala televízna stanica NBC.

20.34 h

Štáty Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) chcú vytvoriť expertnú misiu, ktorá by preverila možné vojnové zločiny spáchané Ruskom na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok podľa agentúry Reuters Spojené kráľovstvo. Mechanizmus na zriadenie takejto misie podľa Londýna spúšťa 45 z 57 členských štátov OBSE.

20.31 h

Vlaky smerujúce z východného Slovenska na západ, sú aktuálne veľmi vyťažené. Bezplatnú prepravu vo veľkom využívajú najmä ľudia, ktorí utekajú pred vojnou. Železničná spoločnosť Slovensko preto podľa potreby jednotlivé spoje posilňuje o ďalšie vozne.

20.17 h

Na Ukrajine zahynul v bojoch generálmajor ruskej armády Andrej Suchoveckij, ktorý velil 7. výsadkovej divízii, informovala vo štvrtok televízia Sky News. Jeho smrť potvrdila aj miestna dôstojnícka organizácia v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska. Zabili ho začiatkom tohto týždňa.

19.47 h

Bieloruskí vojaci dostali rozkaz prekročiť hranicu a vojsť na územie Ukrajiny, uviedla vo štvrtok ukrajinská armáda, ktorá je o tom presvedčená. Informáciu priniesla britská stanica Sky News.

Ukrajina tiež uviedla, že Rusko využíva bieloruské územie na raketové útoky na ukrajinské mestá. Zároveň obvinila Minsk z toho, že umožňuje ruským vojakom vstupovať na ukrajinské územie.

18.55 h

Zástupca ukrajinskej delegácie povedal, že druhé kolo rokovania s Ruskom o prímerí neviedlo k výsledkom, v aké Kyjev dúfal. Obe strany sa dohodli na vytvorení humanitárnych koridorov pre evakuáciu civilného obyvateľstva a ďalšom stretnutí.

„Bohužiaľ, neodchádzame s výsledkami, s akými sme počítali,“ povedal poradca ukrajinského prezidenta Michaylo Podoľak.

18.46 h

Vláda vo štvrtok (3. 3.) schválila nové pravidlá pre prelety vzdušných síl armád členských štátov NATO. Cez slovenský vzdušný priestor Slovensko dovolí prelety všetkým členským krajinám NATO za účelom „podpory operáciám na zabezpečenie kolektívnej obrany NATO, udržanie mieru
a stability v euroatlantickom priestore.“

18.44 h

Ľudia na Slovensku chcú pomáhať Ukrajincom. Vyplýva to z on-line prieskumu na vzorke 1 000 respondentov, ktorý sa uskutočnil od 25. februára do 1. marca.

Podľa výsledkov prieskumu 61 % Slovákov je ochotných pomôcť Ukrajincom vecným darom. Polovica oslovených by chcela prispieť prípravou a distribúciou jedla, 37 % opýtaných chce pomôcť dobrovoľnícky a zhruba štvrtina obyvateľov by pomohla s ubytovaním.

18.38 h

Slovensko pošle na pomoc Ukrajine vojenský materiál v hodnote 6,27 milióna eur. Na svojom rokovaní to vo štvrtok (3. 3.) schválila vláda.

18.29 h

Do Nemecka sa pred vojnou na Ukrajine zatiaľ uchýlilo vyše 5 000 Ukrajincov. Uviedlo to nemecké ministerstvo vnútra. Nemecká vláda a tiež jednotlivé spolkové krajiny sa však pripravujú na väčšie počty ukrajinských utečencov a ubytovanie ponúkajú tiež dobrovoľníci.

Iniciatíva Unterkunft Ukraine, ktorá sprostredkuje ubytovanie Ukrajincom, k štvrtkovému večeru ponúka vyše 185 000 lôžok v súkromí, ktorá sa rozhodlo poskytnúť vyše 83 000 ľudí. Dobrovoľníci, ktorí nocľahy ponúkajú, dávajú svoje priestory k dispozícii na najmenej dva týždne.

18.23 h

Ukrajina žiada podporu Západu. Ak spojenci nemôžu zariadiť bezletovú zónu nad zemou, mali by Ukrajine poskytnúť lietadlá, vyhlásil vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, uviedli tamojšie médiá. Hlava štátu zdôraznila, že svetové spoločenstvo bolo pri pomoci Ukrajine nerozhodné, píše Reuters.

18.15 h

Rusi a Ukrajinci sú „jeden národ“, vyhlásil vo štvrtok v televíznom prejave ruský prezident Vladimir Putin. Informovala o tom televízia Sky News. O Ukrajincoch povedal, že sú v ohrození a majú „vymyté mozgy“.

Ukrajinské ozbrojené sily tiež obvinil, že používajú civilné obyvateľstvo ako „ľudské štíty“. Ruských vojakov označil za ozajstných hrdinov. „Úspech“ ruských vojakov na Ukrajine označil ako dôkaz tohto „hrdinstva“.

18.08 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v piatok (4. 3.) cez telemost spojí s viacerými európskymi mestami, kde sú naplánované zhromaždenia na podporu mieru na Ukrajine. Po 18.00 by sa mal spojiť aj na zhromaždení na Námestí SNP v Bratislave.

18.02 h

Ruské sily vystupňovali snahu o obsadenie jadrovej elektrárne pri meste Enerhodar na juhovýchode Ukrajiny, uviedli vo štvrtok ukrajinské úrady. Snažia sa prelomiť barikádu, ktorú pred tamojšou elektrárňou postavili miestni obyvatelia a sily teritoriálnej obrany, uviedol poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko.

Záporožská jadrová elektráreň je považovaná za najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe s celkovým inštalovaným výkonom 6 000 megawattow (šesť energoblokov po 1 000 MW). Podľa čistého elektrického výkonu (6 x 950 MW) je piata najväčšia na svete.

17.58 h

Najmenej 22 tiel už vyslobodili zo sutín po leteckých úderoch v ukrajinskej Černihivskej oblasti. Informovali o tom vo štvrtok ukrajinské úrady. Oblasť sa nachádza na severe Ukrajiny, pri hraniciach s Bieloruskom a Ruskom.

17.54 h

Podľa európskych tajných služieb má Rusko plán ako demoralizovať Ukrajincov v boji proti ruským vojskám. Informáciu priniesla agentúra Bloomberg.

V prípade, že Rusi ovládnu niektoré ukrajinské mestá, Moskva plánuje nekompromisne zasahovať proti protestom, zatýkať politických oponentov a vykonávať verejné popravy.

17.48 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval svojho ruského náprotivka Vladimira Putina na priame rokovanie o zastavení vojny. Informoval o tom denník The Guardian.

„Neútočíme a ani neplánujeme zaútočiť na Rusko. Čo od nás chcete? Nechajte našu zem na pokoji,“ povedal Zelenskyj.

„Sadnite si so mnou, no nie na 30 metrov ďaleko ako s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom,“ uviedol Zelenskyj. Poukazoval na enormne dlhý stôl, za ktorým zvykne Putin rokovať so svetovými lídrami.

17.35 h

Spojené štáty a ich spojenci sa snažia o ekonomickú a informačnú blokádu Ruska, pretože nemajú odvahu sa mu otvorene a čestne postaviť vojenským a politickým spôsobom, uviedol vo štvrtok podľa ruskej tlačovej agentúry TASS šéf ruskej civilnej rozviedky SVR Sergej Naryškin.

Podľa jeho názoru platí, že čím je „špeciálna vojenská operácia“ Ruska na Ukrajine úspešnejšia, tým viac rastie hystéria USA a ďalších členských krajín NATO.

17.32 h

Ukrajinská futbalová asociácia požiadala FIFA a UEFA, aby odložili zápas kvalifikácie na majstrovstvá sveta proti Škótsku, ktorý sa uskutoční 24. marca, uviedol pre agentúru Reuters zdroj oboznámený s touto záležitosťou.

Víťaz zápasu v Hampden Parku v Glasgowe sa stretne s Rakúskom alebo Walesom a zabojuje o účasť na novembrových majstrovstiev sveta v Katare.

17.28 h

Rusko sa nezúčastní ako pozorovateľ na veľkom obrannom cvičení NATO, ktoré sa začne koncom tohto mesiaca v Nórsku, potvrdil vo štvrtok pre agentúru DPA hovorca nórskych ozbrojených síl.

Nórska televízia NRK už skôr informovala, že Rusko odmietlo účasť na vojenskom cvičení s názvom Cold Response. „Nahlásili, že sa nemôžu zúčastniť. Musíme to rešpektovať,“ povedal pre NRK šéf operačného vojenského veliteľstva Yngve Odlo. Či toto rozhodnutie súvisí s vojnou na Ukrajine, je otázkou pre ruské orgány, dodal.

17.19 h

Štáty Európskej únie sa vo štvrtok zhodli na dočasnom zavedení mimoriadnej ochrany pre utečencov z Ukrajiny. Novinárom to po rokovaní únijných ministrov vnútra povedal český minister Vít Rakušan. Ukrajincom utekajúcim pred vojnou vyvolanou ruskou inváziou štáty EÚ najmenej na rok zabezpečia prístup k práci, vzdelaniu či sociálnej podpore.

17.14 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyzval Západ, aby zvýšil vojenskú pomoc Ukrajine. Dodal, že inak bude Rusko postupovať do zvyšku Európy. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„Ak nemáte právomoc zatvoriť oblohu, tak mi dajte lietadlá!“ povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii. „Ak už my nebudeme, Bože chráň, na rade budú Lotyšsko, Litva, Estónsko,“ varoval a dodal: „Verte mi.“

17.11 h

Za posledných 24 hodín vybavili policajti na hraničných priechodoch s Ukrajinou 12 130 osôb. Od vypuknutia vojnového konfliktu sa tak celkové číslo zvýšilo na 79 059 ľudí. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bardyová.

17.02 h

Ruský ropný gigant Lukoil vyzval na ukončenie vojny na Ukrajine. Stala sa prvou veľkou ruskou spoločnosťou, ktorá sa postavila proti invázii, informuje agentúra AFP.

17.01 h

Ruský poslanec Rifat Šajchutdinov vyhlásil, že Moskva začala plánovať inváziu na Ukrajinu pred 12 mesiacmi. Informáciu priniesla vo štvrtok britská stanica BBC.

„Prípravy trvali rok, možno aj dlhšie. Pochopili sme, čo (sa deje), a vopred sme ich varovali,“ povedal v dennom politickom diskusnom programe Čas ukáže na ruskej televíznej stanici Prvý kanál.

Poslanec v diskusnej relácii tvrdil, že Rusko by bolo napadnuté, keby samo nepodniklo útok. Dodal, že dostali určité spravodajské informácie. „Ale predovšetkým tam bránime našich občanov,“ zdôraznil.

16.58 h

Štáty Európskej únie sa vo štvrtok zhodli na dočasnom zavedení mimoriadnej ochrany pre utečencov z Ukrajiny. Po rokovaní únijných ministrov vnútra to povedal český minister Vít Rakušan.

Ukrajincom utekajúcim pred vojnou vyvolanou ruskou inváziou štáty EÚ najmenej na rok zabezpečia prístup k práci, vzdelaniu či sociálnej podpore.

Mimoriadne pravidlá, ktoré majú uľahčiť situáciu Ukrajincom i azylovým úradom členských krajín, únia využije prvýkrát vo svojej histórii.

16.56 h

V účelovom zariadení Národnej rady (NR) SR Častá-Papiernička sa nachádza zatiaľ 21 utečencov z Ukrajiny. Ide o mnohopočetné rodiny. Uviedla to hovorkyňa predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina) Michaela Jurcová. Kapacita zariadenia v Častej je 150 lôžok.

Utečenci nachádzajúci sa v Častej majú zabezpečenú stravu, hygienické potreby i program. Podľa Jurcovej s organizáciou pomáhajú aj viacerí poslanci NR SR. Na mieste sú zamestnanci Kancelárie NR SR i dobrovoľníci, ktorí pomáhajú napríklad s tlmočením pri vybavovaní dočasného útočiska.

Podľa Jurcovej očakávajú najväčší nával rodín, ktoré nebudú mať zázemie, približne o týždeň, keďže zatiaľ väčšina utečencov smeruje ďalej k svojim známym.

16.45 h

Ministerstvo zdravotníctva robí všetko pre hladký priebeh príjmu a následnej starostlivosti o ukrajinských utečencov na slovenských hraniciach. Uviedol to šéf rezortu Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) s tým, že už boli vytvorené normy pre materiálno-technologické zabezpečenie určené pre jednotlivé hotspoty.

Tiež sa pripravili pre jednotlivé nemocnice a iných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti spôsoby refundácie.

16.44 h

Slovensko opustili ďalší utečenci z Ukrajiny, ktorí však nepochádzajú z krajiny nášho východného suseda. „Pred malou chvíľou odletelo lietadlo so 168 utečencami z Líbye. Ide o prvý z repatriačných letov v rámci tejto krajiny. Téza o tom, že nám tu zostanú utečenci, je postavená na vode,“ informovala Polícia SR.

Neukrajinskí utečenci sa letecky vracajú domov zo Slovenska už od stredy.

16.43 h

Kanada v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu odoberie Rusku a Bielorusku klauzulu najvyšších výhod, ktorá týmto dvom krajinám zaručuje minimálne rovnaké obchodné podmienky s Ottawou, ako majú iné štáty.

Na výrobky z Ruska a Bieloruska začne Kanada ukladať 35-percentné clo. Oznámila to vo štvrtok kanadská vicepremiérka Chrystia Freelandová. Kanada tiež poskytne Ukrajine ďalšiu várku útočných zbraní vrátane raketometov a ručných granátov.

16.41 h

Ruský nezávislý televízny kanál Dožď dočasne pozastavuje svoje fungovanie, oznámila vo štvrtok jeho generálna riaditeľka Natalja Sindejevová. Skôr tento týždeň ruské úrady zablokovali web stanice pre spôsob, akým informovala o ruských vojenských aktivitách na Ukrajine. Vo štvrtok okrem toho oznámila svoju likvidáciu tiež ruská liberálna rozhlasová stanica Echo Moskvy, ktorej vysielanie tiež zastavili ruské úrady.

16.35 h

V piatok (4. 3.) zasadne Ústredný krízový štáb SR. Zaoberať sa bude situáciou na slovensko-ukrajinských hraniciach a pomocou ľuďom utekajúcim z Ukrajiny pred vojnou.

16.06 h

Štúdio RTVS Košice pripravuje do mimoriadneho spravodajského vysielania :24, ktoré RTVS dočasne vysiela na Trojke, dnes o 16.55 h (a potom pravidelne do odvolania) päťminútové správy v ukrajinskom jazyku.

Tie prinesú aj informácie, ktoré pomáhajú po ukrajinsky hovoriacim ľuďom v orientácii na Slovensku. Vysielať sa budú pod názvom Národnostné správy v ukrajinskom jazyku. Dočasne budú od dnešného dňa zaradené aj do vysielania Dvojky o 18.30 h.

Správy v ukrajinskom jazyku bude vysielať od piatka (4. 3.) v pravidelnom čase aj Rádio Regina Východ. Prinesie ich denne o 9.00 h, 11.00 h, 14.00 h a 15.00 h.

16.04 h

Rozhovory medzi Ukrajinou a Ruskom už začali a cieľom ukrajinskej delegácie je vyrokovať okamžité zastavenie ostreľovania a vytvorenie humanitárneho koridoru pre civilistov, ktorí chcú opustiť komunity na vojnovom fronte. Povedal to ukrajinský prezidentský poradca Michajlo Podoľak.

16.03 h

OSN je znepokojená správami o odmietaní cudzincov, ktorí rovnako ako Ukrajinci utekajú pred ruskými útokmi. Oznámil to vo štvrtok v Ženeve generálny riaditeľ Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) António Vitorino.

Existujú podľa neho overené a hodnoverné správy o „diskriminácii, násilí a xenofóbii“ voči utečencom inej ako ukrajinskej národnosti. „Muži, ženy a deti z desiatok krajín, medzi nimi zahraniční pracovníci a študenti, ktorí žijú na Ukrajine, čelia akútnym výzvam, keď sa pokúšajú opustiť oblasti zasiahnuté konfliktom, prejsť hranice do susedných krajín a vyhľadať život zachraňujúcu pomoc,“ povedal Vitorino a vyzval štáty susediace s Ukrajinou na prijatie aj týchto ľudí.

16.02 h

Japonsko rozšíri sankcie proti Rusku prijaté v súvislosti s inváziou na Ukrajinu a zahrnie do nich ďalšie štyri ruské banky a dve desiatky jednotlivcov. Podľa agentúry Kjódó o tom vo štvrtok informoval premiér Fumio Kišida. Prísnejšie sankcie Tokio zavedie aj protri Bielorusku, zmrazí napríklad majetok ministra obrany Viktara Chrenina.

15.58 h

Európska únia bude Slovensko v rámci pomoci utečencom kompenzovať. Informovali o tom predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová spolu s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) po ich spoločnom rokovaní v Bratislave. Únia chce podľa von der Leyenovej poskytnúť krajinám, ktoré sú na hraniciach s Ukrajinou, pomoc v celkovej hodnote 500 miliónov eur.

 „Otázka, koľko peňazí Slovensko dostane, nie je na stole, pretože solidarita je úplná. Nie je to o percentách. Každá krajina chce pomôcť, ako sa dá,“ tvrdí premiér. Balík peňazí je podľa neho nachystaný, ak budeme potrebovať, bude väčší. Dodal, že možno hovoriť o stopercentnom preplatení.

15.50 h

Ruský prezident Vladimir Putin je veľmi odhodlaný, jeho cieľom je ovládnuť Ukrajinu, a to najhoršie ešte len príde, varuje Paríž po telefonáte francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona s Putinom.

Macron povedal Putinovi, že na Ukrajine robí veľkú chybu a že klame sám seba v súvislosti s vládou v Kyjeve. Zdôraznil, že vojna bude stáť Rusko veľmi veľa z dlhodobého hľadiska.

15.47 h

Ruský miliardár Alex Konanychin vo štvrtok vyhlásil, že dá milión dolárov (takmer 900 000 eur) tomu, kto chytí ruského prezidenta Vladimira Putina, aby čelil spravodlivosti za inváziu na Ukrajine. Upozornil na to portál The Whistler.

15.24 h

Obec Stakčín (okres Snina) prichýlila 12 ukrajinských obyvateľov, zdržať by sa tam mali do konca tohto týždňa. Samospráva pomáha ľuďom, ktorých zasiahol vojnový konflikt i adresne, humanitárnu pomoc doručuje do mesta Veľké Berezné blízko ukrajinsko-slovenských hraníc.

„Momentálne sú ubytovaní na turistickej ubytovni v obci, je ich 12, ide o ženy a deti. Podľa toho ako hovorili, mali by cez víkend odísť. Pravdepodobne do Poľska. Čakajú na ľudí, ktorí pre nich prídu,“ povedal starosta Stakčína Miroslav Bober.

15.22 h

Situácia na Ukrajine je naďalej veľmi nepriaznivá a ruský prezident Vladimir Putin stále trvá na odzbrojení Ukrajiny a jej kapitulácii, povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron po štvrtkovom telefonáte so šéfom Kremľa. Tieto požiadavky francúzsky prezident považuje za neprijateľné.

Od prepuknutia vojny na Ukrajine už si obaja štátnici telefonovali tretíkrát, štvrtkový hovor trval hodinu a pol, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na Elyzejský palác. Putin kritizoval Macronov (2. 3.) stredajší prejav k národu a jeho kľúčové výroky o dianí na Ukrajine.

15.20 h

Európska únia pomôže Slovensku so zvládaním pomoci pre ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine. Vo štvrtok to povedala prezidentka Zuzana Čaputová po stretnutí s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou v Bratislave.

Prezidentka uviedla, že EÚ už podnikla viaceré kroky pre zastavenie ruskej agresie vrátane prijatia prísnych sankcií, ktoré majú znížiť schopnosť Ruska viesť vojnu.

„V istej miere sa dotknú aj nás, pretože budú mať ekonomické dosahy aj v medzinárodnom priestore, ale je to naša cena za slobodu a za bezpečnejšiu Európu,“ dodala.

15.09 h

Ukrajinský parlament schválil zákon, ktorý umožňuje konfiškáciu majetku ruských spoločností na Ukrajine. Rozhodnutie má prijať bezpečnostná rada na návrh vlády. Informovala o tom ČTK.

15.08 h

Až 20 000 ukrajinských turistov, ktorí boli v čase ruskej invázie na Ukrajinu na dovolenke v Egypte, čaká na návrat do Európy. Mnohí z nich pritom majú v úmysle vrátiť sa do vlasti bojovať proti ruským inváznym silám. S odvolaním sa na ukrajinské veľvyslanectvo v Káhire o tom informuje agentúra Reuters.

Väčšina zo 17 500 až 20 000 ukrajinských turistov v Egypte sa nachádza v červenomorských letoviskách Hurgada a Šarm aš-šajch, menší počet ich čaká ďalej na juhu v Marsa Alame.

15.03 h

Vo štvrtok sa pri hlavnom ukrajinskom čiernomorskom prístave Odesa potopila nákladná loď vo vlastníctve Estónska, niekoľko hodín po tom, ako bangladéšske plavidlo zasiahla raketa alebo bomba v inom prístave, čo poukazuje na rastúce nebezpečenstvo pre obchodnú lodnú dopravu po ruskej invázii na Ukrajinu, informuje agentúra Reuters.

Agentúra dodala, že incident si vyžiadal jednu obeť na palube bangladéšskeho plavidla.

14.50 h

Najmenej deväť mŕtvych a štyroch zranených si vyžiadal ruský nálet v Černihivskej oblasti Ukrajiny, oznámil dnes na sociálnej sieti gubernátor Vjačeslav Čaus. Černihivská oblasť sa nachádza na severe Ukrajiny, pri hraniciach s Bieloruskom a Ruskom.

14.45 h

Ruská generálna prokuratúra v stredu varovala pred účasťou na protivojnových protestoch. Za účasť na nich by podľa nej mohol hroziť rovnaký postih ako za účasť v činnosti extrémistickej organizácie, teda až šesť rokov za mrežami. Upozornili na to ruské médiá.

14.36 h

Slovenskí operátori vylúčia vysielanie Russia Today a agentúry Sputnik zo svojich ponúk. Informovala o tom ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) odvolávajúc sa na nariadenie Európskej únie (EÚ), ktoré je účinné od stredy (2. 3.) večera.

Vladimír Putin vedie systematickú medzinárodnú kampaň zameranú na manipuláciu a skresľovanie faktov s cieľom posilniť ruskú stratégiu destabilizácie svojich susedných krajín, Únie a jej členských štátov, tvrdí ministerstvo kultúry.

14.08 h

Veľká cena Ruska nebude v kalendári motoristického seriálu MS formuly 1 ani v budúcnosti. Vedenie F1 ukončilo s ruskými organizátormi zmluvu. Pre ruskú inváziu na Ukrajinu už skôr zrušilo tohtoročné plánované preteky v Soči.

Veľká cena Ruska sa konala pravidelne od roku 2014 na okruhu v Soči. Od sezóny 2023 sa plánovala presunúť do Petrohradu. „Formula 1 môže potvrdiť, že ukončila zmluvu s Ruskou Grand Prix. V najbližšej budúcnosti sa preteky na ruskom území konať nebudú,“ zverejnila F1 v stanovisku, ktoré TASR prevzala z portálu BBC.  
      

14.07 h

Situácia v ukrajinskom hlavnom meste  Kyjev je „náročná, ale pod kontrolou“, povedal vo štvrtok predpoludním tamojší starosta Vitalij Klyčko. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kyjevský starosta dodal, že cez noc nedošlo k nijakým obetiam na životoch. Uviedol tiež, že silné výbuchy, o ktorých ráno informovali s odvolaním sa na svedkov mnohé médiá, boli spôsobené tým, že ukrajinská protivzdušná obranou zneškodnila ruské rakety.
      

14.06 h

Bieloruské futbalové kluby a národné tímy budú musieť z rozhodnutia UEFA v súvislosti s vojnou na Ukrajine hrať svoje domáce zápasy na neutrálnej pôde a bez divákov.

14.04 h

Premiér Eduard Heger (OĽANO) v stredu (2. 3.) večer navštívil hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom a oboznámil sa s aktuálnou situáciou v súvislosti s utečencami, ktorí k nám prúdia z ukrajinskej strany. Označil ju za pokojnejšiu v porovnaní s predchádzajúcimi dňami.

„Po piatich dňoch vidím, že veci každým dňom fungujú lepšie a lepšie, pohyb cez hranice je plynulejší. Nikto z nás pred pol rokom nečakal, že takáto situácia by na našich hraniciach mohla vypuknúť, som preto vďačný všetkým ľuďom, ktorí sú tu a pomáhajú,“ povedal premiér.

13.57 h

Zoologická záhrada v západopoľskej Poznani sa ujala časti zvierat zo zoo v Kyjeve. Toto zariadenie sa podobne ako ďalšie inde na Ukrajine ocitlo v kritickej situácii v súvislosti s ruskou inváziou. Do Poľska sa z ukrajinského hlavného mesta podarilo previezť šesť levov, šesť tigrov, dva karakaly a psa hyenovitého.

13.47 h

Rusko platí za jeden deň vojny na Ukrajine zhruba miliardu eur – odhaduje bývalý vysokopostavený generál vo výslužbe Jiří Šedivý. Najviac peňazí podľa neho smeruje do vojska, munície a nafty.

No Rusko má – ako sa zdá – napriek enormným výdavkom a uvaleným sankciám naďalej značné príjmy. Ich hlavným pilierom sú dodávky zemného plynu, ktoré prúdia do Európy.

13.25 h

Ukrajinská delegácia je na ceste na rokovania s Ruskom, informoval o tom na sociálnej sieti poradca ukrajinského prezidenta Michailo Podoliak.

13.21 h

K dnešnému dňu prišlo na Slovensko z Ukrajiny takmer 80 000 ľudí. Napísal na sociálnej sieti premiér Eduard Heger (OĽANO). „Ak Rusko nezastaví boje, očakávame, že toto číslo bude narastať. Sme však rozhodnutí pokračovať v pomoci. Prezidentovi Zelenskému som sľúbil, že pre jeho občanov bude Slovensko bezpečným útočiskom a oporou. Tento sľub dodržíme,“ dodal.

13.10 h

Od začiatku invázie prišlo z Ukrajiny do Rumunska 139 000 ľudí. Pre väčšinu utečencov však Rumunsko nie je konečnou destináciou, pokračujú ďalej na západ. Európska komisia chce v Rumunsku zriadiť nové stredisko, odkiaľ by prúdila humanitárna pomoc na Ukrajinu, uviedla agentúra EFE.

13.08 h

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov odmietol špekulácie, že ruské úrady plánujú po invázii na Ukrajinu zaviesť stanné právo s tým, že zabránia Rusom opustiť krajinu. Informovala o tom agentúra Reuters. Peskov ocenil ruských vojakov bojujúcich na Ukrajine a padlých vojakov nazval „hrdinami, ktorí sa zapíšu do dejín“.

13.05 h

Švédsky výrobca nábytku IKEA pozastaví všetky svoje aktivity v Rusku a Bielorusku. Opatrenie sa dotkne takmer 15 000 zamestnancov, 17 obchodov a troch výrobných závodov.

13.00 h

Moskva je presvedčená o tom, že má v konfrontácii so Západom pravdu. Vyhlásil to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas tlačovej konferencie v Moskve.

Lavrov obvinil Severoatlantickú alianciu (NATO), že sa snaží udržať si svoju nadvládu v Európe, Moskva však nemôže dovoliť, aby niekto podkopal jej záujmy. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Televízia Sky News, ktorá tlačovú konferenciu vysielala naživo, uviedla, že Lavrov „zrejme žije v alternatívnej realite“.

12.42 h

Ukrajinská tenisová hviezda Sergij Stakhovskij povedal pre rádio BBC Radio 5 Live: „Mám zbraň a som pripravený ju použiť“. S bojom nemá žiadne skúsenosti, no vrátil sa na Ukrajinu, aby narukoval.

12.37 h

Od vypuknutia rusko-ukrajinského vojenského konfliktu prekročilo ukrajinsko-maďarské hranice 120 000 ľudí.

Utečenci z Ukrajiny prichádzajú na železničnú stanicu Nyugati pályaudvar v Budapešti. ZDROJ: TASR/AP

12.31 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že na Ukrajinu dorazili zo zahraničia prví dobrovoľníci ochotní bojovať po boku Ukrajincov proti ruskému vpádu. Zároveň vyzval ruských vojakov, aby sa vrátili domov a tam bránili rusky hovoriacich ľudí.

12.22 h

V stredu (2. 3.) padol rekord v počte žiadateľov o vydanie cestovných pasov. Požiadalo oň 10 492 osôb. Informovalo o tom ministerstvo vnútra.

„Znovu apelujeme na občanov, aby nešírili paniku, naďalej nie je dôvod na to, aby si slovenskí občania dávali vyrobiť cestovné doklady,“ uviedla Denisa Bárdyová, hovorkyňa policajného prezídia.

12.17 h

Nemecký automobilový koncern Volkswagen až do odvolania zastavuje výrobu áut v Rusku. Zdôvodnil to inváziou ruských vojsk na Ukrajinu.

12.09 h

Výbor guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) vo štvrtok (3. 3.) prijal rezolúciu, v ktorej odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu. Za hlasovalo 26 krajín, proti iba dve – Rusko a Čína. Informovala o tom agentúra Reuters.

12.05 h

Maďarsko nebude vetovať sankcie Európskej únie uvalené na Rusko, jednota dvadsaťsedmičky je vzhľadom na vojenský konflikt na Ukrajine prvoradá. Povedal to maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovore pre server mandiner.hu. Zároveň však podľa neho neexistujú argumenty na zrušenie spolupráce s Ruskom v oblasti energetiky.

11.46 h

Automobilka Škoda Auto kvôli ruskej invázii na Ukrajinu zastaví všetky aktivity v Rusku. Preruší výrobu vo svojich ruských závodoch, zastaví i export áut do zeme.

11.38 h

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) vyčlenil 250 000 eur z rozpočtu na podporu utečencov z Ukrajiny, ktorí prichádzajú do kraja a potrebujú pomoc. Jednohlasne o tom rozhodli vo štvrtok krajskí poslanci na zasadnutí v Banskej Bystrici. Informoval o tom podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

11.33 h

Útok na Ukrajinu je útokom na ľudské práva Ukrajincov i Rusov. Vo videoprejave k Rade OSN pre ľudské práva to vo štvrtok vyhlásila nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková, ktorá zároveň vyzvala na rýchle vyšetrovanie ruských činov proti ľudským právam.

11.18 h

Čína poprela správy o tom, že požiadala Rusko, aby odložilo inváziu na Ukrajinu až po zimných olympijských hrách v Pekingu. Tieto správy označila za „veľmi opovrhnutiahodné“ pokusy odvrátiť pozornosť. Informoval o tom spravodajský portál theguardian.com.

11.04 h

Kurz ruského rubľa zaznamenal vo štvrtok ďalší pokles, pričom dosiahol nové historické minimum oproti doláru aj euru. K prepadu došlo krátko po tom, ako ratingové agentúry Fitch a Moody’s oznámili zníženie úverového ratingu Ruska do neinvestičného pásma. Informovala o tom agentúra Reuters.

11.02 h

Gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko pre Reuters potvrdil, že prístavné mesto Mariupol nemá elektrinu ani zásoby vody.

10.59 h

Británia vo štvrtok oznámila nové sankcie proti Rusku za inváziu na Ukrajinu. Nové opatrenia sú zamerané proti ruským spoločnostiam podnikajúcim v leteckom a vesmírnom priemysle. Tie nebudú mať po novom prístup k britským poisťovacím a zaisťovacím službám. Informovala o tom agentúra AFP.

10.50 h

Rusko pokračuje v šírení dezinformácií o vojne na Ukrajine smerom k vlastnému obyvateľstvu. Tamojšie ministerstvo školstva oznámilo, že žiaci v celej krajine budú mať virtuálnu hodinu o tom, že „oslobodzovacia misia na Ukrajine je nevyhnutnosť“. Referuje o tom spravodajský web BBC.

Žiaci sa vo vysielaní majú dozvedieť „o nebezpečenstve NATO“ pre Rusko a o tom, prečo sa Moskva postavila na „ochranu civilistov Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky“. Ministerstvo tiež uvádza, že deti sa naučia, ako „rozlíšiť pravdu od lží v obrovskom prúde informácií, fotografií a videí, ktoré dnes zaplavujú internet“.

10.43 h

Najmenej 34 civilných obetí si za uplynulých 24 hodín vyžiadali útoky ruskej armády v Charkovskej oblasti na Ukrajine, uviedli vo štvrtok miestne pohotovostné služby. Informovala o tom agentúra Reuters. 

10.41 h

Rusko „vidí perspektívy dialógu s Ukrajinou v Bielorusku“, aj keď ukrajinská delegácia ešte k rokovaniam nedorazila, uviedol dnes námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov v ruskej televízii. Ukrajinská delegácia je podľa agentúry TASS v Poľsku, no spresňuje sa miesto stretnutia s ruskými vyjednávačmi.

10.28 h

Litovská generálna prokuratúra začala vyšetrovanie možných zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov na Ukrajine pri ruskej invázii. Informovala o tom agentúra Reuters. Podobné vyšetrovanie tento týždeň otvorilo aj Poľsko.

Vyšetrovanie je zamerané na „vojenské útoky na civilistov, lekárov, domy obývané civilistami, nemocnice, vzdelávacie inštitúcie a ďalšiu civilnú infraštruktúru, v dôsledku ktorých zomreli dospelí aj deti“.

10.23 h

Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave pozastavuje spoločné aktivity s ruskými univerzitami a výskumnými ústavmi. Robí tak na znak nesúhlasu s agresiou Ruskej federácie proti Ukrajine. STU o tom informuje na svojom webe.

10.18 h

Tri divadlá v Nitre, Banskej Bystrici a Rožňave budú spolupracovať pri pomoci ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou na Ukrajine. Tá bude spočívať predovšetkým v doprave utečencov zo slovensko-ukrajinských hraníc.

Na spolupráci sa dohodlo Staré divadlo Karola Spišáka (SDKS) v Nitre, Divadlo Actores z Rožňavy a Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici. „Musíme týmto ľuďom pomôcť dostať sa do bezpečia a čo najviac odľahčiť situáciu, ktorá vznikla na východe Slovenska. Poväčšine ide o matky s deťmi, ktoré potrebujú okamžitú a rýchlu pomoc,“ uviedol riaditeľ SDKS Martin Kusenda.

10.09 h

Rusko od začiatku útoku na Ukrajinu prišlo o skoro 9 000 vojakov, 217 tankov, 900 obrnených vozidiel, 90 diel a mínometov, 42 raketometov, 11 prostriedkov protivzdušnej obrany, 30 lietadiel, 31 vrtuľníkov, 374 kusov automobilovej techniky a tri drony, uviedol na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na ukrajinský generálny štáb.

Štáb, upozorňuje, že sa tieto údaje ďalej spresňujú. Sčítanie komplikujú tvrdé boje. Tieto údaje nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

10.00 h

Francúzska vláda odporučila svojim občanom, aby odišli z Ruska, ak je to možné. Informovala bez ďalších podrobností agentúra Reuters. Paríž zároveň vyjadril obavy, že Ukrajinu ešte len čaká najhoršia fáza vojny a hrozí, že dôležité ukrajinské mestá obkľúčia ruské sily, približuje agentúra AFP.

9.54 h

Charkov, Černihiv a Mariupol sú napriek intenzívnemu ostreľovaniu ruských vojsk stále v ukrajinských rukách, uvádza sa v správe britského ministerstva obrany zverejnenej vo štvrtok ráno. Informoval o tom britský denník The Guardian.

„Hlavná časť“ ruského vojenského konvoja, ktorý sa postupne presúva ku Kyjevu, je podľa rezortu obrany stále viac než 30 kilometrov od hlavného mesta. Túto kolónu vozidiel spomalili „ukrajinský odpor, mechanické poruchy a zápchy,“ píše ministerstvo s tým, že za uplynulé tri dni dosiahla len malý pokrok.

9.36 h

Do Poľska od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prišlo približne 575 100 utečencov. Informovala o tom poľská hraničná stráž. 

9.35 h

Za posledných 24 hodín do štvrtka rána do 6.00 h vybavili na hraničných priechodoch na vstupe z Ukrajiny celkovo 12 130 osôb, z toho za štvrtok ráno 4 127 osôb. Informovala o tom Polícia SR na sociálnej sieti. „Celkový počet vybavených vstupujúcich osôb na hraničných priechodoch z územia Ukrajiny na Slovensko je od vypuknutia konfliktu do 6.00 h dnešného dňa 79 059,“ spresnila polícia.

9.29 h

Časť vojenského pamätníka Slavín v Bratislave poškodil neznámy páchateľ modrou a žltou farbou. Natrel schody, stĺpy pamätníka, ako aj priestor pred ním. Polícia začala trestné stíhanie vo veci trestného činu poškodzovania cudzej veci. 

9.08 h

Proruskí separatisti z východnej Ukrajiny hrozia mierovými útokmi na Mariupol, kým sa toho prístavné mesto nevzdá. Strategický prístav na juhovýchode Ukrajiny pritom už niekoľko dní bombarduje ruská armáda. Podľa starostu Vadyma Bojčenka bolo bombardovanie Mariupolu v posledných dňoch neustále. „Nemohli sme ani odpratať trosky z ulíc,“ uviedol.

Záchranári privážajú zraneného muža počas ostreľovania obytnej oblasti na ošetrenie do pôrodnice v meste Mariupoľ na východe Ukrajiny . ZDROJ: TASR/AP

8.51 h

Predstavenstvo ruskej liberálnej rozhlasovej stanice Echo Moskvy väčšinou hlasov rozhodlo o likvidácii stanice a jej webu, uviedlo vo štvrtok rádio na svojom webe.

O dva dni skôr úrady zastavili vysielanie Echa – spolu s nezávislou internetovou televíziou Dožď. Stanica začala vysielať v auguste 1990 a o rok neskôr ako jedna z mála vystúpila proti komunistickému pokusu o prevrat vo vtedajšom Sovietskom zväze.

8.39 h

Sankcie Západu proti Rusku budú mať výrazný vplyv na ekonomiku tejto krajiny, je však nepravdepodobné, že zastavia jeho útok na Ukrajinu. Pre agentúru AFP to povedal ekonóm Gary Hufbauer pôsobiaci v americkom think tanku Peterson Institute for International Economics so sídlom vo Washingtone.

„Sankcie určite uškodia ekonomike. Spôsobiť ujmu krajine a jej ekonomike však nie je to isté, ako zmeniť názor jej politických lídrov,“ uviedol Hufbauer.

8.34 h

Ukrajinským hlavným mestom Kyjev otriasli v noci na štvrtok prinajmenšom štyri silné výbuchy, bezprostredne však nebolo zrejmé, čo zasiahli. Informovali o tom ráno spravodajské stanice Sky News a BBC. Dva výbuchy otriasli údajne centrom metropoly, zatiaľ čo ďalšie dva boli hlásené v blízkostí jednej zo staníc metra.

8.30 h

Ratingové agentúry Fitch a Moody’s znížili hodnotenie úverovej spoľahlivosti Ruska o šesť stupňov, do neinvestičnej kategórie. Už minulý týždeň znížila rating Ruska do neinvestičnej kategórie agentúra S&P.

8.12 h

Rusi a Bielorusi nakoniec na paralympiáde v Pekingu štartovať nebudú. Medzinárodný paralympijský výbor pôvodné rozhodnutie po mnohých protestoch zmenil.

7.51 h

Nemecko chce na Ukrajinu poslať 2 700 protilietadlových rakiet Strela. Ide o zbrane sovietskej výroby, ktoré mala vo výzbroji Národná ľudová armáda (NVA) bývalej Nemeckej demokratickej republiky.

7.37 h

Do nemocnice v bieloruskom Mazyre od pondelka hromadne privážajú množstvo zranených ruských vojakov. Prezradil to tamojší nemenovaný lekár. „Dúfam, že ma nezavrú za to, že som to zdieľal,“ povedal.

Aj keď Kremeľ tvrdí, že na Ukrajine utrpel iba minimálne vojenské straty, obyvatelia Mazyru a lekári potvrdili, že v utorok večer prišlo k zadnému vchodu nemocnice sedem sanitiek veľkosti autobusu.

7.20 h

Spojené štáty obvinili Rusko zo začatia „vojny proti slobode médií a pravde“ tým, že blokuje nezávislé spravodajské kanály a bráni Rusom počuť správy o invázii na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Reuters. Ruská vláda tiež obmedzuje platformy Twitter, Facebook a Instagram.

7.08 h

Ukrajinské úrady potvrdili, že ruská armáda obsadila mesto Cherson na juhu krajiny, píše agentúra AFP.

7.00 h

Ruský šéfdirigent ostravskej filharmónie označil ruský útok na Ukrajinu za „odpornú inváziu“. „Prestaňte, pravda nie je na vašej strane!“ odkázal do Kremľa Vasilij Sinajskij, jeden z najprestížnejších svetových dirigentov.

6.43 h

Nemecké úrady zabavili megajachtu ruského miliardára Ališera Usmanova v cene 600 miliónov dolárov. Urobili tak po tom, čo Európska únia v pondelok oligarchu napojeného na Kremeľ zaradila na sankčný zoznam kvôli ruskej invázii na Ukrajinu. Informoval o tom magazín Forbes s odvolaním sa na informované zdroje.

6.41 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na štvrtok uviedol, že jeho krajine sa podarilo prekaziť „zákerné“ plány Ruska, pričom vyzdvihol „hrdinský vzdor“ ukrajinskej armády a obyvateľstva voči ruskej invázii.

„Sme národ, ktorý zmaril plány nepriateľa za týždeň. Plány, ktoré sa písali roky – zákerné plány, plné nenávisti voči našej krajine, našim ľudom,“ uviedol Zelenskyj vo videu zverejnenom na jeho účtoch na sociálnych sieťach.

6.26 h

Americké ministerstvo obrany v noci na štvrtok oznámilo, že presunie na iný termín plánovaný test jadrovej balistickej strely, aby sa Spojené štáty vyhli akémukoľvek nedorozumeniu v súvislosti s rozhodnutím ruského prezidenta Vladimira Putina uviesť ruské jadrové sily do stavu pohotovosti. 

6.20 h

V mnohých ruských mestách sa aj v stredu (2. 3.) konali protivojnové protesty, na ktorých ľudia vyjadrili svoj nesúhlas s ruskou vojenskou inváziou na Ukrajinu. Ruská polícia zadržala na týchto protestoch v 34 ruských mestách celkovo 782 ľudí. Medzi nimi aj známu aktivistku Jelenu Osipovovú.

6.01 h

Svetová banka uviedla, že v súvislosti s „ozbrojeným konfliktom namiereným proti ukrajinskému ľudu s okamžitou platnosťou zastavuje všetky svoje programy v Rusku a Bielorusku“. V Rusku v súčasnosti prebiehajú  štyri projekty Svetovej banky v hodnote 370 miliónov dolárov.

5.59 h

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v noci na štvrtok uviedol, že od začiatku ruskej invázie ušlo z Ukrajiny pred vojnou už milión ľudí. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej ide zrejme o najrýchlejšie stúpajúci počet ľudí utekajúcich z jednej krajiny v tomto storočí. Tento údaj sa rovná približne dvom percentám populácie Ukrajiny.

Poľský vojak nesie dieťa ukrajinskej utečenkyni utekajúcej pred vojenským konfliktom na Ukrajine . ZDROJ: TASR/AP

5.52 h

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu zaznamenala úmrtie takmer 230 civilistov vrátane 15 detí, pričom predpokladá, že tento počet je v skutočnosti oveľa vyšší. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet