Na hlavný obsah

Rusko musí stiahnuť vojakov z Ukrajiny pred podpisom mierovej dohody, tvrdí Kyjev

Šéf ruskej delegácie vidí v rokovaniach pokroky.

Rusko musí stiahnuť vojakov z Ukrajiny pred podpisom mierovej dohody, tvrdí Kyjev
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podmienkou uzavretia mierovej dohody medzi Ukrajinou a Ruskom je stiahnutie ruských vojsk z Ukrajiny, uviedol v stredu (30. 3.) vedúci ukrajinskej delegácie na rozhovoroch s Ruskom Davyd Arachamija podľa agentúry Unian.

Kremeľ v stredu na ukrajinské návrhy, predložené v utorok (29. 3.) v Istanbule, zareagoval zdržanlivo.

Naopak, šéf ruskej delegácie Vladimir Medinskij podľa ruských tlačových agentúr v televízii vyhlásil, že splnenie ukrajinských záväzkov, zakotvených v utorkových návrhoch, by odstránilo nebezpečenstvo, že sa Ukrajina stane nástupišťom Severoatlantickej aliancie.

„Ukrajinská strana včera prvýkrát zakotvila – a to písomne – svoju pripravenosť splniť množstvo najdôležitejších podmienok, aby sme v budúcnosti mohli budovať normálne vzťahy dobrého susedstva,“ povedal ruský vyjednávač podľa agentúry TASS.

„Ukrajina vyjadrila pripravenosť splniť zásadné požiadavky, na ktorých Rusko v posledných rokoch trvalo. Ak tieto záväzky splnia, potom hrozba vytvorenia nástupišťa NATO na ukrajinskom území sa odstráni,“ ubezpečil podľa agentúry Interfax.

„Keď dospejeme k predpokladanému podpísaniu dohody či k momentu, keď o tom budeme vážne uvažovať, budú musieť (ruské jednotky) jednoducho úplne odísť. Potom si sadneme, aby sme ju podpísali, schválili či parafovali,“ uviedol Arachamija.

Ukrajinské návrhy

Stiahnutie ruských síl na pozície pred inváziou požadoval v nedeľňajšom (27. 3.) rozhovore s ruskými novinármi aj prezident Volodymyr Zelenskyj.

Splnenie ukrajinskej podmienky by vyžadovalo, aby sa ruské vojská stiahli z Chersonu a priľahlej oblasti na juhu Ukrajiny, čo je doteraz jediné väčšie dobyté územie, a tiež sa zriekli pozemného spojenia s anektovaným Krymom.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v stredu oznámil, že Moskva pri vyjednávaní s Ukrajinou zatiaľ nezaznamenala žiadny väčší prelom. „Je pozitívne, že ukrajinská strana konečne na papier spísala a formulovala konkrétne návrhy. To sa doteraz nepodarilo,“ povedal novinárom Peskov.

„Čo sa ostatného týka, stále nemôžeme hovoriť o niečom sľubnom, nejakých prelomoch – čaká nás ešte veľmi dlhá cesta,“ dodal.

Delegácie Moskvy a Kyjeva zasadli v utorok k ďalšiemu kolu rokovaní v Istanbule. Ukrajina podľa svojich vyjednávačov podala Rusku návrh na cestu k neutralite, ktorá by sa opierala o systém bezpečnostných záruk.

Rusko, naopak, po ukončení rozhovorov oznámilo, že výrazne obmedzí svoje vojenské aktivity v okolí Kyjeva a Černihivu. To sa ale podľa ukrajinskej strany doteraz nestalo. Černihiv čelil ďalšiemu ostreľovaniu a v noci na dnes sa bojovalo aj v okolí Kyjeva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet