Na hlavný obsah

Podnikatelia s menšími príjmami by mali platiť aj nižšie dane. Jedno z mála pozitív vo vládnych opatreniach, hovorí odborník

Musí ho ešte schváliť parlament.

Podnikatelia s menšími príjmami by mali platiť aj nižšie dane. Jedno z mála pozitív vo vládnych opatreniach, hovorí odborník
Na ilustračnej snímke daňové priznanie. Foto: RTVS

Pätnásťpercentná daň z príjmu pre podnikateľov bude mať nové výhodnejšie podmienky. Aktuálne si ju môžu uplatniť do príjmu asi 50-tisíc eur. Po novom ak zarobia najviac 60-tisíc eur, čo je o 10-tisíc viac. Opatrením chce vláda pomôcť podnikateľom s nižšími príjmami, musí ho ešte schváliť parlament.

O tom, že by mali podnikatelia s nižšími príjmami platiť aj nižšie dane, hovorili predstavitelia súčasnej koalície ešte pred voľbami.

Chystané opatrenie s odborníkmi rozobrala redaktorka Monika Maťová v Správach RTVS:

„Doteraz to bolo tak, že 15-percentná sadzba dane z príjmu právnických osôb platila iba do obratu 49 790 eur, čo je tá hranica, kedy sa začína platiť, odvádzať DPH. Chceme ju zvýšiť až na 60-tisíc eur. Čiže to je pomoc pre mikrodaňovníkov,“ uviedol minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Vládny návrh je súčasťou konsolidačného balíka na stabilizovanie a ozdravenie verejných financií.

„Zvýšenie hranice príjmov, do ktorej sa bude platiť iba 15-percentná daň, je spolu so zrušením dňa voľna jedným z mála pozitív vo vládou schválených opatreniach,“ podotkol prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Solík.

Pokladnica nepocíti výpadok

Výpadok na dani z príjmu štátna pokladnica nepocíti. „Existuje analýza, ktorá hovorí, že subjektov, ktoré majú príjem práve medzi 49 790 a 60-tisíc eur, nie je veľa. Aj v takomto prípade to však bude prínosom pre tých podnikateľov,“ skonštatovala daňová poradkyňa Alica Orda-Oravcová.

„Na Slovensku máme viac ako 600-tisíc podnikateľov. Táto zmena sa dotkne drobných živnostníkov a mikrofiriem,“ doplnil Ján Solík. Niektorí podnikatelia, v snahe platiť nižšiu daň z príjmu, zakladali ďalšie firmy, aby zárobky rozdelili.

„Práve takýto spôsob neodporúčam. Povedzme si to na príklade – ak napríklad podnikateľ má firmu, ktorá prevádzkuje kaviareň, druhú firmu, ktorá napríklad vedie účtovníctvo, vtedy môže mať dve právnické osoby. Avšak, ak by tento podnikateľ mal dve firmy s rovnakým predmetom podnikania a rozdeľoval by umelo obrat, tak vtedy môže správca dane neprihliadnuť na obrat s odôvodnením, že išlo o inštitút zneužitia práva,“ upozornila Orda-Oravcová.

Ak návrh novely zákona o dani z príjmov schváli parlament, začne platiť od nového roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika